• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.5°C / 35.8°C
  3 BF
  29%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.2°C / 34.1°C
  3 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.0°C / 38.2°C
  2 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 25.3°C / 33.9°C
  3 BF
  31%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 31.3°C
  3 BF
  45%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.6°C / 36.2°C
  4 BF
  31%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 27.4°C / 32.6°C
  1 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  2 BF
  31%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.8°C / 31.5°C
  5 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 31.8°C
  4 BF
  40%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 28.4°C
  5 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 30.1°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  3 BF
  58%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 33.4°C / 33.4°C
  4 BF
  26%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  35°C 32.5°C / 34.9°C
  3 BF
  32%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 30.4°C / 30.8°C
  4 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.7°C / 36.0°C
  3 BF
  17%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 30.3°C / 30.5°C
  3 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.9°C / 32.7°C
  4 BF
  58%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 21.6°C
  2 BF
  82%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σκοτώνουν πεταλούδες και μέλισσες

 • A-
 • A+
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ δεκαπενταετής παράταση της χρήσης συγκεκριμένου φυτοφαρμάκου, που έχει περιοριστεί σε άλλες χώρες, το οποίο εξοντώνει και πληθυσμούς μη επιβλαβών εντόμων με ανυπολόγιστες συνέπειες στο περιβάλλον.

Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA) αναμένεται να εγκρίνει πρόταση για παράταση της χρήσης τεσσάρων νεονικοτινοειδών για τα επόμενα 15 χρόνια. Τα νεονικοτινοειδή είναι δραστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε φυτοπροστατευτικά προϊόντα για τον έλεγχο επιβλαβών εντόμων, είναι δηλαδή εντομοκτόνα.

Κυριολεκτικά το όνομά τους σημαίνει «νέα εντομοκτόνα που μοιάζουν με νικοτίνη», καθώς είναι χημικά παρόμοια με τη νικοτίνη. Αυτά τα φυτοφάρμακα είναι γνωστό ότι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για βασικούς επικονιαστές, όπως οι μέλισσες και οι πεταλούδες, και έχουν συνδεθεί με την ευρεία μείωση των πληθυσμών των εντόμων.

Τα νεονικοτινοειδή είναι πλέον τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα παρασιτοκτόνα στον κόσμο. Αναπτύχθηκαν τη δεκαετία του 1990 και μπορούν να στοχεύσουν σε αρκετά παράσιτα. Είναι επίσης λιγότερο τοξικά για τα σπονδυλωτά από τα παλαιότερα κοινά παρασιτοκτόνα. Αυτά τα οφέλη συνέβαλαν στην ευρεία χρήση τους στη γεωργία και τις οικιστικές περιοχές.

Παρά την αναφορά των νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων ιμιντακλοπρίντ, θιαμεθοξάμη, κλοθειανιδίνη και δινοτεφουράνη ως «οικολογικών κινδύνων που προκαλούν ανησυχία, ιδιαίτερα για τους επικονιαστές και τα υδρόβια ασπόνδυλα», η EPA είναι έτοιμη να εγκρίνει τη χρήση τους στη γεωργία για τουλάχιστον ακόμη 15 χρόνια. Τα νεονικοτινοειδή είναι εντομοκτόνα που προορίζονται να σκοτώνουν έντομα στις καλλιέργειες, αλλά σκοτώνουν ακούσια επίσης και έντομα γενικώς.

Αυτά τα φυτοφάρμακα δεν εφαρμόζονται μόνο στην επιφάνεια των φυτών. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα νεονικοτινοειδή είναι συστηματικά φυτοφάρμακα, κάτι που σημαίνει ότι απορροφώνται από τα φυτά και διανέμονται σε όλους τους ιστούς τους, συμπεριλαμβανομένων των μίσχων, των φύλλων, των λουλουδιών, του νέκταρος και της γύρης.

Σε 120 χώρες

Τα νεονικοτινοειδή είναι τοξικά για τα ασπόνδυλα και βλάπτουν το νευρικό τους σύστημα. Οταν επηρεάζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα των εντόμων, τα οδηγούν σε ολική παράλυση και θάνατο. Οπως έχει διαπιστωθεί σε αρκετές έρευνες, έχουν την ικανότητα να διοχετεύονται στο περιβάλλον εξαιτίας της υψηλής υδατοδιαλυτότητάς τους και άρα μετακινούνται εύκολα σε ένα φυτό καθώς αυτό απορροφά νερό και το μεταφέρει στους ιστούς του, σύμφωνα με το Κολέγιο Γεωργίας και Επιστημών της Ζωής του Πανεπιστημίου Κορνέλ.

Επιπλέον η παρουσία τους έχει διαπιστωθεί σε γειτονικά λουλούδια και σε χόρτα (ακόμη και σε επίπεδα υψηλότερα από τις καλλιέργειες στις οποίες εφαρμόστηκαν) και σε κοντινές υδάτινες οδούς, ενώ παραμένουν στο έδαφος για μεγάλες χρονικές περιόδους. Η ικανότητα αυτών των εντομοκτόνων να διαφεύγουν στο περιβάλλον και να επηρεάζουν οργανισμούς-μη στόχους έχει προκαλέσει μεγάλο ερευνητικό ενδιαφέρον για την αξιολόγηση των επιπτώσεων και των κινδύνων τους.

Σήμερα αυτά τα φυτοφάρμακα χρησιμοποιούνται σε περισσότερες από 120 χώρες και ευρέως στη γεωργία των ΗΠΑ, όπου εφαρμόζονται σε πάνω από 150 εκατομμύρια στρέμματα γεωργικής γης στη χώρα. Ως εκ τούτου αυτές οι περιοχές έχουν γίνει 48 φορές πιο τοξικές από ό,τι ήταν μόλις πριν από 25 χρόνια. «Βλέπουμε ήδη κατάρρευση στους αριθμούς των εντόμων και δεν έχουμε άλλα 15 χρόνια για να χάσουμε» δήλωσε στον «Guardian» ο Νέιθαν Ντόνλεϊ, διευθυντής Επιστήμης Περιβαλλοντικής Υγείας στο Κέντρο Βιολογικής Ποικιλότητας.

«Είναι απογοητευτικό να βλέπεις την EPA να ακολουθεί αυτόν τον δρόμο. Είμαστε πραγματικά σε ένα σταυροδρόμι: μπορούμε να ακολουθήσουμε την επιστήμη και τον υπόλοιπο κόσμο ή μπορούμε να βγούμε μόνοι μας και να εξευμενίσουμε τη χημική βιομηχανία».

Μάρκετινγκ

Ορισμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων του Κονέκτικατ και του Νιου Τζέρσεϊ, έχουν περιορίσει τη χρήση των νεονικοτινοειδών, αλλά η επέκταση της χρήσης τους από την EPA θα ενίσχυε τη χρήση αυτών των χημικών ουσιών σε εθνικό επίπεδο. Η EPA εξετάζει επί του παρόντος τους κινδύνους των νεονικοτινοειδών και αναμένει να δημοσιοποιήσει τα ευρήματά της μέχρι τα τέλη του 2022.

Ωστόσο, αν και διακηρύσσει ότι έχει δεσμευτεί να προστατεύει τους επικονιαστές, δεν είναι πιθανό για τις ΗΠΑ να υιοθετήσουν αυστηρές απαγορεύσεις για αυτά τα φυτοφάρμακα, όπως έχει πράξει η Ευρωπαϊκή Ενωση που ενέκρινε το πρώτο νεονικοτινοειδές το 2005 και που σήμερα έχει απαγορέψει τη χρήση τριών εξ αυτών ή όπως ο Καναδάς που έχει περιορίσει τη χρήση τους.

Τα νεονικοτινοειδή έγιναν γρήγορα δημοφιλή λόγω του μάρκετινγκ που πρόβαλε ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο των παρασίτων και την ενίσχυση των αποδόσεων των καλλιεργειών. Ωστόσο ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι αυτά τα φυτοφάρμακα παρέχουν ελάχιστα οφέλη στις καλλιέργειες, ενώ αφήνουν καταστροφικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Η χρήση φυτοφαρμάκων, μαζί με την απώλεια οικοτόπων και την κλιματική αλλαγή, έχουν αναφερθεί ως οι κύριες αιτίες της θεαματικής μείωσης των εντόμων που καταγράφηκαν στις ΗΠΑ καθώς και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Σε όλο τον κόσμο υπολογίζεται ότι οι πληθυσμοί των εντόμων μειώνονται έως και 2% ετησίως, με τα Ηνωμένα Εθνη να προειδοποιούν ότι μισό εκατομμύριο είδη θα μπορούσαν να εξαφανιστούν αυτόν τον αιώνα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Μαζικές δολοφονίες με οικοφασιστική ρητορική
Ο Πέιτον Τζέντρον αυτοχαρακτηρίστηκε οικοφασίστας, δηλαδή οπαδός της ιδεολογίας που ενοχοποιεί μειονότητες και μετανάστες για την ατμοσφαιρική ρύπανση και την κλιματική κρίση.
Μαζικές δολοφονίες με οικοφασιστική ρητορική
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Τα γεωθερμικά βλάπτουν σοβαρά τους αυτόχθονες
Το διακύβευμα είναι υψηλότερο σήμερα με πολλούς στο κίνημα για το κλίμα να υποστηρίζουν ότι η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν πρέπει να επαναλαμβάνει ιστορικά εκμεταλλευτικές πρακτικές.
Τα γεωθερμικά βλάπτουν σοβαρά τους αυτόχθονες
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Επισιτιστική κρίση από τα ακραία καιρικά φαινόμενα
Οι ακραίες καιρικές συνθήκες συνεχίζουν να χτυπούν τις καλλιέργειες σε όλο τον κόσμο σε μια εποχή που οι τιμές των τροφίμων είναι ήδη κοντά στις υψηλότερες σε μια δεκαετία.
Επισιτιστική κρίση από τα ακραία καιρικά φαινόμενα
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Τα φυτοφάρμακα βλάπτουν σοβαρά τη γεωργική γη
Ερευνα επιστημόνων από την Αυστραλία διαπιστώνει ότι το ένα τρίτο της γεωργικής γης του πλανήτη διατρέχει υψηλό κίνδυνο ρύπανσης από τα παρατεταμένα κατάλοιπα των χημικών συστατικών των φυτοφαρμάκων.
Τα φυτοφάρμακα βλάπτουν σοβαρά τη γεωργική γη
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Η αλλαγή του κλίματος φέρνει την πείνα πιο κοντά
Αν και οι αποδόσεις των βασικών καλλιεργειών που προορίζονται για τρόφιμα δείχνουν τα τελευταία χρόνια μια φαινομενικά μικρή αύξηση, αυτή δεν μεταφράζεται σε μεγαλύτερη επάρκεια τροφίμων, αλλά αντιθέτως σε...
Η αλλαγή του κλίματος φέρνει την πείνα πιο κοντά
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Νίκησαν τον γίγαντα Monsanto!
Ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου του Μανχάταν απέρριψε το δικαστικό ένταλμα που είχε αποστείλει η Monsanto στην ακτιβιστική διαδικτυακή πλατφόρμα Avaaz με το οποίο απαιτούσε την παράδοση όλων των προσωπικών...
Νίκησαν τον γίγαντα Monsanto!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας