• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.1°C / 30.1°C
  3 BF
  27%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.4°C / 29.9°C
  3 BF
  29%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 27.0°C / 32.0°C
  1 BF
  33%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  23%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 27.4°C
  3 BF
  43%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  30°C 22.9°C / 30.0°C
  2 BF
  28%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.2°C / 26.4°C
  1 BF
  21%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  3 BF
  23%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 22.7°C
  4 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.5°C / 24.9°C
  2 BF
  36%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.4°C
  4 BF
  27%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 24.6°C
  1 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.4°C / 29.9°C
  0 BF
  23%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 23.5°C / 29.9°C
  2 BF
  28%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  2 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.7°C / 30.0°C
  0 BF
  16%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 23.3°C
  3 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 30.5°C
  2 BF
  63%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.6°C / 25.6°C
  0 BF
  31%

Ιρασί Χάσλερ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το Σαντιάγο στα χέρια μιας ατρόμητης κομμουνίστριας

 • A-
 • A+
Μια εξαιρετικά σημαντική στιγμή για τα κοινωνικά κινήματα της Χιλής εγκυμονούσαν οι αυτοδιοικητικές κάλπες της Κυριακής, καθώς φύσηξε άνεμος αλλαγής και εξελέγη δήμαρχος η 30χρονη μαρξίστρια ακτιβίστρια Ιρασί Χάσλερ.

«Ολα αυτά τα χρόνια είδα στην πόλη μας την αδιανόητη επισφάλεια, την ακραία φτώχεια, την εγκατάλειψη, τις διακρίσεις, την απουσία στοιχειωδών συνθηκών για να μπορέσει κάποιος να επιβιώσει αξιοπρεπώς, τον συνωστισμό στους αυτοσχέδιους οικισμούς, τα καταχρηστικά ενοίκια και την αστεγία, τη δύσκολη πραγματικότητα των ηλικιωμένων. Αυτά θα αλλάξουμε δουλεύοντας συλλογικά με τις κοινότητες και τους δημότες».

Αυτή είναι η άλλη –συχνά κρυμμένη– όψη της πρωτεύουσας της Χιλής, όπως τη γνωρίζει πολύ καλά η 30χρονη κομμουνίστρια Ιρασί Χάσλερ, μια από τις μεγάλες εκπλήξεις των αυτοδιοικητικών εκλογών της περασμένης Κυριακής. Κατάφερε να εκτοπίσει τον βασικό της αντίπαλο, τον νυν συντηρητικό δήμαρχο και ισχυρό εκπρόσωπο της κατεστημένης πολιτικής σκηνής Φελίπε Αλεσάντρι και να εκλεγεί δήμαρχος της πρωτεύουσας Σαντιάγο μέσα από ένα πολλά υποσχόμενο συνασπισμό κοινωνικών κινημάτων.

Η Ιρασί Χάσλερ –παιδί Βραζιλιάνας μητέρας και Ελβετού πατέρα, όνομα που στη διάλεκτο των ιθαγενών Γουαρανί σημαίνει «βασίλειο των μελισσών»– δεν προέρχεται από πολιτικό τζάκι ούτε από οικογένεια με πολιτική δράση. Ο πατέρας της είναι δεξιός, αλλά στάθηκε δίπλα της όταν το 2016 διεκδίκησε και κέρδισε μια θέση δημοτικής συμβούλου με το Κ.Κ. στον δήμο. Και η μητέρα της απλά φοβόταν για τη στράτευσή της γιατί ήξερε πως έτσι ήταν εκτεθειμένη στη βία. «Με έπαιρνε τηλέφωνο την ώρα που ήμασταν στις πορείες. Συνέχεια. Αλλά την καταλαβαίνω, γιατί βλέποντας τις επιθέσεις και την καταστολή εναντίον των νέων και γενικά των διαδηλωτών ήταν λογικό να αγωνιά».

Ηταν 2011 με τις τεράστιες κινητοποιήσεις των φοιτητών που συγκλόνισαν τότε τη Χιλή, όταν γοητευμένη από το «Κεφάλαιο» του Μαρξ αποφάσισε να ενταχθεί στην Κομμουνιστική Νεολαία. «Θέλησα να γίνω μέρος ενός συλλογικού χώρου που να αμφισβητεί και προκαλεί πραγματικά την εξουσία και να μπορεί να δράσει σε διαφορετικούς χώρους, γιατί η μάχη κατά του νεοφιλελεύθερου μοντέλου πρέπει να δίνεται σε όλα τα μέτωπα. Και για εμένα, αυτός ήταν ο πιο κατάλληλος πολιτικός χώρος για κάτι τέτοιο».

Τρία χρόνια αργότερα είχε εκλεγεί γενική γραμματέας της Ομοσπονδίας Εκπροσώπων Φοιτητών του Πανεπιστημίου της Χιλής. Και δυο χρόνια μετά ήταν πια δημοτική σύμβουλος στο Σαντιάγο. Ηταν εκεί που αποκάλυψε και κατήγγειλε στις δικαστικές αρχές την ύπαρξη μιας ομάδας στο WhatsApp, όπου μετείχαν οι καραμπινιέροι, ο δήμος και η διοίκηση του ΙΝΒΑ, ενός ιστορικού δημόσιου λυκείου, που είχε στόχο να καρφώνει νέους που μετείχαν στις διαδηλώσεις του 2019. Σε αυτή την ομάδα έστελναν φωτογραφίες, αλλά και στοιχεία ταυτότητας πολλών μαθητών που έπειτα συχνά αντιμετώπιζαν και την αποβολή τους από το σχολείο. Μια από τις πολλές αντιδημοκρατικές «περγαμηνές» του απερχόμενου δημάρχου.

Οταν τη ρωτούν τι πιστεύει ότι συνέβη και κατάφερε να ανατρέψει τα προγνωστικά, εξηγεί πως «Το σχέδιό μας ενσαρκώνει τη στιγμή των σημαντικών κοινωνικών και πολιτικών αλλαγών που γνωρίζει η Χιλή. Την ώρα που ψηφίζουμε για να εκλέξουμε μια νέα Συντακτική Συνέλευση γεννιέται η ανάγκη για ένα σχέδιο Συντακτικής Δημαρχίας, όπως αυτό που συλλογικά δημιουργούμε, για να θέσουμε την αξιοπρέπεια και το ευ ζην στο επίκεντρο των γειτονιών μας».

Η 30χρονη οικονομολόγος, που κάνει ένα μεταπτυχιακό στις Σπουδές Φύλου, εξηγεί με αυτό τον τρόπο την πρωτόγνωρη διαδικασία των ανοιχτών προκριματικών εκλογών που συσπείρωσε περισσότερες από 50 κοινωνικές, πολιτικές, γυναικείες, περιβαλλοντικές και πολλές ακόμη οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, και την οποία εξέλεξαν (με ποσοστό 55%) ως υποψήφια για τη δημαρχία με την Πλατφόρμα Για μια Συντακτική Δημαρχία στο Σαντιάγο.

Στόχος της είναι η συν-διοίκηση με τις οργανώσεις της γειτονιάς, τις κοινότητες και τους δημότες, ο εκδημοκρατισμός με λίγα λόγια του τρόπου διαχείρισης των δημοτικών υποθέσεων, «έτσι ώστε να μην έχουμε αυτή τη λειψή δημοκρατία που μας έχουν συνηθίσει, αλλά μια πραγματική και συμμετοχική». Γι’ αυτό και πρώτο της μέτρο θα είναι να καλέσει κάθε γειτονιά να φτιάξει πλατιά συμβούλια ώστε να μετέχουν όλοι και όλες στη λήψη των αποφάσεων που τους/τις αφορούν.

Αλλωστε η υποψηφιότητά της σχετίστηκε με τα κινήματα που πρωταγωνίστησαν στον ξεσηκωμό που ξεκίνησε το 2019 κι είχε ως επίκεντρό του το κέντρο του Σαντιάγο. «Υπάρχει μια φυσική προσέγγιση με τα κοινωνικά κινήματα, γιατί πολλά από τα θέματα και τα αιτήματα που βρίσκονται στο τραπέζι τα έχουμε θέσει όλοι από κοινού εδώ και χρόνια. Εκπροσωπούμε τις προσδοκίες αυτού του κόσμου. Κι όπως ψηφίσαμε να εκπονήσουμε ένα νέο Σύνταγμα, θέλουμε αυτή η νέα Χιλή να εκφραστεί και σε μια αξιοπρεπή ζωή στις γειτονιές μας»

Ανάμεσα σε συνθήματα, σημαίες και τραγούδια, οι πρώτες δηλώσεις της Ιρασί Χάσλερ στα μίντια το βράδυ της νίκης ήταν: «Ελπίζουμε αυτό που έγινε στο Σαντιάγο να είναι το προοίμιο όσων θα συντελεστούν στη χώρα μας, όπου ποτέ πια να μην κυβερνήσει η δεξιά ενάντια στους πολίτες». Κι έπειτα η «κόκκινη μέλισσα», όπως την αποκαλούν, επέστρεψε στις συνελεύσεις των πολιτών, γιατί «τώρα πρέπει να ανασκουμπωθούμε και να ξεκινήσουμε τη σκληρή δουλειά που απαιτείται για να αλλάξουμε την πρωτεύουσα».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Τη σακάτεψε το κράτος, την επιβράβευσε ο λαός
Δύο χρόνια αφού σημαδεύτηκε για πάντα από την αστυνομική βία, η 37χρονη Φαμπιόλα Καμπιγιάι εξελέγη με αστρονομικά ποσοστά στη Γερουσία της χώρας ως ανεξάρτητη υποψήφια.
Τη σακάτεψε το κράτος, την επιβράβευσε ο λαός
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Δύο γυναίκες, δύο κόμματα βυθισμένα στην παρακμή
Το μέλλον τους δεν θα κριθεί τώρα, γιατί προέχει η ανασύνταξη και η επίδειξη φαινομενικής κομματικής «σύμπνοιας», εν όψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου.
Δύο γυναίκες, δύο κόμματα βυθισμένα στην παρακμή
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Η «Γυναίκα των Σκύλων», η ναζίστρια της Χιλής
Μια γυναίκα που έχτισε την «καριέρα» της ως η πιο αδίστακτη, αδυσώπητη βασανίστρια πολιτικών κρατουμένων στη Χιλή επί δικτατορίας Πινοτσέτ, η διαβόητη Ινγκριντ Ολντεροκ, έγινε καρτούν και... πάει για Οσκαρ!
Η «Γυναίκα των Σκύλων», η ναζίστρια της Χιλής
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Η φεμινιστική οπτική, κυρίαρχη στη νέα κυβέρνηση της Χιλής
Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Χιλής, Γκαμπριέλ Μπόριτς ετοιμάζει ένα κυβερνητικό επιτελείο για το οποίο η ισότητα φύλου θα είναι ζήτημα ουσίας και όχι μια απλή εξαγγελία για το θεαθήναι.
Η φεμινιστική οπτική, κυρίαρχη στη νέα κυβέρνηση της Χιλής
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Η αρχιβασανίστρια της χούντας Πινοτσέτ εκδίδεται στη Χιλή
Δέκα χρόνια αφότου παραβίασε τους περιοριστικούς όρους και διέφυγε στην Αυστραλία, η 68χρονη σήμερα Αντριάνα Ρίβας -διαβόητη βασανίστρια πολιτικών αντιπάλων του Χιλιανού δικτάτορα- δηλώνει... σοκαρισμένη από...
Η αρχιβασανίστρια της χούντας Πινοτσέτ εκδίδεται στη Χιλή
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Ο λόγος στις «Βασανισμένες»
Τις αποκαλούν οι «Βασανισμένες» γιατί οι γυναίκες πλήρωσαν ακριβότερα το τίμημα της κρίσης και αυτές κλήθηκαν να επανεφεύρουν βασανιστικά μια προσομοίωση ομαλότητας για τις ίδιες και τις οικογένειές τους. Και...
Ο λόγος στις «Βασανισμένες»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας