• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 15.6°C / 19.0°C
  4 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.6°C / 19.3°C
  2 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 20.4°C
  4 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.9°C / 20.0°C
  2 BF
  24%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 15.7°C
  4 BF
  76%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.2°C / 19.0°C
  1 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.5°C / 15.4°C
  2 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  1 BF
  45%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 18.8°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.1°C
  2 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 16.4°C
  4 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 12.7°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  45%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.4°C / 18.9°C
  1 BF
  58%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 15.5°C / 17.7°C
  2 BF
  56%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.8°C
  3 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 19.0°C
  3 BF
  47%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 14.3°C
  2 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 15.7°C / 18.9°C
  3 BF
  69%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 15.5°C
  2 BF
  46%

Η προωθητική φωτογραφία για το συγκεκριμένο έργο από την εταιρεία Moray West. Φτάνει ένα ρομαντικό ηλιοβασίλεμα για να κρύψει την ωμή παρέμβαση στη φύση;

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σε ποιον ανήκει ο άνεμος;

 • A-
 • A+
Ενα φαραωνικό έργο εγκατάστασης ανεμογεννητριών στη θάλασσα ανοιχτά της Σκοτίας βρίσκεται στα σκαριά και, ξετυλίγοντας το κουβάρι τού ποιοι ωφελούνται, βρίσκει κανείς σε περίοπτη θέση τον βασιλιά Κάρολο αλλά και μια σειρά από πολυεθνικές... ● Τις ευθύνες για τις ανυπολόγιστες ζημιές που θα προκληθούν στη φύση, άραγε, ποιοι θα τις μοιραστούν;

Τον δρόμο προς την εγκατάσταση έχει πάρει ο μεγάλος υπεράκτιος αιολικός σταθμός Moray West, 22 χιλιόμετρα ανοιχτά των ακτών του Κέιθνες, βόρεια και ανατολικά της Ινβερνές, μιας πόλης στο βόρειο τμήμα της Σκοτίας.

Οι 60 γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες με διάμετρο ρότορα 222 μέτρα, που θα ανεγερθούν σε 110 τετραγωνικά μίλια βυθού -μια περιοχή στο μέγεθος του Μπρίστολ- θα παράγουν 860 MW ηλεκτρικής ενέργειας, αρκετή για το 30% των ενεργειακών αναγκών της Σκοτίας σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία.

Η ίδια ισχυρίζεται ότι με την ολοκλήρωση του έργου θα τροφοδοτούνται με ρεύμα έως και 640.000 νοικοκυριά και ότι θα εξοικονομούνται 1,1 εκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο. Το έργο θα απασχολήσει 60 άτομα προσωπικό.

Ωστόσο δεν είναι εύκολο να διαπιστώσει κανείς ποιος βρίσκεται πραγματικά πίσω από αυτό το έργο. Σε ποιον ανήκει; Αυτό που διαφαίνεται είναι ότι η πρωτοβουλία για την υλοποίησή του ανήκει στην εταιρεία Ocean Winds.

Η Ocean Winds ανήκει στην EDP Renewables, η οποία ανήκει στην EDP -την πορτογαλική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Energias de Portugal-, η οποία με τη σειρά της ανήκει στις China Three Gorges Corporation, BlackRock Inc, Oppidum Capital SL, Canada Pension Plan Investment Board, Amundi Asset Management, Norges Bank, Qatar Investment Authority, Sonatrach και σε «λοιπούς μετόχους». Η BlackRock είναι μία από τις μεγαλύτερες επενδυτικές εταιρείες στον κόσμο. Κατέχει, μεταξύ άλλων, τη μεγαλύτερη μεμονωμένη μετοχή της BP και δέχεται διαρκώς κριτική για τις επενδύσεις της σε ορυκτά καύσιμα.

