ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Βένα Γεωργακοπούλου
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ηταν εντυπωσιακό πέρυσι το ξεκίνημά του, πλημμύρισε το Μέγαρο παιδιά για ωραίες ταινίες. Μα να που το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας στη δεύτερη χρονιά του αποδεικνύει ότι οι δύο κυρίες που το διοργανώνουν, η πρόεδρός του, παραγωγός Αμάντα Λιβανού και η διευθύντριά του Καλλιόπη Χαραλάμπους-Κριέφ, έχουν πολλές ακόμα πρωτότυπες και ουσιαστικές ιδέες, που πάνε πέρα από τον απλό προγραμματισμό των καλύτερων και νεότερων ταινιών για παιδιά και εφήβους.

Είναι αυτές οι πινελιές και οι πρωτοβουλίες που δίνουν ταυτότητα σε έναν θεσμό, όπως για παράδειγμα η σύνδεσή του με τα Παιδικά Χωριά SOS στη Βάρη, αλλά και την περιφέρεια.

Οι προβολές για μωρά που μπουσουλάνε. Η ευκαιρία που δίνει στους γονείς να δουν μια ταινία με τα μωρά τους αγκαλιά. Η φροντίδα για τα παιδιά με αυτισμό. Η τολμηρή ανάδειξη ευαίσθητων και δύσκολων προβλημάτων της εφηβείας.

Ενα πυκνό διήμερο προβολών και εργαστηρίων στο Μέγαρο Μουσικής (22-24 Νοεμβρίου), αλλά κι ένα εξίσου πυκνό εκπαιδευτικό πρόγραμμα στον «Δαναό» (18-22 Νοεμβρίου) προσφέρει το 2ο Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας.

Η πρεμιέρα του, όμως, θα γίνει «εκτός έδρας», στα Παιδικά Χωριά SOS της Βάρης, με τη βελγική ταινία «Μπίντι» της Φρεντερίκε Μίγκομ, για ένα 12χρονο κοριτσάκι από το Κονγκό, που έχει ζήσει όλη του τη ζωή στο Βέλγιο με το όνειρο να γίνει διάσημη μέσα από το προσωπικό της vlog, αλλά ξαφνικά η αστυνομία κάνει έφοδο για να απελάσει αυτήν και τον πατέρα της.

Η ίδια η Μπίντι (Bebel Tshiani Baloji) και η σκηνοθέτις θα είναι στην Αθήνα. Τα παιδιά των Χωριών SOS δεν θα δουν μόνο μια ταινία, θα παρακολουθήσουν και το υπόλοιπο κινηματογραφικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε Μέγαρο και «Δαναό». Μια ευκαιρία να μάθουν και οι υπόλοιποι θεατές τι γίνεται εκεί, να ευαισθητοποιηθούν ώστε να βοηθήσουν.

Η ελπίδα και η διάθεση των δύο διοργανωτριών του να γίνει το φεστιβάλ προσβάσιμο σε όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά, τις έκαναν να πετύχουν δύο αξιοθαύμαστες δράσεις.

Οι μαθητές της Ε’ και Στ’ τάξης των Δημοτικών σχολείων Αρκιών και Πραμάντων Ιωαννίνων, μαζί με τους συνοδούς τους, θα φιλοξενηθούν για τέσσερις μέρες στην Αθήνα ειδικά για το φεστιβάλ – θα πάνε και στην Ακρόπολη. Ενώ μέρος του προγράμματος του φεστιβάλ θα προβληθεί στο Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί και στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα στον Βόλο.

Πολλές οι ταινίες, αλλά ξεχωρίζουν τα εξής αφιερώματα και προβολές:

● «Animanimals»: φανταστικά ζωάκια σε απολαυστικές περιπέτειες μικρού μήκους, πρόγραμμα δημοφιλές για παιδιά από 3 χρόνων με την υπογραφή της Γιούλια Οκερ (Μέγαρο, Αίθουσα Δ. Μητρόπουλος, 23/11 στις 15.45, 24/11 στις 15.15).

● «Στερεότυπα, αφιέρωμα στην ισότητα των φύλων»: ταινίες μικρού μήκους για παιδιά πάνω από 12 χρόνων με ηρωίδες κορίτσια από τη Σκανδιναβία μέχρι το Ισραήλ που επαναστατούν στις προσπάθειες της κοινωνίας να τα καταπιέσει και να τα ελέγξει (23/11, Μέγαρο, Αίθουσα Δ. Μητρόπουλος, 19.30).

● Crybaby Matinee: ο «Πύργος του Downton» σε μια φιλική για μωρά, καροτσάκια, καθισματάκια και… μετακινήσεις προβολή, για όσους γονείς δεν είδαν την ταινία και θέλουν να τη δουν σε συνθήκες κατανόησης, ανοχής, φροντίδας και με τα μωρά τους αγκαλιά (24/11, «Δαναός», 12.00).

● «Baby and me»: από ποια ηλικία μπορεί ή επιτρέπεται να δει το παιδί σινεμά; Εξαρτάται από τις συνθήκες, λέει το φεστιβάλ. Και προσφέρει σαν φόντο ένα πρόγραμμα κινούμενων σχεδίων σύντομης διάρκειας σε μια ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα με φιλικό φωτισμό, μαλακές επιφάνειες και χαμηλό ήχο, όπου παιδάκια μέχρι 3 χρόνων μπορούν να δουν, να περπατήσουν, να τρέξουν, να μπουσουλήσουν (23 και 24/11, Μέγαρο, Αίθουσα Συνεδριακού Κέντρου, 11.00).

● Μέρος του προγράμματος θα είναι αισθητηριακά φιλικό για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού (φιλικός φωτισμός και ήχος, ικανοποιητική απόσταση μεταξύ των θεατών), ενώ θα υπάρχει και ειδικό εικονογραφημένο εκπαιδευτικό υλικό.

● Playroom: στο φουαγιέ της αίθουσας Δ. Μητρόπουλος παιδιά και οι γονείς μπορούν να παίξουν με εφαρμογές εκπαιδευτικού χαρακτήρα σε tablets, με το WRO Football του Stem Education και με τη διαδραστική εγκατάσταση «Building hope» του διεθνούς φήμης εικαστικού Μαρκ Χατζηπατέρα.

Το τρέιλερ του φεστιβάλ υπογράφει ο Μπάμπης Μακρίδης.

❗️Ιnfo: Η προπώληση ξεκίνησε. Για προβολές Μεγάρου (τηλ. 210 7282333) στα εκδοτήριά του, στο www.megaron.gr και σε όλα τα Public. Για τον «Δαναό» στο ταμείο του και στο www.danaoscinema.gr. Περισσότερες πληροφορίες.