• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.9°C / 34.5°C
  3 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 27.2°C / 34.3°C
  3 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.6°C / 35.4°C
  2 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  4 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  2 BF
  35%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 27.9°C / 32.6°C
  2 BF
  41%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.4°C / 29.0°C
  2 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.8°C / 34.8°C
  3 BF
  27%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.1°C
  3 BF
  42%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.9°C / 29.9°C
  3 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 27.8°C
  5 BF
  41%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.8°C / 28.7°C
  1 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  4 BF
  66%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 30.1°C / 31.9°C
  4 BF
  33%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.5°C / 35.1°C
  3 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  4 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.7°C / 33.2°C
  3 BF
  26%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 27.3°C / 27.3°C
  3 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 33.3°C
  3 BF
  75%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  3 BF
  41%

Στιγμιότυπο από καμπάνια θρησκόληπτων έξω από κλινική αμβλώσεων. Πρόκειται για πάγια τακτική όσων αντιτίθενται στο δικαίωμα των γυναικών στην αυτοδιάθεση, να στήνουν καρτέρι έξω από τις κλινικές και να «λούζουν» τις κοπέλες, σε μια τόσο ευάλωτη στιγμή, με κατάρες, απειλές και βρισιές

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Χριστιανική Δεξιά δίνει εκατομμύρια κατά των αμβλώσεων

 • A-
 • A+
Ενα πανίσχυρο λόμπινγκ με σημαντική επιρροή στην κεντρική πολιτική σκηνή και στη Δικαιοσύνη πραγματοποιούν διάφορες ακροδεξιές χριστιανικές οργανώσεις, διοχετεύοντας δεκάδες εκατομμύρια δολάρια όπου πρέπει ώστε να καταπατηθεί το δικαίωμα στην έκτρωση.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να μην ακυρώσει νόμο της Πολιτείας του Τέξας ως αντισυνταγματικό, νόμο που απαγορεύει την άμβλωση μετά την έκτη εβδομάδα της κύησης, επιτρέποντας απλώς στις κλινικές να προσφεύγουν εναντίον του στην Πολιτειακή Δικαιοσύνη, αποτελεί μια μεσοβέζικη ετυμηγορία, η οποία στην πράξη ισοδυναμεί με κατάργηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος στην άμβλωση.

Μαζί συνιστά δυσοίωνο προοίμιο στην πολυαναμενόμενη απόφαση του συντηρητικής πλειοψηφίας Ανώτατου Δικαστηρίου σχετικά με ανάλογη νομοθεσία της Πολιτείας του Μισισίπι. Στην πραγματικότητα, αυτό που επιδιώκει το Μισισίπι είναι να ακυρώσει το Ανώτατο Δικαστήριο την ιστορική απόφαση Roe Vs Wade, η οποία από το 1973 κατοχυρώνει το δικαίωμα της άμβλωσης σε εθνικό επίπεδο έτσι ώστε να μην μπορεί αυτό να περιορίζεται από τις Πολιτείες.

«Πρόκειται για τη σημαντικότερη υπόθεση για το δικαίωμα στην άμβλωση εδώ και δεκαετίες», υποστηρίζει το Κέντρο για τα Αναπαραγωγικά Δικαιώματα (CRR), που ήταν αυτό που προσέφυγε εναντίον της νομοθεσίας εκπροσωπώντας το μόνο κέντρο υγείας που προσφέρει αμβλώσεις στο Μισισίπι. «Αν το Ανώτατο Δικαστήριο αποφανθεί ότι ο νόμος του Μισισίπι που απαγορεύει την άμβλωση μετά τη 15η εβδομάδα είναι συνταγματικός, τότε κι άλλες 23 Πολιτείες θα μπορούσαν να απαγορεύσουν την άμβλωση, ανάμεσά τους και σε 12 στις οποίες οι σχετικές διατάξεις έχουν παγώσει, αλλά θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν άμεσα», λέει η οργάνωση.

Πίσω από αυτή την προσπάθεια βρίσκονται επτά συντηρητικές ομάδες, που όπως αποκαλύπτει έρευνα του Open Democracy κάνουν ισχυρό λόμπινγκ, καταθέτουν νομικά επιχειρήματα, εκπονούν τις προτάσεις για τα περιοριστικά νομοσχέδια και χρηματοδοτούν καμπάνιες όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και σε Ευρώπη και Λατινική Αμερική. Σύμφωνα με την έρευνα, στο διάστημα 2016-2020 αυτές οι επτά ομάδες δαπάνησαν τουλάχιστον 28 εκατ. δολάρια σε διεθνείς εκστρατείες, ανάμεσά τους ενισχύοντας τα αντιδραστικά κινήματα των φανατικών κατά των αμβλώσεων σε χώρες όπως η Πολωνία, το Ελ Σαλβαδόρ και την Κολομβία.

Φιλάνθρωποι-μισάνθρωποι

Πώς το κάνουν αυτό; Χάρη στη χρηματοδότησή τους από ανώνυμους δωρητές, μέσα από δυο αμερικανικές «φιλανθρωπικές» ομάδες, που ανάμεσα στο 2016 και το 2020 τους πρόσφεραν 93 εκατ. δολάρια. Το Εθνικό Χριστιανικό Ιδρυμα (NCF), μια ακροδεξιά ευαγγελική οργάνωση, έχει προσφέρει τα 85 εκατ. από αυτά και η Πίστη Αγαθοεργίας (FC) τα υπόλοιπα 8 εκατ. δολάρια μέσα από 831 διαφορετικές επιχορηγήσεις. Πρόκειται για δυο χριστιανικές ομάδες, που σύμφωνα με την έρευνα «διαχειρίζονται τεράστια ποσά μαύρου χρήματος και έχουν κατηγορηθεί για χρηματοδότηση ομάδων μίσους». Οπως έχει συμβεί με την Ευαγγελική Ενωση Μπίλι Γκράχαμ (BGEA), που χρηματοδοτούν, και της οποίας το βρετανικό παράρτημα πέρσι μήνυσε δημοτικές αρχές και κέντρα που ακύρωσαν εκδηλώσεις της λόγω των ομοφοβικών και ισλαμοφοβικών δηλώσεων της προέδρου της, Φράνκλιν Γκράχαμ.

Μια από αυτές τις επτά αυτές οργανώσεις, η Συμμαχία για την Προάσπιση της Ελευθερίας (ADF), που έχει επεξεργαστεί τα νομοθετικά κείμενα τα οποία αποτέλεσαν τη βάση της περιοριστικής νομοθεσίας που υιοθετήθηκε σε Τέξας και Μισισίπι, έχει προσφέρει τα 15,3 εκατ. δολάρια για ανάλογες δράσεις ανά τον κόσμο, εκ των οποίων τα 4,3 εκατ. δόθηκαν στην Ευρώπη.

Το Αμερικανικό Κέντρο για τον Νόμο και τη Δικαιοσύνη (ACLJ), που διευθύνεται από τον άλλοτε δικηγόρο του Ντόναλντ Τραμπ, Τζέι Σέκιουλοου, διέθεσε κάπου 5,7 εκατ. δολάρια, ιδίως στην Ευρώπη. Οταν το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας αποφάνθηκε υπέρ της απαγόρευσης της άμβλωσης όταν το έμβρυο έχει σοβαρές ανωμαλίες, ο Σέκιουλοου είχε καταθέσει νομικά επιχειρήματα υπέρ της ακραίας αυτής νομοθεσίας ενώ παρενέβη και στο Διαμερικανικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εξέτασε προσφυγή κατά του Ελ Σαλβαδόρ για τη φυλάκιση και τον θάνατο μιας γυναίκας που απέβαλε, υποστηρίζοντας ότι ορθώς της επιβλήθηκε η ποινή.

Η δε Φεντεραλιστική Ενωση (FS), μια συντηρητική νομική ομάδα με μεγάλη επιρροή στο αμερικανικό δικαστικό σύστημα, κατέθεσε επίσης νομικά επιχειρήματα στην υπόθεση της νομοθεσίας του Μισισίπι που εξετάζει το Ανώτατο Δικαστήριο, εκπροσωπώντας οργάνωση που αντιμάχεται τις αμβλώσεις. Επιπλέον και αυτή έχει απλώσει τα πλοκάμια της διεθνώς με βασικό προορισμό των χρηματοδοτήσεών της την Ευρώπη (2,5 εκατ. δολάρια) αλλά και τη Λατινική Αμερική. Η δράση της συνιστά έναν ιδιαίτερο λόγο ανησυχίας, σύμφωνα με τη Σόνια Κορέα, ερευνήτρια του Παρατηρητηρίου Πολιτικών Σεξουαλικότητας, καθώς «πρόκειται για μια κοσμική οργάνωση κι όχι μια από τις συνήθεις αναμενόμενες θρησκευτικές... Μια νέα παρουσία στην παλαίστρα του λόμπι κατά των αμβλώσεων που εικάζω πως σχετίζεται με την στροφή προς τη Δεξιά τα τελευταία χρόνια».

Τουλάχιστον 28 ομάδες

Πάντως βασικός χρηματοδότης και οργανωτής των σχετικών εκστρατειών παραμένει, σύμφωνα με περσινή έρευνα του Open Democracy, η Χριστιανική Δεξιά: 28 ομάδες είχαν δαπανήσει τουλάχιστον 280 εκατ. εκτός των ΗΠΑ στο διάστημα 2007-2018 για ανάλογες πρωτοβουλίες.

Στις δε ΗΠΑ, χάρη στη δική τους κυρίως δράση, φέτος έχουν θεσπιστεί 106 διατάξεις που περιορίζουν το δικαίωμα στην άμβλωση σε 19 Πολιτείες (ιδίως όσες κυβερνώνται από Ρεπουμπλικανούς), σύμφωνα με το Ιδρυμα Guttmacher. «Φέτος ήταν νομοθετικά η χειρότερη χρονιά για τα αναπαραγωγικά δικαιώματα, έλεγε στο Ρόιτερς η Ελίζαμπεθ Νας, υπεύθυνη θεμάτων πολιτειακών πολιτικών του Ιδρύματος Guttmacher. «Αλλά αυτό δεν συνέβη αιφνίδια. Είναι χρόνια που συντελείται αυτό ως μέρος μιας συντονισμένης καμπάνιας για να απαγορευτεί τελικά απόλυτα η άμβλωση».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Δυο κόσμοι ανάποδα
Στην Ισπανία θωρακίζουν το δικαίωμα στην άμβλωση, την αντισύλληψη, την αναπαραγωγική και σεξουαλική υγεία, ενώ στις ΗΠΑ στέλνουν στη φυλακή γυναίκες που αποβάλλουν.
Δυο κόσμοι ανάποδα
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Μεσαιωνικές απαγορεύσεις των αμβλώσεων στο Τέξας
Ακόμη ένα σοβαρό πλήγμα στο δικαίωμα στην άμβλωση στις ΗΠΑ δόθηκε πρόσφατα όταν κάτοικοι του Λάμποκ στο Τέξας ψήφισαν να κηρυχθεί η πόλη τους «καταφύγιο αγέννητων», απαγορεύοντας σχεδόν απόλυτα τις αμβλώσεις.
Μεσαιωνικές απαγορεύσεις των αμβλώσεων στο Τέξας
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Προς κατάργηση ναζιστική διάταξη για τις αμβλώσεις
Εστω και με απαράδεκτη καθυστέρηση δεκαετιών, ο μισογυνικός νόμος που είχε θεσπίσει ο Χίτλερ ενάντια σε γιατρούς που παρέχουν πληροφορίες για μια άμβλωση περνάει στην Ιστορία.
Προς κατάργηση ναζιστική διάταξη για τις αμβλώσεις
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Χωρίς δικαίωμα στο σώμα, στη ζωή, στην αξιοπρέπεια
Σοβαρότατο πισωγύρισμα ως προς το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ελ Σαλβαδόρ συνιστά η καταδίκη σε 30ετή κάθειρξη γυναίκας που απέβαλε λόγω επιπλοκών στην κύηση.
Χωρίς δικαίωμα στο σώμα, στη ζωή, στην αξιοπρέπεια
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Λίγα 24ωρα έμειναν για να μην εκτελεστεί η Μελίσα Λούσιο
Υστερα από 15 χρόνια εξαντλητικής φυλάκισης για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε, μία γυναίκα-έμβλημα της άδικης Δικαιοσύνης των ΗΠΑ μετράει αντίστροφα για την εκτέλεση της θανατικής ποινής της.
Λίγα 24ωρα έμειναν για να μην εκτελεστεί η Μελίσα Λούσιο
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
ΗΠΑ: Οι γυναίκες στην «απ’ έξω» της αγοράς εργασίας
Η οικονομική ανάκαμψη στις ΗΠΑ γίνεται ερήμην των γυναικών, έδειξε έρευνα, σύμφωνα με την οποία τον Σεπτέμβριο υπήρχαν στην αμερικανική αγορά εργασίας 2,5 εκατ. γυναίκες λιγότερες από τον ίδιο μήνα το 2019.
ΗΠΑ: Οι γυναίκες στην «απ’ έξω» της αγοράς εργασίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας