Βήμα στις νέες καλλιτεχνικές δυνάμεις, που αγωνίζονται να εκφραστούν και να επικοινωνήσουν με το κοινό, προκειμένου να δείξουν τη δουλειά τους δίνει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.
Στο «Τουρνουά 5χ5», όπως χαριτωμένα ονομάστηκε το σχετικό πρόγραμμα, πέντε θεατρικές ομάδες της Θεσσαλονίκης που επελέγησαν θα παρουσιάσουν ισάριθμες θεατρικές παραγωγές στο μικρό θέατρο της Μονής Λαζαριστών, από τις 25 Μαρτίου ώς τις 24 Απριλίου.
Το πρόγραμμα όπως παρουσιάστηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου έχει ως εξής:
■ ΝόVAN Theater Group, «Απόψε στο Στράτφορντ» της Μάρας Γαβριηλίδου.
Ενας θίασος σε παράκρουση παίζει θέατρο για να σώσει το τομάρι του! Οι NόVan Theatre Group, που δημιουργήθηκαν το 2010 και αριθμούν πάνω από 30 μέλη, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, παρουσιάζουν μια ανατρεπτική κωμωδία θεάτρου μέσα στο θέατρο, ιχνηλατώντας τα πρώτα συγγραφικά βήματα του Ουίλιαμ Σέξπιρ και φωτίζοντας τα λεγόμενα «σκοτεινά» χρόνια της ζωής του. Σκηνοθεσία: Λένα Πετροπούλου (25-26-27 Μαρτίου).
■ Θέατρο του Βορρά, «Chat» του Γκουστάβο Οτ.
Ο πολυβραβευμένος Βενεζουελανός θεατρικός συγγραφέας και καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου San Martin γράφει πέντε ιστορίες εικονικής πραγματικότητας και αληθινής ζωής. Πέντε ιστορίες τρέλας και ελπίδας, έρωτα και αρρώστιας, φανατισμού και θανάτου με πρωταγωνιστές εμάς, τα παιδιά μας, τους γείτονές μας, το μικρό μας ασφαλές σύμπαν.
Πόσο απέχουν σήμερα όλα από όλους; Δύο κλικ ή μήπως μόνο ένα; Το κλικ που μας αφήνει έξω από τον πραγματικό κόσμο, μέσα στο σκοτεινό δωμάτιο με μοναδικό φως την οθόνη του υπολογιστή μας; Σκηνοθεσία: Αντώνης Καραγιάννης (1-2-3 Απριλίου).
■ Αrs Moriendi, «Το αριστούργημα ή Τhe Re- Mohammed ΤV Show» του Κριστιάν Λόλικε.
To έργο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και έχει θέμα την τέχνη, την πίστη και την τρομοκρατία. Ο Λόλικε στήνει ένα θραυσματικό κείμενο, όπου τρεις παρουσιαστές ενός ριάλιτι σόου αγωνίζονται να πείσουν το κοινό που τους παρακολουθεί ποιο είναι το πιο σημαντικό καλλιτεχνικό δημιούργημα.
Η πτώση των Δίδυμων Πύργων στην Αμερική, η γενοκτονία στη Ρουάντα ή η σφαγή στο Μπεσλάν της Ρωσίας; Το έργο καταδεικνύει και καυτηριάζει την απόσταση ασφαλείας του δυτικού κόσμου ανάμεσα στην αλληλεγγύη των καλών προθέσεων και την επιδερμική, σχεδόν ελιτίστικη αντίληψη του προβλήματος. Στον 21ο αιώνα ο θάνατος είναι θέμα γεωγραφίας. Σκηνοθεσία: Θάνος Νίκας (8-9-10 Απριλίου).
■ Ομάδα Παραστατικών Τεχνών Α4Μ, «Καντάν 2» βασισμένο στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Γιούκιο Μισίμα.
Το «Καντάν» είναι βασισμένο στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Γιούκιο Μισίμα, το οποίο στην πρωτότυπή του μορφή αποτελεί έργο του ιαπωνικού θεάτρου Νοh.
Πρόκειται για μια παράσταση σωματικού θεάτρου όπου στοιχεία του παραδοσιακού ιαπωνικού θεάτρου Νοh και του σύγχρονου ιαπωνικού χορού Butoh συνδυάζονται ζωντανά με τη σύγχρονη μουσική.
Οι ηθοποιοί, οι χορευτές και οι μουσικοί «διαλογίζονται» γύρω από τα θέματα της οργανικής ουσίας της ζωής και των επιλογών μας. Σκηνοθεσία: Αθηνά Δράγκου (15-16-17 Απριλίου).
■ Ουκ Νουκ, «Friday Bloody Friday».
Η παράσταση με αφορμή την ημέρα της Μεγάλης Παρασκευής διερευνά τη σχέση της κοινότητας με τον θάνατο. Ενσωματώνει στοιχεία περφόρμανς, εικαστικές αναφορές και κείμενα, ενώ ως δραματουργικό υλικό λειτουργεί η σκηνοθεσία.
Eπτά ηθοποιοί σε αλληλεπίδραση με τον παρόντα χρόνο και τον διάλογό τους με το ζωντανό μουσικό μέλος προσεγγίζουν το τρίπτυχο ζωντανό σώμα-θάνατος-μνήμη. Σύλληψη-σκηνοθεσία: Πάνος Δεληνικόπουλος (22-23-24 Απριλίου).
Info:
Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών. Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος: 10 €. Εκπτωτικό εισιτήριο: 5 € (φοιτητικό, άνω των 65, άνεργοι, πολύτεκνοι). Τηλ. κρατήσεων: 2315200200
