ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Νόρα Ράλλη
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Εχει ξανασυμβεί στο παρελθόν, γεγονός που αποδεικνύει τη σπουδαιότητα του να υπάρχει και να λειτουργεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και τη μεγαλύτερη δυνατή στήριξη (και από το κράτος): Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος έχει προετοιμάσει για τις μέρες που έρχονται τόσες πολλές εκδηλώσεις, προβολές ταινιών και αφιερώματα που μάλλον θα κρατήσουμε θέση μόνιμα εκεί. Ιδού, για του λόγου το αληθές:

Αφιέρωμα Cinema made in Italy / Athens (20-23/11): Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος μαζί με την Cinecittà, την ιταλική πρεσβεία στην Ελλάδα και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών συνεργάστηκαν και παρουσιάζουν πέντε νέες ιταλικές ταινίες σε ελληνική πρεμιέρα, μαζί με εκλεκτούς καλεσμένους που θα έρθουν, ενώ θα παρουσιαστούν και δύο ασπρόμαυρα ιταλικά διαμαντάκια της δεκαετίας του ’50 σε νέα αποκατάσταση – που αν δεν τα δείξει η Ταινιοθήκη, πού θα τα δούμε; Πρόκειται για το νεορεαλιστικό φιλμ του Τζουζέπε Ντε Σάντις «Ρώμη, ώρα 11» (1952), καθώς και ένα από τα πιο ευαίσθητα και παραγνωρισμένα αριστουργήματα του ιταλικού κινηματογράφου της δεκαετίας του ’50, «Το παράθυρο στο λούνα παρκ» του Λουίτζι Κομεντσίνι. Η πρώτη βασίζεται σε ένα πραγματικό γεγονός του 1951: μια αγγελία για μια θέση γραμματέως στη Ρώμη οδήγησε εκατοντάδες άνεργες γυναίκες να συνωστισθούν σε μια ετοιμόρροπη σκάλα. Η σκάλα κατέρρευσε, προκαλώντας νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Η ταινία αναπλάθει το γεγονός με απόλυτο ρεαλισμό και ερασιτέχνες ηθοποιούς στους δεύτερους ρόλους, ως ένα κοινωνικό σχόλιο πάνω στη μεταπολεμική φτώχεια, ενώ λειτούργησε ως πρόδρομος για ταινίες «καταγραφής κοινωνικού τραύματος» στη δεκαετία του ’50. Η δεύτερη είναι πράγματι από τις πιο υποτιμημένες ταινίες του ιταλικού μεταπολεμικού κινηματογράφου, παρότι έχει όλα τα στοιχεία μιας ώριμης κοινωνικής τραγωδίας: Ενα μικρό αγόρι, ο Πάολο, ζει με τη μητέρα του μετά το διαζύγιο των γονιών του. Ο πατέρας προσπαθεί να ξανασυνδεθεί μαζί του και του υπόσχεται έναν κόσμο χαράς στο λούνα παρκ. Η υπόσχεση γίνεται εμμονή για το παιδί, ενώ η ταινία φτάνει σε ένα τραγικό φινάλε, που φωτίζει την πλήρη αποτυχία των ενηλίκων να προστατεύσουν ένα παιδί, ενώ και οι ίδιοι δεν μπορούν να επικοινωνήσουν ως μέλη μιας κοινωνίας που τους συνθλίβει. Επίσης θα προβληθούν, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, οι ταινίες: «Η απαγωγή της Αραμπέλα» της Καρολίνας Καβάλι, «Ο χρόνος που χρειάζεται» της Φραντσέσκα Κομεντσίνι, «Ελίζα» του Λεονάρντο ντι Κοστάντσο, «Ντούζε» του Πιέτρο Μαρτσέλο.

Για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη: Το επόμενο Σαββατοκύριακο, 22 και 23/11, στις 17.30, θα προβληθεί το «Mauthausen» (91′). Πρόκειται για το βραβευμένο νέο μεγάλου μήκους κινηματογραφικό έργο των Μίκη Θεοδωράκη (μουσική) και Ιάκωβου Καμπανέλλη (ποίηση-αδημοσίευτο κείμενο), σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Κουντουρά και Αρίσταρχου Παπαδανιήλ με την ερμηνεία του Αρίσταρχου Παπαδανιήλ (φωνή) και τον Αρη Ζέρβα στο βιολοντσέλο. Το φιλμ είναι γυρισμένο στο πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης Μαουτχάουζεν της Αυστρίας, σε παραγωγή Syllipsis. Ουσιαστικά θα δούμε την πρώτη κινηματογραφική μεταφορά της θρυλικής καντάτας του Θεοδωράκη, με το πλέον προσωπικό κινηματογραφικό σενάριο του επιζώντος του στρατοπέδου συγκέντρωσης και εξόντωσης Μαουτχάουζεν, Ιάκωβου Καμπανέλλη. Αποτελεί δε ένα ανεκπλήρωτο όραμα του τελευταίου που 35 χρόνια μετά την αρχική του σύλληψη (1988) έλαβε την τελική του μορφή, στον τόπο όπου μαρτυρικά βιώθηκε. Με την παρουσία των σκηνοθετών.

Αφιέρωμα στον Νίκο Καβουκίδη «Μια ζωή μαρτυρίες» (24-26/11): Είναι από τους σημαντικότερους κινηματογραφιστές στην Ελλάδα και, ευτυχώς, είναι εν ζωή και αυτό κάνει το αφιέρωμα στο μοναδικής αξίας έργο του ακόμα πιο σημαντικό. Ο ίδιος είναι 86 ετών σήμερα και τα 70 χρόνια από αυτά ήταν πίσω από την κάμερα (ως σκηνοθέτης, βοηθός ή διευθυντής φωτογραφίας) και κατέγραφε τη σύγχρονη Ιστορία της Ελλάδας, γεγονότα όπως συνέβησαν εκείνη τη στιγμή, δίχως κανένας σύγχρονος «αναθεωρητής της Ιστορίας» να μπορεί να τα διαστρεβλώσει. Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθούν οι ταινίες: «Μπάιρον, μπαλάντα για έναν δαίμονα» του Νίκου Κούνδουρου, «Η κάθοδος των εννέα» του Χρήστου Σιοπαχά, «Λόλα» του Ντίνου Δημόπουλου, «Το προξενιό της Αννας» του Παντελή Βούλγαρη και «Ληστεία στην Αθήνα» του Βαγγέλη Σερντάρη. Στην τελετή έναρξης (24/11, στις 20.00) θα προβληθεί η ταινία «Μαρτυρίες» του Νίκου Καβουκίδη και θα προλογίσουν οι: Μαρία Κομνηνού, Χάρης Παπαδόπουλος, Γιώργος Φρέντζος και Λευτέρης Χαρίτος. Μην ξεχνάμε πως το αρχείο του Νίκου Καβουκίδη αποτελεί μοναδικό οπτικό τεκμήριο του 20ού αιώνα στην Ελλάδα, είχε καθοριστική συμβολή στην αποτύπωση της ίδιας της Ιστορίας της χώρας, καθώς δεν έκανε μόνο ντοκιμαντέρ πεδίου, όντας εκεί στα γεγονότα, όχι εκ των υστέρων, αλλά τα διαφύλαξε κιόλας!

14ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου Αθήνας (3-14/12): Προσεχώς θα μάθουμε περισσότερα για τη φετινή διοργάνωση, ωστόσο ήδη γνωρίζουμε πως θα γίνει αφιέρωμα στον Θανάση Ρεντζή, που «έφυγε» πριν από λίγους μόλις μήνες από τη ζωή.

Ολες οι πληροφορίες, εισιτήρια και αναλυτικά το πρόγραμμα για όλα στο www.tainiothiki.gr και tickets.tainiothiki.gr