• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.2°C / 30.7°C
  3 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.6°C / 28.3°C
  2 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 28.7°C
  3 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 24.7°C
  3 BF
  49%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  25°C 24.9°C / 27.4°C
  4 BF
  50%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.5°C / 26.0°C
  2 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 22.4°C
  0 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  2 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 30.5°C / 32.8°C
  4 BF
  21%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.9°C
  3 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 28.4°C
  3 BF
  39%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 24.6°C
  2 BF
  41%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.1°C / 27.3°C
  0 BF
  57%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.5°C / 27.8°C
  2 BF
  48%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 29.8°C
  3 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.0°C / 30.4°C
  0 BF
  32%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.3°C / 24.9°C
  2 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 26.1°C
  2 BF
  70%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.6°C / 18.6°C
  1 BF
  80%
AP Photo
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η φεμινιστική οπτική, κυρίαρχη στη νέα κυβέρνηση της Χιλής

 • A-
 • A+
Ο Γκαμπριέλ Μπόριτς ετοιμάζει ένα κυβερνητικό επιτελείο για το οποίο η ισότητα φύλου θα είναι ζήτημα ουσίας και όχι μια απλή εξαγγελία για το θεαθήναι • Το πρόγραμμά του για την ενδυνάμωση των γυναικών, τις ίσες ευκαιρίες στην αγορά εργασίας, τη δικαιοσύνη για τα θύματα βίας αλλά και τη ρύθμιση οικογενειακών ανισοτήτων αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση από κάθε κράτος της Γης

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Χιλής, Γκαμπριέλ Μπόριτς, ανακοίνωσε πως ώς τις 22 Ιανουαρίου θα ανακοινώσει την κυβέρνησή του. Μια κυβέρνηση απόλυτα ισότιμη, με γυναίκες να καταλαμβάνουν ισάριθμα υπουργεία με τους άντρες. Αλλά η περίφημη ισότητα φύλου –την οποία τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες κυβερνήσεις επαγγέλλονται– σε αυτή την περίπτωση δεν αρκείται σε αριθμητικές παραδοχές, που άλλωστε δεν αρκούν.

«Θέλουμε η φεμινιστική οπτική να διακατέχει όλες μας τις αποφάσεις. Κι αυτή δεν είναι απλά να ενισχύσουμε –λειτουργικά και οικονομικά– κάποιους θεσμούς όπως το υπουργείο για τη Γυναίκα και την Ισότητα Φύλου, ώστε να είναι πιο αποτελεσματική η δράση τους. Στοχεύουμε σε μια έμφυλη οπτική που να ενσωματώνει τη γυναικεία προβληματική οριζόντια σε όλες τις πολιτικές και σε όλα τα υπουργεία, αλλά και με διαθεματικότητα. Κι αυτό σημαίνει πως αν μιλάμε για το περιβάλλον, δεν μπορεί να μη μιλάμε για τις ηγέτιδες στις κοινότητες που αγωνίζονται για τη γη τους, για μια ζωή απαλλαγμένη από μόλυνση, για το δικαίωμα στο νερό ως κοινό αγαθό. Κι αν μιλάμε για στέγη, δεν μπορεί να μη μιλάμε για το πρόβλημα των οικισμών με τα ακατάλληλα σπίτια, τον τεράστιο συνωστισμό και τις δύσκολες συνθήκες, που συμβάλλουν στην αύξηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. Γι’ αυτό και σκοπεύουμε να συστήσουμε μια σχετική επιτελική υπηρεσία στον κρατικό μηχανισμό που να τα συντονίζει όλα αυτά».

Ετσι εξηγούσε η Ιρίνα Καραμάνος, ανθρωπολόγος και κοινωνική επιστημόνισσα, επικεφαλής του Φεμινιστικού Μετώπου και σύντροφος του Μπόριτς, πριν από λίγες ημέρες σε συνέντευξή της στην «Εφ.Συν.», την προσέγγιση της νέας κυβέρνησης στα ζητήματα της ισότητας φύλων, παραθέτοντας και τους βασικούς άξονες του προγράμματος που επιδιώκει να εφαρμόσει, από τον Μάρτιο που θα αναλάβει, με μέτρα που αποτελούν αισιόδοξο παράδειγμα προς μίμηση:

 Η οικονομική ανάκαμψη θα δώσει έμφαση στην απασχόληση των γυναικών, ανασχεδιάζοντας τις εργασιακές επιδοτήσεις ώστε να ενισχυθεί η εργασία των γυναικών, που με την πανδημία έχει υποχωρήσει δραματικά, σε επίπεδα μιας δεκαετίας πριν. Ενα από τα μέσα θα είναι και δημιουργία 500.000 θέσεων γυναικείας απασχόλησης.

 Ενα Εθνικό Σύστημα Φροντίδας θα τεθεί άμεσα σε λειτουργία «γιατί το παραγωγικό σύστημα δεν λαμβάνει υπόψη ότι η μη αμειβόμενη δουλειά της φροντίδας παιδιών, ηλικιωμένων, ατόμων με αναπηρία, πέφτει στις πλάτες γυναικών που δεν αμείβονται και σε πολλές περιπτώσεις μένουν απομονωμένες από τη δημόσια ζωή ακριβώς επειδή τους έχει ανατεθεί αυτή η φροντίδα. Εκτός από τη δημιουργία θέσεων τοπικών φροντιστών στο πλαίσιο της πρωτοβάθμιας υγείας, θα αναγνωριστούν επιπλέον τα άτομα κάτω των 60 ετών που φροντίζουν βαριά εξαρτώμενα άτομα ως εργαζόμενοι με ασφαλιστική κάλυψη.

 Η έμπρακτη αντιμετώπιση της βίας κατά γυναικών και κοριτσιών θα αφορά κάθε της έκφραση: οικογενειακή, συντροφική, κοινωνική, ψηφιακή, κρατική. Περιλαμβανομένων ανάμεσα στα πολλά άλλα, της σύστασης μιας Επιτροπής Αλήθειας, Δικαιοσύνης και Αποκατάστασης για όλα τα θύματα ανδροκρατικής βίας που ασκήθηκε από το κράτος ή δημόσιους θεσμούς, ενός νόμου κατά της Βίας προς τα Παιδιά που θα περιλαμβάνει και την «εκδικητική βία», αυτή που ασκούν οι κακοποιητές στα παιδιά τους για να βλάψουν τις μητέρες, της εφαρμογής ενός προγράμματος αποκατάστασης των παιδιών της εθνότητας Μαπούτσε που έχουν υπάρξει θύματα της κρατικής βίας και μιας ειδικής Επιτροπής Καταπολέμησης της Πολιτικο-Σεξουαλικής Βίας.

 Το σύνθημα που χρόνια συνιστά βασική διεκδίκηση του γυναικείου κινήματος της Χιλής «σεξουαλική διαπαιδαγώγηση για να αποφασίζουμε, αντισυλληπτικά για να μην κάνουμε αμβλώσεις, νόμιμες αμβλώσεις για να μην πεθάνουμε», αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι του κυβερνητικού προγράμματος. Ανάμεσα στις άλλες πολιτικές προβλέπονται: η θέσπιση της νόμιμης, ελεύθερης, ασφαλούς και δωρεάν άμβλωσης, η πρόσβαση στην αντισύλληψη και σε προϊόντα για την εμμηνορρυσία στα κέντρα πρωτοβάθμιας υγείας, ένας νέος νόμος για Ολόπλευρη, Συμπεριεκτική και μη Σεξιστική Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση, ο εκσυγχρονισμός του νόμου προστασίας από τη γυναικολογική και μαιευτική βία, η πρόσβαση στις μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για όλες τις διαφορετικές μορφές οικογενειών, οι οποίες άλλωστε θα αναγνωρίζονται ισότιμα με την παραδοσιακή τους έκφραση.

 Ενα Εθνικό Σχέδιο για τα Δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων ώστε να αντιμετωπιστούν οι διακρίσεις εναντίον τους με πολιτικές πρόσβασης από την απασχόληση ώς την υγεία. Παράλληλα, η μεταρρύθμιση του νόμου περί Ταυτότητας Φύλου θα επιτρέψει σε άτομα άνω των 14 ετών να μπορεί να αλλάζουν στα δημοτολόγια το όνομα και το φύλο τους, περιλαμβανομένης της μη δυϊκής ως προς το φύλο ταυτότητας (non binary).

 Η δημιουργία ενός Δημόσιου Ταμείου Απόδοσης Διατροφής, για να αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα της μη καταβολής της διατροφής που οφείλουν χωρισμένοι γονείς για τα παιδιά τους. Θα είναι αυτό το Ταμείο που θα πληρώνει τις χρεωστούμενες διατροφές αναλαμβάνοντας να τις διεκδικεί από τους οφειλέτες αντί να τους κυνηγούν μάταια οι γυναίκες.

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η νέα κυβέρνηση του 35χρονου Γκαμπριέλ Μπόριτς στη Χιλή, εκεί όπου τα δικαιώματα των γυναικών και η ισότητα φύλου αντιμετωπίζονται ως θεμέλιος λίθος για την πρόοδο της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής όλων των πολιτών. Δεν είναι συμπτωματικό που, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπικές αναλύσεις, στη νίκη του συνασπισμού «Εγκρίνω Αξιοπρέπεια» του Γκαμπριέλ Μπόριτς έπαιξε καταλυτικό ρόλο η ψήφος των γυναικών: τον ψήφισε το 70% των γυναικών νεότερων των 30 ετών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Φράνσια Μάρκες, το πρόσωπο της πολιτικής αλλαγής
Γυναίκα. Μαύρη. Φτωχή. Εφηβη μητέρα κάποτε. Καθαρίστρια παλαιότερα. Φεμινίστρια πάντα. Ακτιβίστρια. Διωγμένη. Βραβευμένη. Και τώρα, παρά τις συνεχιζόμενες απειλές, ίσως η επόμενη αντιπρόεδρος της Κολομβίας.
Φράνσια Μάρκες, το πρόσωπο της πολιτικής αλλαγής
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Φεμινίστρια η Λεπέν; Τι ανέκδοτο και τούτο!
Η Μαρίν Λεπέν παρουσιάζεται ως «μια φεμινίστρια που δεν εχθρεύεται τους άντρες», υποσχόμενη μέτρα που ξεκινούν από την ενίσχυση των μόνων μητέρων ώς την αυστηρή τιμωρία όσων παρενοχλούν γυναίκες.
Φεμινίστρια η Λεπέν; Τι ανέκδοτο και τούτο!
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Η «Γυναίκα των Σκύλων», η ναζίστρια της Χιλής
Μια γυναίκα που έχτισε την «καριέρα» της ως η πιο αδίστακτη, αδυσώπητη βασανίστρια πολιτικών κρατουμένων στη Χιλή επί δικτατορίας Πινοτσέτ, η διαβόητη Ινγκριντ Ολντεροκ, έγινε καρτούν και... πάει για Οσκαρ!
Η «Γυναίκα των Σκύλων», η ναζίστρια της Χιλής
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Τη σακάτεψε το κράτος, την επιβράβευσε ο λαός
Δύο χρόνια αφού σημαδεύτηκε για πάντα από την αστυνομική βία, η 37χρονη Φαμπιόλα Καμπιγιάι εξελέγη με αστρονομικά ποσοστά στη Γερουσία της χώρας ως ανεξάρτητη υποψήφια.
Τη σακάτεψε το κράτος, την επιβράβευσε ο λαός
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Η αρχιβασανίστρια της χούντας Πινοτσέτ εκδίδεται στη Χιλή
Δέκα χρόνια αφότου παραβίασε τους περιοριστικούς όρους και διέφυγε στην Αυστραλία, η 68χρονη σήμερα Αντριάνα Ρίβας -διαβόητη βασανίστρια πολιτικών αντιπάλων του Χιλιανού δικτάτορα- δηλώνει... σοκαρισμένη από...
Η αρχιβασανίστρια της χούντας Πινοτσέτ εκδίδεται στη Χιλή
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Το Σαντιάγο στα χέρια μιας ατρόμητης κομμουνίστριας
Μια εξαιρετικά σημαντική στιγμή για τα κοινωνικά κινήματα της Χιλής εγκυμονούσαν οι αυτοδιοικητικές κάλπες της Κυριακής, καθώς φύσηξε άνεμος αλλαγής και εξελέγη δήμαρχος η 30χρονη μαρξίστρια ακτιβίστρια Ιρασί...
Το Σαντιάγο στα χέρια μιας ατρόμητης κομμουνίστριας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας