• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.2°C / 14.6°C
  1 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.3°C / 12.8°C
  2 BF
  90%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 12.7°C / 14.9°C
  0 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 8.8°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  0 BF
  93%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 10.0°C
  1 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.4°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  91%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 12.2°C
  3 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 9.9°C
  2 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 13.4°C
  1 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  2 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  2 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 12.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 12.8°C
  1 BF
  87%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 12.7°C
  1 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 13.8°C
  2 BF
  79%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.3°C / 11.0°C
  2 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 9.2°C / 12.8°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  1 BF
  97%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Yδρογόνο: η «σαμπάνια» της ενεργειακής μετάβασης

 • A-
 • A+
Η ενεργειακή κρίση, την οποία πυροδότησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, επανέφερε στο προσκήνιο τη διεθνή συζήτηση για μια μαζικότερη χρήση του υδρογόνου, στοιχείου που μπορεί να παράγει τεράστιες ποσότητες ενέργειας, όμως οδηγεί και στην εκπομπή τεράστιων ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα, εκτός κι αν χρησιμοποιηθούν συγκεκριμένες πανάκριβες διαδικασίες.

Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία η Γερμανία μείωσε την εξάρτησή της από το ρωσικό πετρέλαιο από 35% σε 12% και από το ρωσικό αέριο από 55% σε 35%. Ωστόσο, το εμπόριο ενέργειας είναι μια τεράστια πηγή εσόδων για τη Μόσχα. Κατά τους δύο πρώτους μήνες του πολέμου η Γερμανία πλήρωσε σχεδόν 9 δισεκατομμύρια ευρώ για εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, σύμφωνα με τη φινλανδική ομάδα σκέψης CREA.

Η Βερόνικα Γκριμ είναι καθηγήτρια οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Ερλάνγκεν-Νυρεμβέργης και επί του παρόντος μία από τους τρεις ειδικούς συμβούλους της Γερμανίας στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, που τους αποκαλούν «Σοφούς της Οικονομίας». «Πρέπει να διαφοροποιήσουμε και να απελευθερώσουμε τις πηγές ενέργειάς μας πιο γρήγορα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί», λέει στο BBC. Για να βοηθήσει στην επίτευξη αυτού του στόχου, η κ. Γκριμ θέλει η Γερμανία να «εντείνει» τη χρήση του υδρογόνου.

Το υδρογόνο μπορεί να αποθηκεύσει τεράστιες ποσότητες ενέργειας, να αντικαταστήσει το φυσικό αέριο σε βιομηχανικές διεργασίες και να τροφοδοτήσει κυψέλες καυσίμου σε φορτηγά, τρένα, πλοία ή αεροπλάνα που δεν θα εκπέμπουν παρά μόνο ατμούς πόσιμου νερού.

Μια παλιά ιστορία

Ο ενθουσιασμός της κ. Γκριμ κερδίζει έδαφος, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΔΟΕ), καθώς δεκάδες χώρες έχουν δημοσιεύσει εθνικές στρατηγικές για το υδρογόνο ή πρόκειται να το κάνουν. Ομως, παρά το ενδιαφέρον, δεν είναι ακόμη σαφές ότι η μεγάλης κλίμακας χρήση του υδρογόνου μπορεί να καταστεί βιώσιμη. Εξάλλου, υπήρξε παρόμοιος ενθουσιασμός στο παρελθόν: τη δεκαετία του 1970, ύστερα από δύο πετρελαϊκές κρίσεις, και τη δεκαετία του 1990, όταν προέκυψαν οι κλιματικές ανησυχίες. Αλλά δεν υπήρξε συνέχεια. Προς τι λοιπόν το τωρινό ενδιαφέρον για το υδρογόνο;

Οι σκεπτικιστές προειδοποιούν ότι οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας, που κυριαρχούν παγκοσμίως στα περισσότερες επιτροπές για το υδρογόνο, είναι συχνά μεροληπτικοί υπέρ του υδρογόνου καθώς υπόσχεται επιδοτήσεις και διατηρεί τη ζήτηση για υπάρχοντα περιουσιακά στοιχεία όπως αγωγούς, δεξαμενόπλοια, τουρμπίνες ή λέβητες. Εν τω μεταξύ, οι περιβαλλοντικές ομάδες επισημαίνουν ότι το υδρογόνο δεν μπορεί να συλλεχθεί ως πρωτογενές καύσιμο. Αντίθετα, πρέπει να κατασκευαστεί, κυρίως με δύο τρόπους, με τον καθένα να επισημαίνεται με έναν χρωματικό κωδικό.

Οι τρεις εκδοχές του

Το πράσινο υδρογόνο παράγεται με τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για τη διάσπαση του νερού σε μόρια υδρογόνου και οξυγόνου χρησιμοποιώντας έναν ηλεκτρολύτη. Πρόκειται για μια δαπανηρή διαδικασία. Αυτή τη στιγμή, τέτοιο υδρογόνο χωρίς εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αποτελεί μόνο το 0,03% της παγκόσμιας παραγωγής υδρογόνου, σύμφωνα με τον ΔΟΕ.

Εως και πέντε φορές φθηνότερο είναι το λεγόμενο γκρι υδρογόνο, το οποίο προέρχεται από φυσικό αέριο ή σε ορισμένες περιπτώσεις από πετρέλαιο ή άνθρακα. Ομως, λόγω των απωλειών κατά την παραγωγή, εκπέμπεται περίπου 50% περισσότερο διοξειδίου του άνθρακα απ’ ό,τι εάν το φυσικό αέριο καιγόταν απευθείας. Μια σχετική τεχνική είναι γνωστή ως μπλε υδρογόνο. Αυτό βασίζεται στην ίδια διαδικασία, αλλά δεσμεύει περίπου το 60-90% του διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπεται στην παραγωγή για επαναχρησιμοποίηση ή αποθήκευση.

Το μειονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι διπλασιάζει, περίπου, το κόστος και δεν διαθέτει εγκαταστάσεις παραγωγής σε μεγάλη κλίμακα, λόγος για τον οποίο μόνο το 0,7% του υδρογόνου που παράγεται παγκοσμίως είναι μπλε. Ετσι, παρά τη φιλική προς το περιβάλλον εικόνα και τις δυνατότητές της, η παγκόσμια παραγωγή υδρογόνου εκπέμπει επί του παρόντος σχεδόν τρεις φορές περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από μια ολόκληρη χώρα, για παράδειγμα τη Γαλλία.

Πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς οι χώρες αποφασίζουν να παράγουν υδρογόνο. Ορισμένες χώρες έχουν ήδη μια σαφή προτεραιότητα να τροφοδοτήσουν ηλεκτρολύτες, τα περισσότερα κράτη που ψήνονται στον ήλιο στοιχηματίζουν στην ηλιακή ενέργεια, ενώ η Γαλλία βασίζεται στην πυρηνική ενέργεια. Εν τω μεταξύ, η Κίνα λατρεύει το φτηνό γκρι υδρογόνο από άνθρακα και φυσικό αέριο και επενδύει σε πράσινες εναλλακτικές λύσεις. Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία και η Νορβηγία πρωτοστατούν στην ώθηση του μπλε υδρογόνου, με την έγχυση δεσμευμένου άνθρακα σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Στη Γερμανία, ωστόσο, η εικόνα είναι λιγότερο σαφής. Τα τρία κόμματα στην κυβέρνηση συνασπισμού, τα τρία αρμόδια υπουργεία και το συμβούλιο υδρογόνου διαφωνούν εάν θα επικεντρωθούν στο πράσινο υδρογόνο ή θα αποδεχτούν την μπλε εναλλακτική, για να γεφυρώσουν προσωρινά το χάσμα στην περιορισμένη προσφορά. Ετσι, ενώ η Γερμανία αναμένεται να επεκτείνει την εγχώρια παραγωγή υδρογόνου, αναζητά παράλληλα την προμήθεια υδρογόνου από το εξωτερικό.

Λόγω του υψηλού κόστους του, το υδρογόνο αναφέρεται συχνά ως «η σαμπάνια της ενεργειακής μετάβασης». Ποιοι, λοιπόν, θα πιουν τις πρώτες γουλιές; Σε αυτό, οι περισσότεροι συμφωνούν. «Είναι σημαντικό να διαθέτουμε υδρογόνο μόνο σε εκείνες τις βιομηχανίες όπου δεν είναι δυνατή η άμεση ηλεκτροδότηση» (π.χ. από ανανεώσιμες πηγές), εξηγεί στο BBC ο Φέλιξ Μάτες, ειδικός στην ενέργεια και μέλος του γερμανικού συμβουλίου υδρογόνου. «Θα πρέπει πρώτα να το χρησιμοποιήσουμε στην παραγωγή χάλυβα, χημικών και γυαλιού», υποστηρίζει. «Οι επόμενοι τομείς θα μπορούσαν να είναι η ναυτιλία, οι μεταφορές με φορτηγά μεγάλων αποστάσεων, καθώς και τα αεροπλάνα για μεσαίες ή μεγάλες αποστάσεις. Αλλες χρήσεις σε αυτοκίνητα ή θέρμανση είναι αναποτελεσματικές, δαπανηρές και μη πρακτικές αποσπάσεις της προσοχής», προσθέτει.

Πηγή: BBC

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Ανοίγουν τον δρόμο για εξορύξεις στους ωκεανούς
Oι επιστήμονες και οι περιβαλλοντολόγοι ανησυχούν για την ανεπανόρθωτη ζημιά που θα μπορούσε να προκαλέσει η εξόρυξη του βυθού στα οικοσυστήματα των ωκεανών.
Ανοίγουν τον δρόμο για εξορύξεις στους ωκεανούς
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Διαρροή μεθανίου στη Βαλτική
Το μεθάνιο είναι ένα ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου, 30 φορές ισχυρότερο από το διοξείδιο του άνθρακα σε 100 χρόνια και περισσότερο από 80 φορές ισχυρότερο σε 20 χρόνια.
Διαρροή μεθανίου στη Βαλτική
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Κινδυνεύει το ένα τρίτο των ειδών δέντρων
Τα δάση παρέχουν το 50% της παγκόσμιας αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, επομένως η περαιτέρω εξαφάνιση δέντρων θα μείωνε την ικανότητά μας να καταπολεμήσουμε την κλιματική κατάρρευση.
Κινδυνεύει το ένα τρίτο των ειδών δέντρων
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Πράσινο ξέπλυμα για την πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέταξε στις «βιώσιμες» επενδύσεις τα έργα ανάπτυξης πυρηνικών σταθμών και μονάδων αερίου, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων από περιβαλλοντικές οργανώσεις αλλά και από κράτη.
Πράσινο ξέπλυμα για την πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Κλιματικές βόμβες τα γιοτ των ολιγαρχών
Συνεχίζονται οι κατασχέσεις πολυτελών θαλαμηγών που ανήκουν σε Ρώσους φίλους του Βλαντιμίρ Πούτιν, με παράπλευρη ωφέλεια τον μετριασμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκαλούν.
Κλιματικές βόμβες τα γιοτ των ολιγαρχών
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Φάρμακα-φαρμάκι στους ποταμούς ολόκληρης της Γης
Σύμφωνα με έρευνα περισσότερο από το ένα τέταρτο των ποταμών που ελέγχθηκαν είχαν επίπεδα ενεργών φαρμακευτικών συστατικών που θεωρήθηκαν «μη ασφαλή για τους υδρόβιους οργανισμούς».
Φάρμακα-φαρμάκι στους ποταμούς ολόκληρης της Γης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας