Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ρεάλ-Μπαρτσελόνα: 0-1 στη μάχη της πανδημίας
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ρεάλ-Μπαρτσελόνα: 0-1 στη μάχη της πανδημίας

  • A-
  • A+
Ο δισεκατομμυριούχος πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης αποτέλεσε συνώνυμο των μεγάλων ιδιωτικοποιήσεων που σημάδεψαν την Ισπανία στη δεκαετία του ’90. Σήμερα, ορισμένες από τις ιδιωτικές υπηρεσίες πρόνοιας που ελέγχει κατηγορούνται για το χάος αλλά και για δεκάδες νεκρούς

Kαθώς οι παίκτες της Ρεάλ Μαδρίτης και της Μπαρτσελόνα εγκατέλειπαν τα γήπεδα λόγω του κορονοϊού, οι λάτρεις του Ελ Κλάσικο -της ισπανικής εκδοχής της «μάχης των αιωνίων»- αναζητούσαν άλλους τομείς για να συγκρίνουν τα κατορθώματα των ομάδων τους. Ούτως ή άλλως η αντιπαράθεση των δύο ομάδων δεν σταματούσε ποτέ στον αγωνιστικό χώρο. Η Ρεάλ ήταν πάντοτε συνδεδεμένη με την κεντρική εξουσία του ισπανικού κράτους, ενώ η Μπάρτσα απευθυνόταν στις καρδιές των ηττημένων του ισπανικού εμφυλίου και στους οπαδούς της ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας.

Στη μάχη του κορονοϊού, λοιπόν, η Μπαρτσελόνα φάνηκε να κερδίζει τις πρώτες μάχες φιλανθρωπίας όταν προσέφερε τα δικαιώματα χρήσης του ονόματος του γηπέδου της (Καμπ Νόου) για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η Ρεάλ απάντησε ανακοινώνοντας ότι προσφέρει το Μπερναμπέου ως χώρο αποθήκευσης υγειονομικού υλικού. Παράλληλα παίκτες και από τις δύο ομάδες, όπως ο Γκάρεθ Μπέιλ, ο Λιονέλ Μέσι και ο Σέρχιο Ράμος, προσέφεραν δωρεές εκατομμυρίων ευρώ για την αγορά μασκών για τους γιατρούς και το προσωπικό νοσοκομείων.

Οσοι ασχολήθηκαν όμως με τον ρόλο που έπαιξαν σε αυτή την κρίση οι επιχειρηματίες του ισπανικού ποδοσφαίρου, διαπίστωσαν ότι ένα μαύρο σύννεφο πλανιέται τους τελευταίους μήνες πάνω από το Μπερναμπέου στη Μαδρίτη. Οπως τιτλοφορούσε πρόσφατο άρθρο του ο Ισπανός δημοσιογράφος Εογκαν Γκιλμάρτιν, στο περιοδικό Jacobin, «ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης προήδρευσε και της καταστροφής που έφερε ο κορονοϊός στους οίκους ευγηρίας».

Στα τέλη Μαρτίου, όταν δυνάμεις του ισπανικού στρατού κλήθηκαν να αναλάβουν την απολύμανση κτιρίων και νοσοκομείων της πόλης, βρέθηκαν αντιμέτωποι με εικόνες φρίκης. Ηλικιωμένοι ζούσαν σχεδόν σε απόλυτη εγκατάλειψη σε γηροκομεία, ενώ σύμφωνα με την υπουργό Αμυνας, Μαργκαρίτα Ρόμπλες, αρκετοί βρέθηκαν νεκροί στα κρεβάτια τους. Σήμερα αναλυτές εκτιμούν ότι ένας στους δέκα κατοίκους της πόλης που πέθαναν από τον COVID-19 βρισκόταν σε κάποιο γηροκομείο. Ο ακριβής υπολογισμός του αριθμού των θυμάτων βέβαια είναι πρακτικά αδύνατος καθώς, σύμφωνα με καταγγελίες, οι διευθυντές των ιδρυμάτων απέκρυπταν τα πραγματικά αίτια θανάτου. Σε μια περίπτωση μάλιστα κατηγορήθηκαν ότι στοίβαζαν προσωρινά τα πτώματα σε αποθήκες.

Το πρόβλημα αποδόθηκε από τις πρώτες ημέρες στη μαζική ιδιωτικοποίηση των δομών φιλοξενίας που είχε αποτέλεσμα οι ηλικιωμένοι να αντιμετωπίζονται απλώς σαν αριθμοί στο πελατολόγιο μεγάλων εταιρειών. Σε αυτή την εξέλιξη, η οποία ξεκινά με τον νεοφιλελεύθερο «εκσυγχρονισμό» της δεκαετίας του ’90, ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης ήταν μια από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες μαζί με τον τότε πρωθυπουργό Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

Η εταιρεία υπηρεσιών Clece, που με τη σειρά της ανήκει στον γιγαντιαίο όμιλο επιχειρήσεων ACS Group του Φλορεντίνο Πέρες, βρέθηκε ανάμεσα στους μεγάλους κερδισμένους της ιδιωτικοποίησης των δομών υγείας και φιλοξενίας ηλικιωμένων της Μαδρίτης. Σήμερα ελέγχει από βρεφονηπιακούς σταθμούς και κέντρα υποδοχής αστέγων και κακοποιημένων γυναικών μέχρι υπηρεσίες ανεφοδιασμού και καθαρισμού νοσοκομείων αλλά και τουλάχιστον 60 γηροκομεία. Σε αρκετά από αυτά εργαζόμενοι είχαν καταγγείλει απαράδεκτες συνθήκες εκμετάλλευσης, ενώ πρόσφατα βρέθηκαν στο επίκεντρο της τραγωδίας του κορονοϊού.

Η κυριαρχία της Clece, στον τομέα που κάποτε ανήκε στις δημόσιες υπηρεσίες πρόνοιας, επιτεύχθηκε την περίοδο που η φούσκα της ισπανικής χρηματαγοράς μετέτρεπε την ACS σε έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους κατασκευών και τηλεπικοινωνιών του πλανήτη. Ο Πέρες μάλιστα διοικούσε την αυτοκρατορία του με το ίδιο νεοφιλελεύθερο μοντέλο με το οποίο αντιμετώπιζε και τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Αποτελεί ίσως ειρωνεία της τύχης ότι η ομάδα που συνέδεσε το όνομά της με την κεντρική εξουσία του ισπανικού κράτους (ακόμη και στις πιο αιμοσταγείς εκφάνσεις του) βρέθηκε υπό τον έλεγχο του βασιλιά των αποκρατικοποιήσεων. Η αγαπημένη ομάδα του βασιλιά και του δικτάτορα Φράνκο αποχωρίστηκε τα περισσότερα από τα περιουσιακά της στοιχεία και μαζί το χρέος εκατοντάδων εκατομμυρίων που τη βάραινε και ξεκίνησε μια ξέφρενη αγορά ξένων παικτών που τη μετέτρεψε στο Ελντοράντο των καλύτερων ποδοσφαιριστών του πλανήτη.

«Νεοφιλελεύθερο» φυσικά σήμαινε και σε αυτή την περίπτωση «κρατικοδίαιτο» καθώς η ομάδα, όπως και ο όμιλος ACS επωφελούνταν από σειρά εργολαβιών και χρηματοδοτήσεων του Δημοσίου - άλλοτε με την ανάθεση φαραωνικών κατασκευών και άλλοτε με ύποπτα δάνεια τραπεζών, όπως η Caja Madrid, που συνδέονταν με το πολιτικό περιβάλλον του Αθνάρ.

Εάν όμως οι επιχειρηματικές επιπτώσεις αυτού του νεοφιλελεύθερου πάρτι αφορούν σήμερα τους ιστορικούς ή στην καλύτερη περίπτωση τους εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος, σε ό,τι αφορά τον κλάδο της υγείας ενδιαφέρουν περισσότερο τους ιατροδικαστές και τους νεκροθάφτες. Εχοντας ένα από τα πλέον ιδιωτικοποιημένα συστήματα υγείας στην Ευρώπη, η πόλη της Μαδρίτης μετατράπηκε και σε ένα από τα επίκεντρα της πανδημίας, με τους ηλικιωμένους να πληρώνουν το βαρύτερο τίμημα.

Από την πανδημία του κορονοϊού λοιπόν η Μπαρτσελόνα μπορεί να βγαίνει καταχρεωμένη και αντιμέτωπη με τις εσωτερικές έριδες των στελεχών της, αλλά φαίνεται να κέρδισε το «ηθικό πλεονέκτημα» στη μάχη του Ελ Κλάσικο. Οχι για αυτά που έκανε η ίδια, αλλά για αυτά που έκανε ο πρόεδρος του αιώνιου αντιπάλου της.

info-war.gr

INFOWAR
Η μεγάλη αναταραχή
Αναλυτές προέβλεπαν εδώ και χρόνια τρομακτική αύξηση κοινωνικών συγκρούσεων και βίαιων λαϊκών εξεγέρσεων σε όλο τον κόσμο. Οι μελέτες τους όμως έφταναν στα μάτια λίγων αξιωματούχων και επιχειρηματιών που...
Η μεγάλη αναταραχή
INFOWAR
Δικαίωμα στο πλιάτσικο
Οι εικόνες μαύρων που τρέχουν με μια τηλεόραση στην πλάτη εν μέσω μιας εξέγερσης στοιχειώνουν το υποσυνείδητο της ρατσιστικής αλλά και της φιλελεύθερης Αμερικής. Ισως γιατί κανένας δεν προσπαθεί να εξετάσει...
Δικαίωμα στο πλιάτσικο
INFOWAR
Αγάπη μου, συρρίκνωσα τα καθίσματα
Λίγες ημέρες πριν ο κορονοϊός αναγκάσει τις αεροπορικές εταιρείες να καθηλώσουν στο έδαφος σχεδόν το 90% των επιβατικών αεροσκαφών τους, ένα βιντεάκι 30 δευτερολέπτων διαδιδόταν στο ίντερνετ με ρυθμούς…...
Αγάπη μου, συρρίκνωσα τα καθίσματα
INFOWAR
Κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης... αδράνειας
Η Ιαπωνία φαίνεται να αποτελεί έναν ξεχωριστό πλανήτη σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας. Καθώς οι επιστήμονες απορούν με το ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό θανάτων, σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες θα...
Κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης... αδράνειας
INFOWAR
Ποιες εταιρείες «μπλοκάρουν» το εμβόλιο για τον κορονοϊό
Οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες δεν έχουν κανένα κίνητρο να συνεργαστούν για τη δημιουργία εμβολίων και φαρμάκων για τον κορονοϊό. Κάποιος πρέπει να τους το επιβάλει.
Ποιες εταιρείες «μπλοκάρουν» το εμβόλιο για τον κορονοϊό
INFOWAR
Στη χώρα των ρομπότ και των φαξ
Η επίσημη κατάργηση, από 1ης Οκτωβρίου, των συσκευών φαξ στο ελληνικό Δημόσιο ακούγεται σαν μια λογική και ίσως καθυστερημένη απόφαση. Αν το πείτε όμως σε έναν Ιάπωνα, θα σας κοιτάξει με σοκ και δέος. «Και πώς...
Στη χώρα των ρομπότ και των φαξ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας