Για να μη λέμε ότι μόνο οι Ελληνες σκηνοθέτες παίζουν με τα θεία. Ιδου μας έρχεται από τη Ρωσία, και μάλιστα με το Θέατρο Τέχνης της Μόσχας, μια παράσταση πάνω στο μεγαλειώδες κύκνειο άσμα του Ντοστογιέφσκι «Αδελφοί Καραμάζοφ» τόσο ανατρεπτική που δεν αφήνει τίποτα στη θέση του.
Πεντάωρη και ακατάλληλη για ανηλίκους, υπογράφεται από τον ριζοσπάστη σκηνοθέτη Κονσταντίν Μπογκομόλοφ και θα φιλοξενηθεί στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών από 3 ως 6 Ιανουαρίου. Παρουσιάζεται για πρώτη φορά εκτός ρωσικών συνόρων έπειτα από πρόταση της Στέγης.
Η παράσταση λέγεται απλώς «Οι Καραμάζοφ». Ο σκηνοθέτης μεταφέρει το αριστούργημα του Ντοστογιέφσκι από τη Ρωσία του ύστερου 19ου αιώνα στο σήμερα. Κι αν οι «Αδελφοί Καραμάζοφ» είναι μια σπουδή της σύνθετης και αντιφατικής φύσης του ανθρώπου μέσα από την ιστορία του κτηνώδους Φιοντόρ Παύλοβιτς Καραμάζοφ και των γιων του την εποχή της κατάργησης της δουλοπαροικίας, ο Κονσταντίν Μπογκομόλοφ βρήκε την ευκαιρία να αναφερθεί στη σημερινή μπουρζουαζία των Ρώσων ολιγαρχών και να στηλιτεύσει με μαύρο χιούμορ την κοινωνική και ηθική παρακμή της χώρας.
Σε ένα κατάμαυρο lounge, σαν προθάλαμο VIP μαυσωλείου, με εταιρικά γραφεία, μαρμάρινες επενδύσεις, chesterfield καναπέδες και οθόνες plasma, όπου προβάλλονται, κινηματογραφημένες σε πραγματικό χρόνο, οι εκφράσεις των ηθοποιών, ο δολοφονημένος πατέρας Καραμάζοφ κείτεται εντός ενός hi-tech μηχανήματος σολάριουμ.
Αλλόκοτες φιγούρες παρελαύνουν και παράδοξες μουσικές ακούγονται: από ρωσική ποπ μέχρι μπαλάντες του Φρέντι Μέρκουρι και του Νικ Κέιβ.
Αστυνομικό μυστήριο και δικαστική πλοκή γύρω από μια στυγερή πατροκτονία, ερωτικές ίντριγκες και πυρετικοί λόγοι περί δικαιοσύνης, ηθικής, ελεύθερης βούλησης, πίστης, ηδονής και ακολασίας. Και μέσα σε όλα ο Κονσταντίν Μπογκομόλοφ αλλάζει το φύλο του νεότερου από τους αδελφούς Καραμάζοφ. Βάζει να τον ερμηνεύει γυναίκα ηθοποιός.
Να θυμίσουμε ότι το Θέατρο Τέχνης της Μόσχας ιδρύθηκε το 1898 από τον Κονσταντίν Στανισλάβσκι και τον Βλαντιμίρ Νεμίροβιτς-Ντάντσενκο και συνδέθηκε ευθύς αμέσως με τη μεγάλη επιτυχία της παράστασης του «Γλάρου» του Τσέχοφ.
Σε αυτό το θέατρο έκαναν πρεμιέρα όλα τα μετέπειτα έργα του («Θείος Βάνιας», «Τρεις αδελφές», «Βυσσινόκηπος»), σε αυτό εφαρμόστηκε η περίφημη μέθοδος υποκριτικής του Στανισλάβσκι και σφυρηλατήθηκε η ιδέα τού ensemble ηθοποιών με ενιαίο ερμηνευτικό κώδικα. Το Θέατρο Τέχνης της Μόσχας διανύει την 117η σεζόν λειτουργίας του και έμβλημά του εξακολουθεί να είναι ένας γλάρος με ανοιχτές φτερούγες.
Ο Κονσταντίν Μπογκομόλοφ συνεργάζεται για τέταρτη φορά με το Θέατρο Τέχνης της Μόσχας. Και δεν είναι η πρώτη ρηξικέλευθη σκηνοθεσία του. Εχει ανεβάσει τον «Ιδανικό σύζυγο» του Οσκαρ Ουάιλντ σαν trash κωμωδία, έχει κάνει τον βασιλιά Λιρ καρκινοπαθή γυναίκα.
Κι όμως οι Ρώσοι τον τιμούν, έχει υπάρξει πολλές φορές υποψήφιος για το εθνικό βραβείο «Χρυσή Μάσκα» και έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε ευρωπαϊκά θέατρα και φεστιβάλ.
info:
3-6 Ιανουαρίου. Η παράσταση στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης ξεκινάει στις 7 μ.μ. Πέντε ώρες με δύο διαλείμματα. Τιμές εισιτηρίων: 15, 18, 25, 36, 45 ευρώ.
