«Ηταν ένα περίτεχνο κλάμα, μακρύ και δυνατό, αλλά δεν είχε ύψος, και δεν είχε βάθος, μονάχα απανωτούς κύκλους θλίψης»
Τόνι Μόρισον
Η Υπαίθρια Γλυπτοθήκη Ψυχικού την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου, στις 19.00, γίνεται ο σκηνικός χώρος για τη λυρική περφόρμανς «Μάγισσες» που είναι βασισμένη στο ομότιτλο έργο της βραβευμένης με το κρατικό βραβείο πρωτοεμφανιζόμενης πεζογράφου του «Αναγνώστη» και θεατρικής συγγραφέως Νατάσας Σίδερη.
Η ηθοποιός Νικόλ Δημητρακοπούλου και η μεσόφωνος Αναστασία Κότσαλη είναι οι «Μάγισσες» της εποχής μας, που μιλούν για τη βία που «υπομένουν» οι γυναίκες, συνομιλούν με μπαρόκ μουσικά σπαράγματα και «φεύγουν» με ελεύθερους αυτοσχεδιασμούς-πετάγματα μέσα από τις πτυχές του ακορντεόν του Κώστα Ζιγκερίδη.
Απώλειες γυναικών που δεν πρέπει να ξεχαστούν, ζητήματα έμφυλης βίας που δεν πρέπει να σβηστούν.
Η Νικόλ Δημητρακοπούλου, performer και σκηνοθέτρια, μεταμορφώνεται σε μια αγκαλιά για όλες τις γυναίκες:
«Θα αφηγηθούμε την ιστορία της βίας πάνω στο σώμα και το πνεύμα της γυναικείας ύπαρξης. Η υπαίθρια Γλυπτοθήκη Ψυχικού του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου αποτέλεσε σημείο έμπνευσης για μας. Ο “Ποσειδώνας” του θα μπορούσε να αναπαριστά έναν πίδακα νερού που συμβολίζει την αέναη κίνηση και τη ρευστότητα. Η διάφανη μορφή του γλυπτού δυναμικά μας ρίχνει στον αγώνα της διεκδίκησης ώστε να κατακτήσουμε τις ήρεμες θάλασσες στις οποίες οραματιζόμαστε να συμπορευτούμε».
●Η performance πραγματοποιείται στο πλαίσιο των δράσεων της παγκόσμιας καμπάνιας του ΟΗΕ «16 Days of Activism – Orange the World» του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού, η οποία ξεκίνησε στις 25 Νοεμβρίου, την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, και ολοκληρώνεται στις 10 Δεκεμβρίου με την Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
⚫ INFO: «Μάγισσες». Λυρική performance στην Υπαίθρια Γλυπτοθήκη Ζογγολόπουλου. Κείμενο: Νατάσα Σίδερη. Σκηνοθεσία – performance: Νικόλ Δημητρακοπούλου. Μουσικοί: Αναστασία Κότσαλη, μεσόφωνος, Κωνσταντίνος Ζιγκερίδης, μπαγιάν. Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου, 7 μ.μ., Αλσος Αγίου Δημήτριου Ψυχικού
