To 2011 την είχε φέρει στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ο Δημήτρης Εϊπίδης, στενός φίλος της ίδιας και του επί 40 τόσα χρόνια συντρόφου της, Τζιμ Τζάρμους, και της είχε οργανώσει ρετροσπεκτίβα του έργου της.
Φέτος τον Μάρτιο, η Σάρα Ντράιβερ, ηθοποιός, σκηνοθέτρια, παραγωγός και «ιέρεια» του ανεξάρτητου αμερικανικού κινηματογράφου, αλλά και στενή συνεργάτις σε όλες σχεδόν τις ταινίες του Τζάρμους, ξανάρχεται στη Θεσσαλονίκη, για το επετειακό, 20ό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ (2-11 Μαρτίου).
Θα προβληθεί η ταινία με την οποία η 62χρονη Ντράιβερ επέστρεψε έπειτα από μακρά απουσία στη σκηνοθεσία: το ντοκιμαντέρ «Boom for Real, the Late Years of Jean-Michel Basquiat», με θέμα τον επιδραστικό Αμερικανό ζωγράφο με τη σύντομη ζωή (1960-1988) και το μεγάλο ταλέντο.
Παράλληλα, ο διευθυντής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ορέστης Ανδρεαδάκης τής δίνει «carte blanche» για να παρουσιάσει έντεκα αγαπημένες της ταινίες. Κι αυτή επέλεξε δέκα ντοκιμαντέρ και μία ταινία μυθοπλασίας, προτείνοντας ένα ενδιαφέρον μίνι-φεστιβάλ.
Οπως εξηγεί, πολλές από τις ταινίες που διάλεξε έχουν κάποια σχέση με το φιλμ της για τον Μπασκιά, «θεματικά, πολιτιστικά ή πολιτικά». «Εγωιστικά μιλώντας πρόκειται για όλες τις ταινίες που θέλω να δω ξανά στη μεγάλη οθόνη», καταλήγει.
Ετσι, θα προβληθούν ανάμεσα σε άλλες η καλτ κωμωδία «Idiocracy» του Μάικ Τζατζ (2006) και τα ιστορικά ντοκιμαντέρ «Scenes from the Life of Andy Warhol: Friendships and Intersections» του Γιόνας Μεκ (1982) με μουσική των Velvet Underground, «Τhelonious Monk: Straight, No Chaser» της Σάρλοτ Ζβέριν (1988) για τον μάγο της τζαζ, «The Twist» του Ρον Μαν (1992) για το εκρηκτικό ποπ φαινόμενο με συνεντεύξεις θρύλων, όπως του Φατς Ντόμινο, το «The Land of Look Behind» του Αλαν Γκρίνμπεργκ (1982) για τους ρασταφάρι, τη ρέγκε και την Τζαμάικα και το «Dream City» του Στίβεν Σίγκελ (1986), οδοιπορικό στη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του ’80.
