Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 17.2°C
  4 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.6°C / 19.4°C
  1 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.3°C / 18.0°C
  4 BF
  45%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  15°C 11.1°C / 18.0°C
  3 BF
  27%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  4 BF
  58%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.1°C
  2 BF
  39%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  0 BF
  39%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  15°C 11.7°C / 18.0°C
  4 BF
  45%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.2°C / 15.0°C
  4 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.8°C / 15.0°C
  4 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.0°C / 14.0°C
  6 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 11.1°C
  2 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  2 BF
  59%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  1 BF
  51%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.6°C / 18.3°C
  2 BF
  39%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.0°C / 19.4°C
  1 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.2°C / 15.0°C
  4 BF
  51%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.7°C / 14.0°C
  3 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.1°C
  2 BF
  70%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  1 BF
  39%
Διερευνητικών συνέχεια
AP Photo/Lefteris Pitarakis
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διερευνητικών συνέχεια

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Οι διερευνητικές επαφές/συνομιλίες είναι προ-διαπραγματευτικός διάλογος. Πρόκειται για εμπιστευτικές συζητήσεις που δεν αποτελούν διαπραγματεύσεις, αλλά μια ad referendum ανταλλαγή απόψεων για την καλύτερη κατανόηση των αντιλήψεων κάθε πλευράς και την αναζήτηση κοινού εδάφους. Στο πλαίσιο της εμπιστευτικής διαδικασίας οι θέσεις και απόψεις διατυπώνονται σε ανεπίσημα έγγραφα (non-papers) που ανταλλάσσονται, χωρίς να συνεπάγονται καμία δέσμευση. Μέσω αυτών όμως αναζητούνται σημεία σύγκλισης προκειμένου να διευκολύνουν την αποστολή των διερευνητικών. Στόχος είναι να δρομολογηθεί η επίσημη διαπραγμάτευση ως προς την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας για το Αιγαίο και προφανώς και για την Αν. Μεσόγειο.

Η έναρξη των διαπραγματεύσεων προϋποθέτει κοινή βούληση που θα αποτυπωθεί σε κοινό ανακοινωθέν και κατά συνέπεια μια συναντίληψη στα προκριματικά από τις δύο πλευρές. Εάν π.χ. η τουρκική πλευρά έθετε ως θέμα προς διαπραγμάτευση τις γκρίζες ζώνες και δεν είχε απορριφθεί μέσα από τον διάλογο που είναι δημιουργικός και επινοητικός σε τέτοια δύσκολα σημεία, τότε αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία. Αυτό είναι ήδη γνωστό στην τουρκική πλευρά.

Με βάση την προηγούμενη εμπειρία, τα στάδια της διερεύνησης είναι δύο. Το πρώτο αφορά τα προκριματικά, δηλαδή τι θα προηγείται της υιοθέτησης ενός κειμένου κοινού ανακοινωθέντος, όπως είναι η εκατέρωθεν επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης. Το θέμα αυτό, παρότι παρεμπίπτον, είναι προκριματικό. Στο ίδιο πλαίσιο θα συμφωνηθεί η διαδικασία που θα ακολουθηθεί στη διαπραγμάτευση. Ειδικά σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος της συμφωνίας οριοθέτησης, πρέπει να έχει προβλεφθεί η σύναψη συνυποσχετικού για παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο. Το δεύτερο στάδιο, ήτοι η τεχνική διαπραγμάτευση, θα κινείται στα όσα συμφωνηθούν στο κοινό ανακοινωθέν.

Εφόσον ακολουθηθεί αυτή η διαδικασία, πρέπει να λυθούν τα προκριματικά ζητήματα με πρώτο την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης. Επειδή η επέκταση αμφισβητείται από την Τουρκία, συνιστά ελληνοτουρκική διαφορά. Στο πλαίσιο της συναντίληψης μπορεί να επιλυθεί στις διερευνητικές επαφές με λελογισμένη επέκταση και αμοιβαία ενημέρωση. Μια τέτοια κυμαινόμενη επέκταση αιγιαλίτιδας ζώνης είναι αναγκαία για δύο λόγους. Πρώτον, η επιλεκτική επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης είναι αναγκαία διότι επιτρέπεται μόνον πριν από την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ.

Σε δεύτερο χρόνο δεν είναι εφικτή, ειδικά εάν καταπατά την υφαλοκρηπίδα του άλλου κράτους. Δεύτερον, η επιλεκτική επέκταση, με διαφορετικό εύρος σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, θα εξασφαλίσει περιοχή υφαλοκρηπίδας προς οριοθέτηση, αφού η τελευταία θα εκκινεί από το τέλος της αιγιαλίτιδας ζώνης. Εάν η αιγιαλίτιδα ζώνη επεκτεινόταν στα 12 ν.μ. σε όλο το Αιγαίο θα καθιστούσε την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας ανάμεσα στα δύο κράτη πρακτικά αδύνατη και τη διαπραγμάτευση άνευ αντικειμένου. Η επέκταση θα γίνει λελογισμένα με κυμαινόμενο το εύρος, αναλόγως των σκοπών που εξυπηρετούν οι συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές.

Από τις διαφορές, αναγκαία προς διευθέτηση είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ. Η διαπραγμάτευση με καλή πίστη είναι υποχρεωτική για τα δύο κράτη προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία, όπως προβλέπεται στη Σύμβαση Δικαίου Θάλασσας. Διαφορετικά δεν κατοχυρώνονται τα κυριαρχικά δικαιώματα των παράκτιων κρατών. Η διερεύνηση είναι ο προθάλαμος, η διαπραγμάτευση είναι η κύρια διαδικασία για τη συμφωνία.

Οι δύο διαδικασίες είναι διακριτές. Η διερεύνηση δεν δεσμεύει, ενώ στη διαπραγμάτευση τα πρακτικά των συναντήσεων έχουν την αξία των προπαρασκευαστικών εργασιών για την ερμηνεία της μετέπειτα συμφωνίας. Η δικαστική παραπομπή είναι η νομική διέξοδος για να επιτευχθεί η οριοθέτηση εάν τα δύο κράτη δεν επιτύχουν συμφωνία. Ολα αυτά τα βήματα και ο χρόνος που απαιτείται για κάθε ένα, είναι θέματα που θα προσδιοριστούν στη διερεύνηση, ειδικά εάν τα δύο κράτη όντως επιθυμούν την οριοθέτηση.

*Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές» στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Η στάση των κομμάτων για τις διερευνητικές
Σύγκλιση απόψεων υπέρ των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία εμφανίζουν, παρά τις αποχρώσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝ.ΑΛΛ., με βασική κοινή προϋπόθεση πως ο διάλογος αυτός θα περιχαρακωθεί αυστηρά στο μοναδικό...
Η στάση των κομμάτων για τις διερευνητικές
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Δεν συζητείται θέμα που αφορά την εθνική κυριαρχία στις διερευνητικές επαφές»
Μήνυμα προς την Αγκυρα για τη διαδικασία των διερευνητικών συνομιλιών στέλνει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, δύο ημέρες πριν από τη συνάντηση των διπλωματικών αποστολών Ελλάδας και Τουρκίας στην...
«Δεν συζητείται θέμα που αφορά την εθνική κυριαρχία στις διερευνητικές επαφές»
ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
Φάντομ και οσμή πετρελαίου
Η ξεχασμένη πρώτη ελληνοτουρκική κρίση για το Αιγαίο (1974) ● Η ανακάλυψη εκμεταλλεύσιμων υδρογονανθράκων στη Θάσο και το εξοπλιστικό πρόγραμμα που καταχρέωσε τη χώρα για τα επόμενα χρόνια.
Φάντομ και οσμή πετρελαίου
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Οι διερευνητικές συνομιλίες και το διεθνές πλαίσιο
Το βασικό ζητούμενο είναι να συμφωνηθούν τα θέματα προς επίλυση και ίσως χρειαστεί αρκετός ακόμη χρόνος για κάτι τέτοιο. Μέχρι τότε οι διερευνητικές συνομιλίες θα αποτελούν έναν πολύ χρήσιμο, μη δεσμευτικό...
Οι διερευνητικές συνομιλίες και το διεθνές πλαίσιο
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Ελλάδα και Τουρκία ξανά στο τραπέζι του διαλόγου
Επειτα από διακοπή πέντε (5) χρόνων, ξαναρχίζουν τη Δευτέρα οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η προηγούμενη 60ή συνάντηση είχε γίνει στην Αθήνα τον Ιανουάριο 2016 ενώ η 61η, που...
Ελλάδα και Τουρκία ξανά στο τραπέζι του διαλόγου
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΕΞ: «Στηρίζουμε τη θέση της Κύπρου για κυρώσεις στην Άγκυρα»
Τη στήριξη της Ελλάδας στη θέση της Κύπρου για επιβολή στοχευμένων κυρώσεων στην Τουρκία εξέφρασε σήμερα ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Αλέξανδρος Γεννηματάς.
ΥΠΕΞ: «Στηρίζουμε τη θέση της Κύπρου για κυρώσεις στην Άγκυρα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας