Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σινεμά που ψυχαγωγεί και εκπαιδεύει

Στην οθόνη σκηνή από την ταινία «Supa Modo»

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σινεμά που ψυχαγωγεί και εκπαιδεύει

  • A-
  • A+

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους δεν θα μπορούσε να αφήσει μόνα τα παιδιά του τις ημέρες της κρίσης και της καραντίνας. Ετσι, «σε χρόνο ντετέ» δημιούργησε νέους τρόπους επικοινωνίας για ψυχαγωγία, καλό σινεμά και εκπαίδευση.

Ανταποκρίθηκαν μικροί και μεγάλοι μαθητές, εκπαιδευτικοί και οικογένειες στην πρωτοβουλία που υλοποιείται σε συνεργασία με το Νεανικό Πλάνο και περιλαμβάνει το πρόγραμμα «Ψυχαγωγία και κινηματογραφική εκπαίδευση εξ αποστάσεως» και το OIFF Online Cinema, μια ανοιχτή κινηματογραφική αίθουσα με ελεύθερη πρόσβαση, όπου online προβάλλονται καθημερινά ταινίες από όλο τον κόσμο, με τη σφραγίδα της ποιότητας του Φεστιβάλ Ολυμπίας, από τα σημαντικότερα στο είδος του στην Ευρώπη και διεθνώς.

Αμέσως μόλις έκλεισαν τα σχολεία, λόγω κορονοϊού, το Φεστιβάλ Ολυμπίας και το Νεανικό Πλάνο διέθεσαν στη μαθητική κοινότητα, μαζί με τις δωρεάν ταινίες, ψηφιακούς διαδραστικούς, πολυμεσικούς φακέλους με εκπαιδευτικό υλικό, απαραίτητα εργαλεία παρουσίασης και ανάλυσης ταινιών.

Πρώτη εξ αυτών η πολυβραβευμένη «Supa Modo» του Likarion Wainaina (Κένυα - Γερμανία, 2018) η οποία «πραγματεύεται το θέμα της νόσου και πώς το αντιμετωπίζει η κοινότητα, η οικογένεια, το σχολικό περιβάλλον και το ίδιο το άτομο. Είναι πολύ επίκαιρο θέμα», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Δημήτρης Σπύρου, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ. Οι φάκελοι περιλαμβάνουν από οδηγίες με τεχνικά ζητήματα μέχρι αναλύσεις περιεχομένου, σκέψεις ειδικών, βίντεο, φωτογραφίες, κουίζ κ.ά.

«Ο Βίνσεντ και εγώ», του Michael Rubbo, 1990

Το πρόγραμμα αφορά μαθητές από 10 έως 18 ετών και ανταποκρίθηκαν 160 σχεδόν σχολεία από την Αλεξανδρούπολη ώς τη Γαύδο. «Πολλές ομάδες έχουν υλοποιήσει ήδη και με ενδιαφέροντα τρόπο το πρόγραμμα και περιμένουμε την αποτίμηση της δουλειάς απ’ όλα τα σχολεία», λέει ο κ. Σπύρου και δηλώνει ότι το επόμενο διάστημα θα δοθεί η δεύτερη ταινία.

«Αυτές τις δύσκολες ημέρες θέλαμε να προσφέρουμε μια άλλη διέξοδο στα παιδιά που πιέζονται ιδιαίτερα, να διατηρήσουν την επικοινωνία τους με την κοινότητα μέσω του κινηματογράφου ως τρόπου ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης. Ο φυσικός τρόπος εκπαίδευσης είναι απαραίτητος, δεν μπορεί να αντικατασταθεί γιατί η εκπαίδευση είναι κοινωνική διαδικασία, κάλλιστα όμως μπορεί να συμπληρωθεί με την εξ αποστάσεως διδασκαλία».

Το πρόγραμμα μπορεί να αξιοποιηθεί μέσω πλατφόρμας σύγχρονης διδασκαλίας ή με ασύγχρονο τρόπο και παραμένει ανοιχτό για συμμετοχές. (Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να συμπληρώσουν τη φόρμα https://forms.gle/Dinbb7oo5M3qwX4f8 και για πιθανά ερωτήματα επικοινωνία με το [email protected])

Παράλληλα η Camera Zizanio ενεργοποιήθηκε από τις πρώτες ημέρες της καραντίνας. Το Zizanio News (δημοσιογραφικό τμήμα) ξεσκόνισε το υλικό του και το Daily News, η πιο δημοφιλής δράση, κατέθεσε την πρώτη δουλειά της «Quarantine Song» – διέπεται από τα βασικά χαρακτηριστικά του DN, αυθορμητισμό, χιούμορ, ζωντάνια και εφευρετικότητα, αφού τα παιδιά βρήκαν τρόπους να δουλέψουν εξ αποστάσεως συνδέοντας τον Πύργο, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Οι ταινίες που θα γυριστούν την περίοδο της πανδημίας θα αποτελέσουν την ξεχωριστή ενότητα «Quarantine Edition».

Ακόμα, δρομολογείται «Το παιδί με την κάμερα», ένα διαδικτυακό «εργαστήριο» που θα χρησιμοποιεί τα κοινωνικά δίκτυα, facebook, instagram, youtube και αναμένεται να κάνει αίσθηση.

«Kauwboy», του Boudewijn Koole, 2012

Η δεύτερη μεγάλη δράση αφορά το OIFF Online Cinema με καθημερινές προβολές ταινιών απ’ όλο τον κόσμο για παιδιά, νέους και όλη την οικογένεια. Οι προβολές ξεκίνησαν στις 19/3 και έως τις 12/4 είχαν προβληθεί 24 μεγάλου μήκους ταινίες μαζί με δεκάδες μικρού μήκους και animation.

Είναι πρόσφατες παραγωγές οι περισσότερες, μαζί με κλασικές ταινίες που διέπονται από τις βασικές αρχές που έχουν θεσπίσει για τον παιδικό και νεανικό κινηματογράφο οι UNICEF, UNESCO κ.ά. (Προβολές κάθε πρωί στις 11 και απόγευμα στις 6, από το www.facebook.com/olympiafestival/)

«Είμαστε σε αγώνα δρόμου για να εξασφαλίσουμε τα δικαιώματα του Live Streaming, ωστόσο αξίζει γιατί τα σχόλια που λαμβάνουμε από τα παιδιά και τις οικογένειες είναι άκρως αγαπητικά, οπότε μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε», λέει ο Δημήτρης Σπύρου.

Να σημειώσουμε ότι το Φεστιβάλ δεν έχει λάβει κάποια έκτακτη επιχορήγηση μέχρι τώρα από το υπουργείο Πολιτισμού που έχει αναγγείλει έκτακτα μέτρα για το σινεμά. Οσο για το Νεανικό Πλάνο –με 6 εργαζόμενους–, ανήκει στις πληττόμενες επιχειρήσεις. Θα τους ενισχύσει άραγε το ΥΠΠΟΑ; Που ενώ έχει εξαγγείλει διάφορες επιχορηγήσεις για ταινίες μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ και πρόσφατα για animation, ούτε αυτή τη φορά συμπεριέλαβε ταινίες για παιδιά και νέους που απουσιάζουν από τον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο.


 

 


 

 


 

 


 

ΣΙΝΕΜΑ
Βραβεία με άρωμα γυναίκας
Το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, για πρώτη φορά στην ιστορία του, βράβευσε τέσσερις γυναίκες με τις σημαντικότερες διακρίσεις του, τα βραβεία μεγάλου μήκους μυθοπλασίας,...
Βραβεία με άρωμα γυναίκας
ΣΙΝΕΜΑ
Μαθήματα κινηματογράφου και ζωής
Το 20ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και η 17η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio ολοκληρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου (2-9/12/17).
Μαθήματα κινηματογράφου και ζωής
ΣΙΝΕΜΑ
«Μικρός» κινηματογράφος σε ζωντανή σύνδεση
Το καινοτόμο Micro μ Festival διοργανώνεται για ένατη χρονιά από αύριο 9 έως τις 13 Οκτωβρίου 2019 με στόχο τη στήριξη και τη διάδοση των ταινιών μικρού μήκους.
«Μικρός» κινηματογράφος σε ζωντανή σύνδεση
ΣΙΝΕΜΑ
Η μεγάλη γιορτή ξεκίνησε
Στην τελετή έναρξης της 42ης διοργάνωσης του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη μίλησε με θερμά λόγια για τον θεσμό, ωστόσο κράτησε κλειστά τα χαρτιά της για ουσιαστικά...
Η μεγάλη γιορτή ξεκίνησε
ΣΙΝΕΜΑ
Βραβεία σε Γαβρά και Σκολιμόφσκι
Οι δύο μεγάλοι δημιουργοί του ευρωπαϊκού κινηματογράφου είναι προσκεκλημένοι στην επετειακή διοργάνωση (18-29 Σεπτεμβρίου), που περιλαμβάνει την πανελλήνια πρεμιέρα της πολυσυζητημένης ταινίας «Ενήλικοι στην...
Βραβεία σε Γαβρά και Σκολιμόφσκι
ΣΙΝΕΜΑ
Σκέφτομαι να γυρίσω ακόμη μια ταινία στην Ανδρο
Ανέλαβε διστακτικά, αλλά ανέβασε στην κορυφή, με ποιοτικές εκδηλώσεις, το Διεθνές Φεστιβάλ Ανδρου, που ανοίγει σήμερα την αυλαία του. Με την ευκαιρία αυτή, ο γνωστός σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης κάνει έναν...
Σκέφτομαι να γυρίσω ακόμη μια ταινία στην Ανδρο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας