Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Το προπερασμένο Σάββατο το απόγευμα βρεθήκαμε ένα βήμα κοντύτερα στο οριστικό άνοιγμα του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», που αναμένεται να αλλάξει διά παντός τον χάρτη της αθηναϊκής μουσικής ζωής (6/2/2016).

Ηταν τα εγκαίνια του νέου Κέντρου Επισκεπτών, το οποίο άνοιξε τις πύλες του στο κοινό. Αυτή τη φορά κατασκευασμένο σε σχέδια του Ρέντσο Πιάνο, το ανάλαφρο, γυάλινο περίπτερο βρίσκεται στη ΒΑ είσοδο του τεράστιου πάρκου, δίπλα στη λεωφόρο Συγγρού.

Το ίδιο πρωί, σε επίσημη επίσκεψη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τους Αριστείδη Μπαλτά και Νίκο Παππά, είχαν ξεναγηθεί διεξοδικά στο εκτεταμένο εργοτάξιο του ΚΠΙΣΝ. Περιέργως, αντί να σχετίζεται με τους δύο φιλοξενούμενους θεσμούς, την ΕΛΣ και την Εθνική Βιβλιοθήκη, η εκδήλωση ήταν συνδεδεμένη με το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής του Μολύβου.

Ομοίως άσχετο θεματικά ήταν και το πρόγραμμα: οι Ελληνογερμανίδες πιανίστριες Δανάη και Κυβέλη Ντέρκεν έπαιξαν την «Ιεροτελεστία της άνοιξης» του Στραβίνσκι στην αυθεντική εκδοχή για πιάνο-τέσσερα χέρια.

Το μίνι ρεσιτάλ παρακολούθησε πλήθος κόσμου, γεμίζοντας ασφυκτικά τον πανταχόθεν διάφανο περίκεντρο χώρο του Κέντρου Επισκεπτών. Εξαίρετες, επαγγελματίες μουσικοί με περισσή πείρα, οι δύο αδελφές διέπλασαν μια εκτέλεση συναρπαστικής μουσικής ευφυΐας, δεξιοτεχνίας και ερμηνευτικής δριμύτητας, που απέδωσε πληρέστατα την ηχητική εντύπωση της συμφωνικής παρτιτούρας.

Παρ’ ότι εμφανίζονται σπάνια ως ντούο, το τελειοθηρικό παίξιμό τους πρόβαλε αψεγάδιαστα συντονισμένο, τόσο τεχνικά, όσο και ερμηνευτικά. Εκτός αυτών, διέθετε μαθηματικής ακρίβειας απόδοση της εξεζητημένης πολυρρυθμίας, τεράστιο εύρος δυναμικής, υποβλητικά βροντώδεις κορυφώσεις, κοφτούς μηχανιστικούς ρυθμούς αλλά και ευρύ φάσμα φωτοσκιάσεων.