Εδώ τίθεται το ζήτημα της ιδιοκτησίας γης. Σε ποιον ανήκει ο βυθός στον οποίο στέκονται οι τουρμπίνες; Σε ποιον ανήκει η γεωργική γη που θα διασχίσει το καλώδιο μεταφοράς της παραγόμενης ενέργειας μόλις φτάσει στην ακτή; Σε ό,τι αφορά τον βυθό, αυτός ανήκει στον βασιλιά Κάρολο ή μάλλον στο Crown Estate το οποίο συγκεντρώνει έσοδα από ενοίκια από τη μίσθωση των δικαιωμάτων επί του βυθού στην Ocean Winds για τη διάρκεια ζωής του έργου.

Η Crown Estate, που διαχειρίζεται τον βυθό της θάλασσας και τη μισή ακτή γύρω από την Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία, κατέχει ένα από τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια στο Ηνωμένο Βασίλειο, αξίας περίπου 18 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα έσοδα του οποίου διαχειρίζεται το υπουργείο Οικονομικών. Συνολικά το Crown Estate διαχειρίζεται 36 αιολικά πάρκα σε όλη τη χώρα.

Εντούτοις και η βασιλική οικογένεια λαμβάνει ένα καλό μερίδιο. Συγκεκριμένα ο μονάρχης λαμβάνει το 15% των κερδών από την αξιοποίηση της βασιλικής περιουσίας μέσω κρατικής επιχορήγησης, ένα επίδομα γνωστό ως Sovereign Grant που δίνεται για τα βασιλικά του καθήκοντα. Αυτό το… επίδομα προορίζεται για την κάλυψη του κόστους των επίσημων δαπανών του κράτους για τη βασιλική οικογένεια.

Σε αυτές περιλαμβάνονται τα έξοδα συντήρησης των διάφορων βασιλικών κατοικιών, του προσωπικού, τα ταξίδια και οι επισκέψεις, οι δημόσιες υποχρεώσεις και η διασκέδαση των επισήμων. Πέρσι η κρατική χρηματοδότηση προς τη βασιλική οικογένεια ανήλθε σε 98 εκατομμύρια ευρώ.

Βέβαια ο Βρετανός μονάρχης φέρεται να είναι ο έκτος μεγαλύτερος γαιοκτήμονας στη Γη και η περιουσία της βασιλικής οικογένειας υπολογίζεται σε περίπου 40 δισ. ευρώ, επομένως αυτά τα έσοδα δεν είναι παρά ένα κλάσμα στη συνολική περιουσία του.

Ομως κάποιοι αυλοκόλακες, παραβλέποντας τα κέρδη που πηγαίνουν στο βασιλικό ταμείο, ισχυρίζονται ότι οι συμφωνίες μίσθωσης των υπεράκτιων αιολικών πάρκων του παλατιού αποτελούν συνέχεια της πράσινης πολιτικής του νέου μονάρχη, ο οποίος έχει αγωνιστεί για περισσότερες από πέντε δεκαετίες για διάφορα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Μάλιστα πρόσφατα έγινε γνωστό ότι ο βασιλιάς Κάρολος διαθέτει τα βασιλικά κέρδη από τις υπεράκτιες ανεμογεννήτριες για το «κοινό καλό» μειώνοντας το ποσοστό κέρδους για τον βασιλικό οίκο. Αλλά μη φανταστείτε ότι ο βασιλιάς θα διαθέσει όλα τα κέρδη του από τα υπεράκτια αιολικά. Το ποσό που θα διαθέσει αφορά μόνο τα κέρδη τού Crown Estate από την εκμετάλλευση μόλις έξι υπεράκτιων αιολικών σταθμών.

