Το αφιέρωμα «Εικόνες της κρίσης» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος από τις 16 έως τις 27 Μαΐου, διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ, το Ινστιτούτο Γκαίτε και το Γαλλικό Ινστιτούτο, και ξεκινάει με τη διημερίδα «Μπορεί η τέχνη να αναπαραστήσει την κρίση;»
Θεωρητικοί του κινηματογράφου, visual artists, κινηματογραφιστές, σκηνοθέτες, συγγραφείς, επιμελητές, κοινωνιολόγοι και ιστορικοί θα επιχειρήσουν να αναλύσουν πώς οι μεγάλες διαμάχες, σχετικά με τη σχέση της Τέχνης με την πολιτική, που διεξήχθησαν την περίοδο του Μεσοπολέμου, επανακαθορίζονται στη διάρκεια της νέας παγκόσμιας οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.
Πόσο επιδραστικός μπορεί να είναι ο ρόλος του κινηματογράφου και των ψηφιακών τεχνών και πώς επαναπροσδιορίζεται στη νέα ψηφιακή εποχή; Ή μήπως πρόκειται πλέον για ιδεολογικούς μηχανισμούς του κράτους; Καθώς το cyberspace γίνεται ολοένα και πιο κυρίαρχο, πόσο ισχυρό είναι πλέον το γνήσιο πρωτότυπο στην τέχνη; Υπάρχει δημόσια σφαίρα στην Ευρώπη; Ή μόνο εθνικές δημόσιες σφαίρες που επιδίδονται σε ανελέητο ανταγωνισμό;
Το αφιέρωμα θα επιχειρήσει να παρουσιάσει την αναπαράσταση της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής κρίσης στον κινηματογράφο, από την περίοδο του βωβού κινηματογράφου της δεκαετίας του ’20 έως σήμερα, και περιλαμβάνει ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ.
Σκοπός είναι να καταγράψει μέσα από τις ταινίες του προγράμματος τις όποιες μεταβολές προκύπτουν στη βιομηχανία του κινηματογράφου στη διάρκεια μιας τόσο έντονης οικονομικο-κοινωνικο-πολιτικής κρίσης. Επίσης, θέλει να προτείνει ενδεχόμενες εναλλακτικές χρηματοδότησης και παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών από νεότερες γενιές κινηματογραφιστών (crowd funding, κολεκτίβες κ.ά.), αλλά και να τονίσει τη σπουδαιότητα της ανάκαμψης ενός πολιτικού κινηματογράφου και ενός κινηματογράφου ακτιβισμού.
Σάββατο 16 Μαΐου: 19.00-21.30
Κλαούντια Μπόσε: Καλλιτέχνις, χορογράφος, καλλιτεχνική διευθύντρια στο theatercombinat της Βιέννης
Άνταμ Σίμτσικ: Καλλιτεχνικός διευθυντής της Documenta
Μανώλης Δασκαλάκης-Λεμός: Εικαστικός
Απόστολος Ζερδεβάς: Visual artist, υποψήφιος διδάκτωρ Πανεπιστημίου Reading
Στέλλα Θεοδωράκη: Σκηνοθέτις
Εύα Στεφανή: Ντοκιμαντερίστρια, εικαστική καλλιτέχνις, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ
Συντονίζει η Λίλα Λεοντίδου, Καθηγήτρια Γεωγραφίας & Ευρωπαϊκού Πολιτισμού στο ΕΑΠ
Κυριακή 17 Μαΐου: 18.30-20.30
Μάρτιν ΜακΚίλαν: Κοσμήτορας στη Σχολή Τεχνών και Κοινωνικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κίνγκστον
Κεν ΜακΜάλαν: Σκηνοθέτης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κίνγκστον
Γιώργος Δρίβας: Εικαστικός, σκηνοθέτης
Χρήστος Καρακέπελης: Σκηνοθέτης
Γιάννης Τσίρμπας: Συγγραφέας, λέκτορας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ
Συντονίζει η Μαρία Κομνηνού, Καθηγήτρια στο Τμήμα ΕΜΜΕ του ΕΚΠΑ, Γενική Γραμματέας του ΔΣ της Ταινιοθήκης της Ελλάδος
Η είσοδος στη διημερίδα είναι ελεύθερη για το κοινό.
Θα υπάρχει διερμηνεία από και προς τα αγγλικά και τα ελληνικά.
Ώρα προσέλευσης: 30′ νωρίτερα από την αναγραφόμενη.
Ολόκληρο το πρόγραμμα του αφιερώματος ΕΔΩ.
