• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.6°C / 10.7°C
  2 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  9°C 6.8°C / 9.9°C
  3 BF
  39%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 8.7°C / 11.6°C
  2 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  2 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 9.1°C
  1 BF
  61%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.0°C / 9.0°C
  1 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 3.4°C / 4.0°C
  2 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  1 BF
  71%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 13.2°C
  2 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 7.9°C
  2 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 10.1°C
  2 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 6.8°C / 9.7°C
  2 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  54%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  10°C 5.6°C / 9.9°C
  0 BF
  40%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.8°C / 9.5°C
  2 BF
  67%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  1 BF
  93%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 7.8°C / 10.0°C
  2 BF
  48%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 8.8°C
  3 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.3°C / 9.7°C
  2 BF
  48%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 1.5°C / 1.5°C
  2 BF
  67%
AP Photo/Matthew Brown, File
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πανταχού παρόν το πετρελαϊκό λόμπι...

 • A-
 • A+
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις διαμαρτύρονται για την αυξημένη συμμετοχή των πετρελαιοπαραγωγών στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα. ● Πώς η ExxonMobil αμφισβητούσε τις συνέπειες της χρήσης ορυκτών καυσίμων στην άνοδο της θερμοκρασίας, παρά τις ακριβείς προβλέψεις των δικών της επιστημόνων από τη δεκαετία του 1970. ● Αδιαφάνεια για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των εξορύξεων στην Κρήτη.

Κάποιες πρόσφατες, ξεχωριστές ειδήσεις με κοινό παρονομαστή το πετρελαϊκό λόμπι και την ασυλία που απολαμβάνει ξεγυμνώνουν την υποκρισία που επικρατεί σχετικά με την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Πρώτη είδηση

Ο διευθύνων σύμβουλος της εθνικής εταιρείας πετρελαίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) διορίστηκε πρόεδρος της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP28) που θα διεξαχθεί φέτος στο Ντουμπάι τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Ο υπουργός Βιομηχανίας των Εμιράτων, επικεφαλής του πετρελαϊκού κολοσσού ADNOC (Abu Dhabi National Oil Company) και ειδικός απεσταλμένος για την κλιματική αλλαγή, ο σουλτάνος Αχμεντ αλ-Τζάμπερ, θα είναι ο πρώτος διευθύνων σύμβουλος που θα προεδρεύσει μιας COP. Ο υπουργός διοικεί την εθνική εταιρεία πετρελαίου από το 2016 αλλά και τη Masdar, την εταιρεία των Εμιράτων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Ο διορισμός του σουλτάνου Αχμεντ αλ-Τζάμπερ στην προεδρία της COP28, ενώ κατέχει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της εθνικής πετρελαϊκής εταιρείας του Αμπου Ντάμπι, αποτελεί μια σκανδαλώδη σύγκρουση συμφερόντων. Η σταθερή απειλή των λομπιστών των ορυκτών καυσίμων κατά τις διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ για το κλίμα αποδυναμώνει πάντα τα αποτελέσματα της διάσκεψης για το κλίμα, όμως η κατάσταση αυτή φτάνει ένα άλλο επίπεδο, επικίνδυνο και χωρίς προηγούμενο», δήλωσε εκπρόσωπος της οργάνωσης Climate Action Network International. Επιπλέον, αυτός ο διορισμός επιβεβαιώνει τις ενστάσεις που είχαν διατυπωθεί για την επιλογή της διεξαγωγής της COP28 στα ΗΑΕ, που είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς πετρελαίου στον κόσμο.

Ο σουλτάνος Αχμεντ αλ-Τζάμπερ, υπουργός Βιομηχανίας των Εμιράτων και επικεφαλής του πετρελαϊκού κολοσσού ADNOC, θα προεδρεύσει στην COP28

AP Photo/Kamran Jebreili

Πράγματι, οι λομπίστες του πετρελαίου και του φυσικού αερίου συμμετείχαν στην τελευταία COP που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο στην Αίγυπτο, με μια αριθμητική αύξηση άνω του 25% σε σχέση με την προηγούμενη COP στη Γλασκόβη, σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις. Η πολυπληθέστερη ομάδα προερχόταν από τα ΗΑΕ με δεύτερη εκείνην από τη Ρωσία. Στα κείμενα που προέκυψαν από την τελευταία διάσκεψη δεν υπήρξε σχεδόν καμία αναφορά για το θέμα της ελάχιστης χρήσης της ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για μείωση των εκπομπών αερίου που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ενώ απορρίφθηκαν οι προτάσεις για σταδιακή κατάργηση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Δεύτερη είδηση

Ο πετρελαϊκός κολοσσός ExxonMobil είχε προβλέψει την κλιματική αλλαγή τη δεκαετία του 1970, όπως προκύπτει από μια νέα μελέτη του Χάρβαρντ. Σύμφωνα με αυτήν, οι κλιματικές μελέτες των επιστημόνων της ExxonMobil μεταξύ 1977 και 2003 ήταν ακριβείς στην πρόβλεψη της επακόλουθης ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη. Κι όμως, παρόλο που γνώριζε, στην πλειονότητα των δημόσιων ανακοινώσεών της η ExxonMobil Corp διατύπωνε αμφιβολίες για το θέμα επικαλούμενη ότι δεν υπήρχε αιτιώδης σχέση μεταξύ της χρήσης ορυκτών καυσίμων και της ανόδου της θερμοκρασίας, επειδή τα υπολογιστικά μοντέλα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν πολύ αβέβαια.

Η μελέτη στηρίχτηκε σε εσωτερικά υπομνήματα της εταιρείας που ανακάλυψαν ερευνητές δημοσιογράφοι από το 2015 και μετά. Οπως διαπιστώθηκε, η Exxon γνώριζε από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 ότι τα προϊόντα ορυκτών καυσίμων της θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερθέρμανση του πλανήτη με «δραματικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις πριν από το έτος 2050». Στη συνέχεια εμφανίστηκαν πρόσθετα έγγραφα που έδειχναν ότι το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου, η μεγαλύτερη εμπορική ένωση της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ, το γνώριζε επίσης από τη δεκαετία του 1950.

Το εκπληκτικό είναι ότι διαπιστώθηκε πως το 63% έως 83% των κλιματικών προβλέψεων των επιστημόνων της ExxonMobil ήταν ακριβείς στην πρόβλεψη της επακόλουθης υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η μέση προβλεπόμενη άνοδος της θερμοκρασίας από την ExxonMobil ήταν 0,20 ± 0,04 βαθμοί Κελσίου ανά δεκαετία, η οποία είναι ίδια με εκείνη των ανεξάρτητων ακαδημαϊκών και κυβερνητικών προβλέψεων που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1970 και 2007. Η μέση «βαθμολογία δεξιοτήτων» και το επίπεδο αβεβαιότητας των κλιματικών μοντέλων της ExxonMobil (67% έως 75% και ±21%, αντίστοιχα) ήταν επίσης παρόμοια με εκείνα των ανεξάρτητων μοντέλων.

«Ορισμένοι παραγωγοί ορυκτών πηγών ενέργειας σίγουρα γνώριζαν τη δεκαετία του 1970 ότι το βασικό προϊόν τους θα κατέκαιγε τον πλανήτη» δήλωσε πρόσφατα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες

AP Photo/Peter Dejong

Οι αποκαλύψεις αυτές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος δήλωσε: «Ορισμένοι παραγωγοί ορυκτών πηγών ενέργειας σίγουρα γνώριζαν τη δεκαετία του 1970 ότι το βασικό προϊόν τους θα κατέκαιγε τον πλανήτη. Οπως έκανε και η καπνοβιομηχανία, αγνόησαν την ίδια τη γνώση τους. Ορισμένοι πετρελαϊκοί γίγαντες διακίνησαν το μεγάλο ψέμα». Και πρόσθεσε ότι οι υπεύθυνοι του «μεγάλου ψέματος» πρέπει να διωχθούν.

Τρίτη είδηση

Η εταιρεία ExxonMobil ξεκίνησε εν κρυπτώ σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης με τις ευλογίες της κυβέρνησης. Και μάλιστα μέσα σε ένα καθεστώς αδιαφάνειας, χωρίς να δίνονται στοιχεία για τους περιβαλλοντικούς ελέγχους και πριν από την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ, έπειτα από σχετική προσφυγή που κατέθεσαν το WWF Ελλάς, η Greenpeace και το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος», ζητώντας την ακύρωση της υπουργικής απόφασης με την οποία εγκρίθηκε η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το πρόγραμμα εξορύξεων στην Κρήτη.

Σε ποιον ανατέθηκε η διενέργεια περιβαλλοντικών ελέγχων για τις εξορύξεις της ExxonMobil; Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25, Κρίτωνα Αρσένη, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Αμυράς, ανέφερε ότι η ολοκληρωμένη μέριμνα για την πρόληψη, την αντιμετώπιση, τον περιορισμό των επιπτώσεων στο περιβάλλον θα ανατεθεί στη «Διακριτή Μονάδα Περιβάλλοντος». Και ποιοι συγκροτούν αυτή τη Μονάδα; Ενας διευθυντής και δύο σύμβουλοι τριών φορέων που υπάγονται στην ίδια την ExxonMobil. Δηλαδή, έβαλαν στην κυριολεξία τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα! («Ο λύκος φυλάει τα πρόβατα στις εξορύξεις στην Κρήτη», «Εφ.Συν.», 5/1/2023.)

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Ιστορική αλλά ανεπαρκής η συμφωνία για το Κλίμα
Μπορεί να θεωρηθεί ότι δεν έχει προηγούμενο, αλλά η συμφωνία που υιοθετήθηκε στο πλαίσιο της 21ης διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα σχετικά με την καταπολέμηση της ανόδου της θερμοκρασίας θα μπορούσε να...
Ιστορική αλλά ανεπαρκής η συμφωνία για το Κλίμα
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Οι χορηγοί της υποκρισίας
Eνα... σουρεαλιστικό σκηνικό θα στηθεί τον Δεκέμβριο στο Παρίσι, καθώς εταιρείες-κολοσσοί ορυκτών καυσίμων, που επί δεκαετίες μολύνουν το περιβάλλον θα χρηματοδοτήσουν τη Διάσκεψη για το Κλίμα, φορώντας τον...
Οι χορηγοί της υποκρισίας
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Κλιματική «αλλαγή» ή κλιματικό «χάος»;
Η ώθηση της «κλιματικής έκτακτης ανάγκης» έχει πάρει μια ελαφρώς διαφορετική πορεία, με τους υποστηρικτές της να απαιτούν από τις κυβερνήσεις να κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα.
Κλιματική «αλλαγή» ή κλιματικό «χάος»;
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Υπερκατανάλωση των πόρων χωρίς την κάλυψη των αναγκών
Οι χώρες τείνουν να υπερβαίνουν τα μερίδια των πλανητικών ορίων που τους αντιστοιχούν πιο γρήγορα από ό,τι επιτυγχάνουν τα ελάχιστα κοινωνικά όρια.
Υπερκατανάλωση των πόρων χωρίς την κάλυψη των αναγκών
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Βαθιές αντιφάσεις στη σύνοδο για το κλίμα
Το Σύμφωνο της Γλασκόβης για το Κλίμα που προέκυψε από τη σύνοδο επ’ ουδενί δεν αποτελεί μια σημαντική στιγμή που απαιτείται για τον περιορισμό των χειρότερων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Βαθιές αντιφάσεις στη σύνοδο για το κλίμα
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Ζητούν έξοδο από το κλιματικό τέλμα
Πραγματικό μηδέν και όχι τις ψευδείς λύσεις των «καθαρών μηδενικών εκπομπών αερίων», που επιτρέπουν τη διαιώνιση της ρύπανσης, απαίτησαν ΜΚΟ στο πλαίσιο του διεθνούς δικτύου Oilwatch.
Ζητούν έξοδο από το κλιματικό τέλμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας