Απόψε στο Jazzet Music hall το μουσικό σύνολο Guitarte ensemble (Νίκος Χατζηελευθερίου, Χρήστος Φάκλαρης, Μαρία Παπαμιχαήλ, Νεκτάριος Σακελλαρίου) παρουσιάζει δύο εμβληματικά κονσέρτα του Joaquín Rodrigo: το «Andaluz» σε προσαρμογή με συνοδεία πιάνου (της Βύνης Φουντά), και τη «Φαντασία για έναν ευγενή» (Fantasia para un gentilhombre) προσαρμοσμένο σε κουαρτέτο κιθάρας, καθώς και έργα των Granados και Boccherini.
Ο Νίκος Χατζηελευθερίου μάς δίνει το πρόγραμμα της βραδιάς: «Το κεντρικό πρόσωπο της συναυλίας είναι ο Ισπανός Joaquin Rodrigo (1901-1999). Δυο κονσέρτα του παίζουμε. Ενα “κονσέρτο” συγκαταλέγεται στις “μεγάλες” και πάντα ιδιαίτερα απαιτητικές μουσικές φόρμες. Λίγο πριν από την πανδημία παρουσιάζαμε τα “4 Concerti grossi… a preparar l’avvenire”. Τέσσερα κονσέρτα της εποχής του μπαρόκ. Τώρα, επανερχόμαστε με τον J. Rodrigo, όπου έχουμε και μια πρώτη εκτέλεση του “Fantasia para un gentilhobre” σε μεταγραφή για τέσσερις κιθάρες. Μεταγραφή, πιστεύω απόλυτα πετυχημένη, της Μαρίας Παπαμιχαήλ».
● Πώς ορίζεται στη μουσική η Ανδαλουσιανή Φαντασία;
Νεκτάριος Σακελλαρίου: Η Ανδαλουσιανή Φαντασία στοχεύουμε να αποβεί μια μουσική προσπάθεια ανάδειξης της περήφανης λαϊκής ισπανικής ψυχής, με την ευγένεια του πνεύματος του Rodrigo.
● Ποιος οι κοινές συνιστώσες της με το ελληνικό κοινό;
Μαρία Παπαμιχαήλ: Μου είναι πολύ δύσκολο να ορίσω το ελληνικό κοινό ως μια ενιαία οντότητα με κοινά χαρακτηριστικά. Οσο για τις κοινές συνιστώσες, τις αντιλαμβάνομαι ως δυνάμεις που απελευθερώνονται τη στιγμή της επικοινωνίας με το ακροατήριο (ανεξάρτητα από την εθνικότητα).
Από την άλλη, μπορεί και να υπάρχει μια «στερεοτυπική» συμπάθεια προς την ισπανική κουλτούρα από ελληνικής πλευράς. Σίγουρα, υπάρχει μεγάλη συμπάθεια για την ισπανική κιθάρα και την παρακαταθήκη των Ισπανών στη μουσική του οργάνου αυτού. Πολύ θα ήθελα να είχαμε κοινή καταγωγή.
● Η ισπανική μουσική είναι πολύ οικεία στο ελληνικό κοινό, εκτιμώ…
Χρήστος Φάκλαρης: Θεωρώ πως ναι. Η κιθάρα αλλά και ο ρυθμός είναι ένα βασικό στοιχείο που ηχεί στα αυτιά μας με μεγάλη ευχαρίστηση. Αλλωστε υπάρχουν ελληνικά τραγούδια με έντονο το ισπανικό στοιχείο. Δεν γνωρίζω αν υπάρχει κοινή καταγωγή αλλά σίγουρα όλοι μας έχουμε κάτι «flamenco» μέσα μας.
● Επανέρχεστε σιγά σιγά στα live. Επιτέλους; Νιώθετε τρακ;
Χρήστος Φάκλαρης: Ναι επιτέλους επιστρέφουμε μετά από δυο χρόνια σε live (σε κλειστό χώρο) κάτι που μας είχε λείψει πολύ. Είναι τέτοια η όρεξή μας να παίξουμε ξανά μπροστά σε κοινό, τα συναισθήματα μας θα είναι τόσο πολλά και έντονα που δεν ξέρω αν χωράει και το τρακ μέσα σε αυτά.
Νεκτάριος Σακελλαρίου: Νομίζω ότι υπερισχύει η χαρά της επαφής με τον κόσμο απέναντι στο άγχος. Είναι κάτι που έχει λείψει και από τις δυο μεριές. Και από τους μουσικούς και από το κοινό.
● Την ιστορία τη γράφουν οι παρέες;
Μαρία Παπαμιχαήλ: Σε σχέση με τη δική μας παρέα, νιώθω τον χρόνο να εγγράφεται πάνω μας. Πιο πολύ μου ταιριάζει ένας άλλος στίχος που λέει: «κι είμαστε ακόμα ζωντανοί».
Νίκος Χατζηελευθερίου: Την ιστορία λένε ότι τη γράφουν οι «νικητές». Ε, όποιες παρέες βρέθηκαν ή πήγαν με τους εκάστοτε νικητές κάτι θα έγραψαν. Μην τον παίρνουν και πολύ «πάνω τους». Από την άλλη «ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία» και ο δικός μας δρόμος συνεχίζεται.
● Γίνονται παζάρια στη μουσική;
Νεκτάριος Σακελλαρίου: Παζάρια πάντα γίνονται. Για παράδειγμα, ο κάθε συνθέτης μπορεί να έχει στο μυαλό του άλλες εικόνες και συναισθήματα και διαφορετικά πράγματα όταν γράφει ένα κομμάτι, αλλά αυτό να ακουμπάει με άλλο τρόπο κομμάτια της ανθρώπινης ψυχής. Δεν είναι απαραίτητα λάθος το παζάρι. Δεν ξεπουλάς, αλλά χρησιμοποιείς με τρόπους που να καλύπτουν και τις δικές σου σκέψεις, βάσει εποχής και βιωμάτων, τη μουσική που έχεις γράψει ίσως για διαφορετικές ιδέες.
? INFO: Guitarte ensemble. Απόψε, 21.00. Γενική είσοδος 12 ευρώ. Jazzet Music hall Πολυχώρος Τεχνών Καραϊσκάκη 99-101, Χαϊδάρι τηλ.: 210-5815626