Με λίγα λόγια, τα τεχνολογικά συστήματα που «μαζεύουν» τον άνεμο παράγοντας ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα παράγουν επίσης κέρδη για τις πολυεθνικές εταιρείες και έσοδα τόσο για τη βρετανική μοναρχία όσο και για τη σκοτσέζικη αριστοκρατία. Μήπως μέσα σε όλο αυτό απουσιάζει η δικαιοσύνη σε ένα ενεργειακό μοντέλο στο οποίο μεταβαίνουμε με εκπληκτική βιασύνη;

Στο ερώτημα σε ποιον ανήκει ο άνεμος επιχειρεί να απαντήσει ο ανθρωπολόγος Ντέιβιντ Μακντέρμοτ Χιουζ, που αυτοαποκαλείται φιλελεύθερος και ακαδημαϊκός-ακτιβιστής, στο βιβλίο του με τον ομώνυμο τίτλο. Σε αυτό υποστηρίζει ότι ο άνεμος -αυτή η αόρατη, πανταχού παρούσα δύναμη που μέχρι πρόσφατα ήταν χρήσιμη μόνο σε ναυτικούς και ποιητές- γίνεται γρήγορα ένας πεπερασμένος πόρος με ένα σαφές σύνολο οικονομικών νικητών και ηττημένων.

«Εάν απελευθερώσουμε τις ανθρακούχες εκπομπές σε τριάντα χρόνια -όπως πρέπει- μία και μόνο γενιά εταιρειών και ιδιωτών θα επωφεληθεί πάρα πολύ» γράφει. Και προτείνει ένα νέο πλαίσιο για τη διανομή των κερδών ως αντίδοτο και κατευνασμό των αντιδράσεων που εκδηλώνονται ανά τον πλανήτη ενάντια στην εγκατάστασή τους. Βέβαια, όσο κι αν ακούγεται ως μια δικαιότερη λύση, μια τέτοια πρόταση αψηφά ότι το ζήτημα της κατανομής των κερδών δεν αγγίζει επ’ ουδενί τις απώλειες που μετρά η φύση από την εμφάνιση της αιολικής βιομηχανίας.


*Με πληροφορίες από τον ιστότοπο The Ecologist

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Η «καθαρή ενέργεια» απειλεί τους αυτόχθονες πληθυσμούς
Περίπου το 54% από τα 5.097 έργα εξόρυξης που απαιτούνται για την ενεργειακή μετάβαση βρίσκεται πάνω ή κοντά στα εδάφη των αυτοχθόνων πληθυσμών.
Η «καθαρή ενέργεια» απειλεί τους αυτόχθονες πληθυσμούς
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Διαρροή μεθανίου στη Βαλτική
Το μεθάνιο είναι ένα ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου, 30 φορές ισχυρότερο από το διοξείδιο του άνθρακα σε 100 χρόνια και περισσότερο από 80 φορές ισχυρότερο σε 20 χρόνια.
Διαρροή μεθανίου στη Βαλτική
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Ο όλεθρος της εξόρυξης βαθέων υδάτων
Οι υδροθερμικοί αεραγωγοί βαθέων υδάτων κινδυνεύουν με ολοκληρωτική καταστροφή από την αναπτυσσόμενη βιομηχανία εξορύξεων από τον βυθό της θάλασσας για μέταλλα όπως ο χαλκός, ο μόλυβδος και ο ψευδάργυρος.
Ο όλεθρος της εξόρυξης βαθέων υδάτων
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Η Σρι Λάνκα αντιμέτωπη με περιβαλλοντική καταστροφή
Τεράστιες ποσότητες πετρελαίου και πλαστικών σφαιριδίων εκβράζονται στις δυτικές ακτές του νησιού από το ναυάγιο του φορτηγού X-Press Pearl ● Ανυπολόγιστη ζημιά και στη θαλάσσια ζωή από τις τοξικές ουσίες που...
Η Σρι Λάνκα αντιμέτωπη με περιβαλλοντική καταστροφή
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Εθνικό Πάρκο ο ποταμός Αώος
Το ποτάμιο σύστημα Αώου/Vjosa βορείως του Αυλώνα, θα τελεί εφεξής υπό καθεστώς μέγιστης δυνατής θεσμικής προστασίας.
Εθνικό Πάρκο ο ποταμός Αώος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας