Φέτος είχαν την τιμητική τους ή πολλή ενέργεια ή πολλές αντοχές - τι να πω! Πώς αλλιώς να εξηγήσω το ότι σε μία θεατρική περίοδο ανέβασαν τρεις παραστάσεις, όλες δικές τους και όλες διαφορετικές. Οι 4Frontal ξεκίνησαν με το «Ω παίδες Ελλήνων» στο Bios, συνέχισαν (παράλληλα σχεδόν) με την «Εκπαίδευση εις τα του οίκου διά νεαράς κορασίδας» στο Θέατρο του Νέου Κόσμου και τώρα ανεβάζουν τους «Αριστερόχειρες» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.
Η αλήθεια είναι αυτό που είπε ο Θανάσης Ζερίτης (μέλος της ομάδας και σκηνοθέτης των συγκεκριμένων παραστάσεων): «Είμαστε ευαίσθητοι στα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα και μας απασχολούν βαθιά. Ειδικά όσο περνούν τα χρόνια και δυσκολεύουν τα πράγματα γύρω μας και μεγαλώνουμε κιόλας, μας επηρεάζουν περισσότερο!».
Πράγματι ίσως γι’ αυτό η ομάδα ήταν τόσο δραστήρια τελευταία: τα όσα βιώνουμε είναι πολλά, σημαντικά, ίσως και πρωτοφανή για την εποχή - οι αντένες των 4Frontal δεν θα μπορούσαν παρά να είναι ευαίσθητες προς αυτά και η ομάδα να τα κάνει λόγια και σενάριο και θεατρική πράξη και σκηνική παρουσία. Καταπιάστηκαν με την πανδημία και τη διαχείρισή της, με τις παράτες για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, με την κυβερνητική πολιτική (στο «Ω παίδες Ελλήνων»). Καταπιάστηκαν με την ιστορία της γυναικείας χειραφέτησης στην Ελλάδα, τις κυρίαρχες πατριαρχικές δομές και τις σύγχρονες γυναικοκτονίες (στο «Η εκπαίδευση εις τα του οίκου διά νεαράς κορασίδας»). Και τώρα μας πηγαίνουν πίσω στον χρόνο. Σε ένα τραύμα. Που δεν έχει κλείσει. Που είναι πληγή χαίνουσα. Αλλά και κάτι πολύ πιο επικίνδυνο: άγνωστη Ιστορία. Για πολλούς. Κυρίως, τις νεότερες γενιές.
Η Νεφέλη Μαϊστράλη ανήκει σ’ αυτές τις «νεότερες γενιές». Κι όμως καταπιάστηκε με τις παιδουπόλεις της Φρειδερίκης τον καιρό του Εμφυλίου, καθώς και τα ιστορικά γεγονότα της περιόδου που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη ελληνική πολιτική πραγματικότητα. Κάπως έτσι προέκυψαν οι «Αριστερόχειρες», που ανεβάζουν τώρα οι 4Frontal.
«Η ομάδα μας, οι 4Frontal, κλείνει φέτος τα 10 χρόνια της με περισσότερες από 15 παραστάσεις» μας λέει ο Θανάσης. «Είμαστε μαζί από τη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Και πάντοτε θέλουμε οι παραστάσεις μας να έχουν ένα πολιτικό πρόσημο. Γιατί τα πάντα γύρω μας είναι πολιτική. Η Νεφέλη θέλησε να καταπιαστεί με τον Εμφύλιο, καθώς ένιωσε το πόσα λίγα ξέρουμε για το τότε. Πιστεύουμε πως το έργο αφορά και το σήμερα, ειδικά αν λάβουμε υπόψη μας τη διαχείριση της Ιστορίας, του τραύματος (και του Εμφυλίου) και πολλών ακόμα τραυμάτων. Είναι ένα δυνατό έργο, με σκληρό θέμα, αλλά προσπαθήσαμε να το δούμε πολυμορφικά» καταλήγει. Εξάλλου αν η ελληνική Ιστορία δεν είναι (και) ένα τραγικό αστείο, τότε τι είναι;
♦Info: Οι «Αριστερόχειρες» παίζονται σήμερα Σάββατο στις 21.00 και αύριο Κυριακή στις 19.00 στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (Λεωφ. Ηρ. Πολυτεχνείου 32, Πειραιάς, τηλ.: 210-4143310). Οι παραστάσεις θα συνεχιστούν πάλι μετά την Πρωτομαγιά και έως τις 29/5, κάθε Πέμ.-Σάββ. 21.00 και Κυρ. 19.00. Εισιτήρια: 8, 10, 15€ (προπώληση στο www.ticketservices.gr και στο ταμείο του θεάτρου). Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Θανάσης Ζερίτης και παίζουν οι Τάσος Δημητρόπουλος, Ελένη Κουτσιούμπα, Χάρης Κρεμμύδας, Νεφέλη Μαϊστράλη, Πάνος Τοψίδης.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας