• Αθήνα
    Ελαφρές νεφώσεις
    7°C 5.6°C / 8.1°C
    4 BF
    41%
  • Θεσσαλονίκη
    Ελαφρές νεφώσεις
    5°C 3.5°C / 6.6°C
    5 BF
    47%
  • Πάτρα
    Αίθριος καιρός
    5°C 3.3°C / 8.0°C
    2 BF
    51%
  • Ιωάννινα
    Αίθριος καιρός
    2°C -0.1°C / 2.2°C
    1 BF
    47%
  • Αλεξανδρούπολη
    Ελαφρές νεφώσεις
    4°C 2.4°C / 3.9°C
    2 BF
    75%
  • Βέροια
    Αίθριος καιρός
    3°C 3.0°C / 3.8°C
    2 BF
    50%
  • Κοζάνη
    Αίθριος καιρός
    -1°C -0.6°C / -0.5°C
    3 BF
    40%
  • Αγρίνιο
    Αίθριος καιρός
    0°C 0.2°C / 0.2°C
    2 BF
    57%
  • Ηράκλειο
    Ελαφρές νεφώσεις
    10°C 9.4°C / 11.0°C
    6 BF
    57%
  • Μυτιλήνη
    Σποραδικές νεφώσεις
    7°C 5.1°C / 6.9°C
    6 BF
    65%
  • Ερμούπολη
    Αίθριος καιρός
    9°C 9.4°C / 9.4°C
    7 BF
    43%
  • Σκόπελος
    Αίθριος καιρός
    5°C 4.6°C / 4.6°C
    8 BF
    47%
  • Κεφαλονιά
    Αίθριος καιρός
    10°C 10.2°C / 10.2°C
    4 BF
    40%
  • Λάρισα
    Ελαφρές νεφώσεις
    5°C 4.9°C / 4.9°C
    2 BF
    38%
  • Λαμία
    Αίθριος καιρός
    5°C 1.5°C / 4.5°C
    2 BF
    57%
  • Ρόδος
    Αραιές νεφώσεις
    11°C 10.8°C / 11.0°C
    7 BF
    74%
  • Χαλκίδα
    Ελαφρές νεφώσεις
    7°C 5.8°C / 7.7°C
    4 BF
    35%
  • Καβάλα
    Αίθριος καιρός
    4°C 4.4°C / 4.4°C
    2 BF
    49%
  • Κατερίνη
    Αίθριος καιρός
    4°C 3.9°C / 5.7°C
    2 BF
    47%
  • Καστοριά
    Αίθριος καιρός
    -3°C -2.5°C / -2.5°C
    2 BF
    77%
AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οσκαρ: οι απεργοσπάστες και οι φιδέμπορες που δημιούργησαν τα βραβεία

  • A-
  • A+
Tι σκέφτεστε όταν ακούτε ότι ένας θεσμός που υποτίθεται δημιουργήθηκε για να προωθεί τα συμφέροντα των εργαζομένων κατέληξε να αποτελεί το σημαντικότερο εργαλείο της εργοδοσίας; Εκτός από τη ΓΣΕΕ ο ίδιος ορισμός καλύπτει απόλυτα και τη δημιουργία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών.

O Λούις Μάγερ, ο συνιδρυτής της Metro-Goldwyn-Mayer, είχε υποσχεθεί στη γυναίκα του και την κόρη του ότι θα περνούσαν το καλοκαίρι του 1926 στη νέα έπαυλη που θα έχτιζε για αυτές στην παραλία της Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνιας. Το πρόβλημα ήταν ότι οι μηχανικοί και οι αρχιτέκτονες με τους οποίους μιλούσε του εξηγούσαν ότι ήταν πρακτικά αδύνατο να ολοκληρωθεί μια τέτοια εργασία στις ελάχιστες εβδομάδες που τους έδινε διορία.

Ο Μάγερ σκέφτηκε λοιπόν να αναθέσει την κατασκευή σε τεχνικούς και εργάτες της εταιρείας του. «Οταν χρειαζόμαστε σκηνικά για ένα στούντιο τα ετοιμάζουν σε ένα βράδυ και αν τους ζητήσω μια ολόκληρη πόλη θα την έχουν έτοιμη σε μία εβδομάδα», εξήγησε στην κόρη του και έθεσε σε εφαρμογή ένα φαραωνικό σχέδιο στο οποίο τρεις βάρδιες εργατών θα δούλευαν 24 ώρες το 24ωρο επτά ημέρες την εβδομάδα.

Αυτό που δεν είχε υπολογίσει είναι ότι τη δεκαετία του 1920 οι τεχνικοί στη βιομηχανία του θεάματος είχαν ισχυρά συνδικάτα που δεν θα επέτρεπαν στον Μάγερ να μετατρέψει τα μέλη τους σε σύγχρονους σκλάβους. Ο μεγαλοπαραγωγός του Χόλιγουντ λοιπόν αναγκάστηκε να κρατήσει μερικούς μόνο από τους δικούς του υπαλλήλους και να συμπληρώσει με φτηνά εργατικά χέρια που βρήκε στην περιοχή. Το σπίτι χτίστηκε με επιτυχία, στο μυαλό του όμως είχαν αρχίσει να συσσωρεύονται μαύρα σύννεφα. Αν τα συνδικάτα των εργατών εξασφάλιζαν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, ποιος του έλεγε ότι σε λίγα χρόνια δεν θα ζητούσαν συνδικαλιστική εκπροσώπηση και τα ανώτερα στελέχη των σεναριογράφων, των σκηνοθετών και των ηθοποιών; Μέχρι τότε τα μεγάλα στούντιο δεν είχαν τέτοιες ανησυχίες, καθώς η οικονομική φούσκα του Μεσοπολέμου τούς πρόσφερε συνεχή ροή ζεστού χρήματος από τράπεζες της Ανατολικής Ακτής με την οποία είχαν δημιουργήσει μια αριστοκρατία εργαζομένων στο Χόλιγουντ. Ο Μάγερ όμως έβλεπε μπροστά και προέβλεψε τη Μεγάλη Υφεση της δεκαετίας του ’30 αλλά και την εξίσου μεγάλη ύφεση που περίμενε και τη δική του εταιρεία.

Οπως εξηγεί ο Μάικλ Σούλμαν, συντάκτης του New Yorker και συγγραφέας του βιβλίου «Oscar Wars», η λύση που σκέφτηκε ο Μάγερ ήταν να δημιουργήσει έναν θεσμό που θα λειτουργούσε σαν μεσάζων ανάμεσα στους ιδιοκτήτες των στούντιο και τους δημιουργούς περιεχομένου αντικαθιστώντας τα συνδικάτα και λειτουργώντας (προφανώς) για τα συμφέροντα των αφεντικών.

Στόχος ήταν οι δημιουργοί του Χόλιγουντ να ξεχάσουν ότι αποτελούν απλώς προνομιούχα στρώματα της μεσαίας τάξης και να αισθανθούν ότι ανήκουν στο ίδιο στρατόπεδο με τις πραγματικές οικονομικές ελίτ που κινούσαν τα νήματα στον χώρο του θεάματος. Η ιδέα του Μάγερ έλαβε σάρκα και οστά με τη μορφή ενός οργανισμού που έκτοτε φέρει τον βαρύγδουπο τίτλο Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών. Οπως κάθε καλός φιδέμπορας ο Μάγερ ήξερε να παρουσιάζει τις απάτες του με εντυπωσιακά ονόματα παρά το γεγονός ότι η «ακαδημία» του δεν είχε τίποτα το ακαδημαϊκό, δεν είχε απολύτως καμία σχέση με την επιστήμη ενώ ορισμένοι θα υποστήριζαν ότι οριακά σχετιζόταν με την τέχνη.

Προκειμένου να κάνουν τον οργανισμό τους πιο ελκυστικό για τα μέσα ενημέρωσης οι ιδρυτές της Ακαδημίας άρχισαν να μοιράζουν βραβεία καλύτερης ταινίας κατά τη διάρκεια των ετήσιων συνεστιάσεών τους και σε λίγα χρόνια είχαν μια πλήρη διοργάνωση. Οσο για το όνομα Οσκαρ, που συνοδεύει τα βραβεία, η επικρατέστερη θεωρία είναι ότι το εμπνεύστηκαν όταν μια υπάλληλος της Ακαδημίας υποστήριξε ότι το χρυσό αγαλματίδιο της θύμιζε τον θείο της τον Οσκαρ - και κανείς δεν αναρωτήθηκε αν ο θείος είχε το αλαβάστρινο κορμί αρχαίου θεού και κρατούσε ένα μεγάλο σπαθί.

Με το πέρασμα των χρόνων τα βραβεία αποκτούσαν όλο και μεγαλύτερη σημασία, ιδιαίτερα μετά το 1953 όταν πραγματοποιήθηκε και η πρώτη απευθείας μετάδοση της τελετής απονομής από την τηλεόραση. Από τα 15 λεπτά που διήρκεσε η πρώτη τελετή, στις 16 Μαΐου του 1929, σήμερα έχει μετατραπεί σε ένα υπερθέαμα 3,5 ωρών, το κόστος του οποίου ξεπερνά κάθε χρόνο τα 40 εκατομμύρια δολάρια.

Παρ’ όλα αυτά ο αρχικός ρόλος της Ακαδημίας ως αναχώματος στην ενίσχυση των συνδικάτων μάλλον απέτυχε ή τουλάχιστον αντικαταστάθηκε από άλλους μηχανισμούς. Από τη δεκαετία του 1940 οι μεγάλες απεργίες στα στούντιο του Χόλιγουντ κέρδισαν σημαντικές νίκες χωρίς η Ακαδημία να καταφέρει να πείσει τους εργαζόμενους ότι αποτελούν ένα κομμάτι του ονείρου που εμπορεύεται η βιομηχανία του θεάματος. To 1967 μάλιστα τα συνδικάτα χτύπησαν στην καρδιά της διοργάνωσης απειλώντας να τινάξουν στον αέρα τη βραδιά των Οσκαρ αν δεν γίνονταν δεκτά τα αιτήματά τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα η ελάχιστη αμοιβή του παρουσιαστή της βραδιάς ορίζεται (στα 15.000 δολάρια) από το συνδικάτο ηθοποιών SAG-AFTRA.

Ευτυχώς αυτός ο θεσμός που δημιουργήθηκε με μοναδικό στόχο να προστατέψει τα αφεντικά του Χόλιγουντ από τα συνδικάτα των εργαζομένων βλέπει κάθε χρόνο τη συνολική τηλεθέαση να συρρικνώνεται ενώ την ίδια στιγμή ο συνδικαλισμός στις ΗΠΑ δείχνει ότι μπορεί να γνωρίσει μια νέα άνθηση.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
INFOWAR
Πολιτική κουζίνα στο Χόλιγουντ
Δύο αμερικανικές παραγωγές, η ταινία «Το μενού» και η τηλεσειρά «The Bear», έρχονται να αμφισβητήσουν τη θρησκευτική λατρεία για τους σεφ που μας σερβίρεται τα τελευταία χρόνια σε ριάλιτι και περιοδικά. Κυρίως...
Πολιτική κουζίνα στο Χόλιγουντ
INFOWAR
Εχεις το δικαίωμα να μην ξέρεις τα δικαιώματά σου
Στη γνωστότερη σκηνή της ταινίας Dirty Harry, ο επιθεωρητής Κάλαχαν (Κλιντ Ιστγουντ) αρχίζει να πυροβολεί και να σκοτώνει τους ληστές μιας τράπεζας έως ότου φτάνει στον τελευταίο που έχει μείνει ζωντανός.
Εχεις το δικαίωμα να μην ξέρεις τα δικαιώματά σου
INFOWAR
Χόλιγουντ: Η μισή προπαγάνδα στην Κίνα βρίσκεται
Καθώς η αμερικανική επιθετικότητα εναντίον της Κίνας κλιμακωνόταν, το Χόλιγουντ αρνούνταν να ακολουθήσει τον δρόμο του Λευκού Οίκου. Η περίοδος αυτή ίσως να φτάνει στο τέλος της με την παραγωγή νέων...
Χόλιγουντ: Η μισή προπαγάνδα στην Κίνα βρίσκεται
INFOWAR
Damnatio memoriae: σβήνoντας τη μνήμη
Στο μουσείο Αλτες του Βερολίνου υπάρχει ένα έργο τέχνης που απεικονίζει τις δυο πρώτες γενιές της δυναστείας των Σεβήρων, που κυβέρνησε τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία το διάστημα 193-235.
Damnatio memoriae: σβήνoντας τη μνήμη
INFOWAR
Bαρέα και ανθυγιεινά στα εργοστάσια του Facebook
Εργαζόμαστε όταν κάνουμε ένα tweet ή όταν ανεβάζουμε φωτογραφίες με γατάκια στο Facebook; Η απάντηση στο ερώτημα ίσως μας επιτρέψει να διαπιστώσουμε ποιοι θα είναι οι κυρίαρχοι της οικονομίας του κυβερνοχώρου...
Bαρέα και ανθυγιεινά στα εργοστάσια του Facebook
INFOWAR
Δώστε δουλειές σε όλα τα ρομπότ
Οι θεωρίες για την «επέλαση» των ρομπότ, που θα μας πάρουν τις δουλειές, κατακλύζουν τα ΜΜΕ. Μια μορφή «φουτουριστικού κομμουνισμού», όμως, έρχεται να ανατρέψει όσα μάθαμε για την αυτοματοποίηση. Ώσπου ενα...
Δώστε δουλειές σε όλα τα ρομπότ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας