Νόμοι επί νόμων, με επιτομή τον αποκαλούμενο «Μόνο το ΝΑΙ είναι ΝΑΙ» που ποινικοποιεί ως βιασμό κάθε σεξουαλική πράξη χωρίς συναίνεση, κονδύλια για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας αλλά και για τα καταφύγια και τις κοινωνικές υπηρεσίες για κακοποιημένες γυναίκες, μέτρα κατά των κακοποιητών όπως η απώλεια της κηδεμονίας και η απαγόρευση επισκέψεων στα παιδιά τους. Η Ισπανία είναι από τις πρωτοπόρες ευρωπαϊκές χώρες στα μέτρα κατά της έμφυλης βίας, αλλά αυτή όχι μόνο δεν περιορίζεται, αντίθετα αυξάνεται.
Σύμφωνα με την επίσημη Στατιστική Ερευνα Ενδοοικογενειακής και Εμφυλης Βίας του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικών, το 2022 σημειώθηκε αύξηση 10,5% στις καταγγελίες για έμφυλη βία που κατέληξαν σε λήψη ασφαλιστικών ή άλλων μέτρων προστασίας των θυμάτων και μια αύξηση 8% στα θύματα κακοποίησης, όπως και 9,4% στις καταδίκες κακοποιητών.
Το 2022 καταγράφηκαν στο σχετικό μητρώο συνολικά 32.644 γυναίκες που κακοποιήθηκαν από πρώην ή νυν συντρόφους και 1.376 παιδιά που υπήρξαν θύματα αυτής της κακοποιητικής συμπεριφοράς. Σχεδόν τα μισά θύματα (48,1%) ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 30-44 ετών και πάνω από το 60% είναι Ισπανίδες, με το υπόλοιπο ποσοστό να αφορά ξένες που διαμένουν στη χώρα. Με αυτούς τους αριθμούς η αναλογία θυμάτων έμφυλης βίας ανά 1.000 γυναίκες στην Ισπανία έφτασε το 1,5, ενώ στην ηλικιακή ομάδα 35-44 ετών αυτή εκτοξεύεται στο 3,1.
Ανάλογα ανησυχητικοί είναι και οι αριθμοί των γυναικοκτονιών. Το 2022 έγιναν 82 γυναικοκτονίες, από τις οποίες οι 48 είχαν ως δράστη νυν ή πρώην σύντροφο και οι 34 άτομα του στενού κύκλου των γυναικών, ιδίως της οικογένειας. Φέτος, μέχρι τις αρχές Ιουνίου, το Παρατηρητήριο Γυναικοκτονιών έχει καταγράψει 43, μια τάση που αν συνεχιστεί με αυτούς τους ρυθμούς θα ξεπεράσει τα περσινά θύματα.
Οι δολοφονίες λόγω έμφυλης βίας βρέθηκαν μάλιστα στο επίκεντρο συζήτησης της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Γυναικών. Σε ανακοίνωσή της στα τέλη Μαΐου, η Επιτροπή εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της για την «επικράτηση» τόσο μεγάλου αριθμού φαλλοκρατικών δολοφονιών, ζητώντας να παρθούν άμεσα νέα μέτρα για να αντιμετωπιστεί αυτή η μάστιγα.
