Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Γυναίκες στο περιθώριο της είδησης
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γυναίκες στο περιθώριο της είδησης

  • A-
  • A+
Ερευνα του Συμβουλίου της Ευρώπης επιβεβαιώνει τα ευρήματα της Παγκόσμιας Εκθεσης Παρακολούθησης των Μίντια (GMMP) 2015 σχετικά με την έλλειψη ουσιαστικής προόδου στον τομέα. ● Από τα ανοικτά μέτωπα ξεχωρίζουν θέματα που αφορούν την ισότητα φύλου και τις ανισότητες στο δημοσιογραφικό επάγγελμα, τη βία κατά των γυναικών δημοσιογράφων και την ελλιπή εκπροσώπησή τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Νέα έρευνα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με την ισότητα φύλων στα μίντια καταδεικνύει πως ελάχιστη πρόοδος έχει συντελεστεί από το 2013 όταν και υιοθετήθηκε σχετική Οδηγία. Αντίθετα, χωρίς να αλλάξει νοοτροπία και κουλτούρα στις κάθε μορφής αίθουσες σύνταξης και δίχως συγκεκριμένα μέτρα από τα ίδια τα ΜΜΕ, ο τομέας της ενημέρωσης δεν θα επιτύχει την ισότητα φύλου και την πλήρη αξιοποίηση του εξαιρετικού δυναμικού του μισού του προσωπικού.

Η έρευνα, που αξιολογεί τις εξελίξεις σε επίπεδο τόσο νομικό όσο και ως προς τις πολιτικές που έχουν υιοθετηθεί, παρουσιάστηκε από την Επιτροπή Ισότητας Φύλων και την Εκτελεστική Επιτροπή για τα Μίντια και την Κοινωνία της Πληροφορίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στηρίζεται σε ερωτηματολόγιο που στάλθηκε το 2019 σε κράτη-μέλη, οργανώσεις εργοδοτών, συνδικάτα εργαζομένων στα μίντια και ρυθμιστικές αρχές. Οπως επισημαίνεται, παρά τα επιμέρους μικρά θετικά βήματα, απομένουν να γίνουν πολλά σε πλήθος μέτωπα: από την κάλυψη των θεμάτων που αφορούν την ισότητα φύλου και τις ανισότητες σε αυτό το επάγγελμα ώς τη βία κατά των γυναικών δημοσιογράφων και την ελλιπή εκπροσώπησή τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Η έρευνα του Συμβουλίου της Ευρώπης επιβεβαιώνει τα ευρήματα της Παγκόσμιας Εκθεσης Παρακολούθησης των Μίντια (GMMP) 2015 σχετικά με την έλλειψη ουσιαστικής προόδου στον τομέα. Σύμφωνα με την GMMP, οι γυναίκες εκπροσωπούν το 24% των «επαγγελματιών που βλέπουμε, ακούμε και διαβάζουμε» στα παραδοσιακά μέσα (25% στην Ε.Ε. των 28) κι ανάλογη είναι η εκπροσώπηση και στα νέα και τα ψηφιακά μέσα, επιβεβαιώνοντας στην υποεκπροσώπηση των γυναικών στον κλάδο. Ακόμη μικρότερη είναι η συμμετοχή τους στα όργανα λήψης αποφάσεων, αφού το 2012 μόνο το 16% των εκτελεστικών διευθυντών και διευθυνόντων συμβούλων των μιντιακών επιχειρήσεων ήταν γυναίκες.

Διαιωνίζονται οι προκλήσεις σχετικά με την ορατότητα των γυναικών και τον έμφυλο τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται ειδήσεις και ιστορίες. Για παράδειγμα, αναφέρει η έκθεση, ενώ η συνηθέστερη πηγή και μορφή παρουσίασής τους είναι μέσω ενός σχολιαστή (41%), λιγότεροι από ένας στους πέντε ειδήμονες ή σχολιαστές είναι γυναίκες (18%).

Επίσης οι γυναίκες είναι πιθανότερο να γράφουν (online) ιστορίες για θέματα υγείας (46%) ή κοινωνικά και νομικά (42%) από το να ασχολούνται με πολιτικό (37%) ή αστυνομικό ρεπορτάζ (33%). «Δεν ζητούν από τις γυναίκες να μιλήσουν στη βάση της εξειδίκευσης και του επαγγελματικού τους προφίλ, ωθώντας τες έτσι συμβολικά στη σφαίρα του ιδιωτικού, ενώ οι άντρες κυριαρχούν ως ομιλητές στην πιο “έγκριτη και σημαντική” δημόσια σφαίρα», επισημαίνει το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ακόμη πιο ενδιαφέρουσα πτυχή είναι αυτή που αφορά το ίδιο το περιεχόμενο της ενημέρωσης, καθώς το 2015 (τελευταία χρονιά για την οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία) μόλις το 5% των ιστοριών αφορούσαν σε θέματα έμφυλης ισότητας και μόνο ένα 3% αμφισβητούσε τα στερεότυπα φύλου. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι υπάρχει τεράστια αντίθεση ανάμεσα στο τι και πώς παρουσιάζουν σχετικά με τους ρόλους των φύλων τα μίντια και τη δημόσια αντίληψη ακροατών, αναγνωστών, τηλεθεατών για τις στερεοτυπικές και σεξιστικές πρακτικές των μέσων ενημέρωσης.

Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με έκθεση του Ευρωβαρόμετρου (2017) περισσότεροι από τους μισούς (54%) Ευρωπαίους δήλωσαν πως υπάρχει πρόβλημα στον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται οι γυναίκες στα μίντια και τη διαφήμιση στη χώρα τους. Και συνολικά ένα 91% θεωρούσε ότι η προώθηση της ισότητας και εκεί είναι παράγοντας-κλειδί για μια δίκαιη και δημοκρατική κοινωνία.

MEDIA
ΣΚΑΪ: «Ανθρώπινο λάθος» η μετάδοση του χυδαίου σχολίου στο Big Brother
Σε «ανθρώπινο λάθος» αποδίδει ο ΣΚΑΪ τη δημοσιοποίηση του χυδαίου σχολίου που έκανε παίκτης της reality παραγωγής Big Brother, προκαλώντας εύλογα σφοδρές αντιδράσεις από όλο τον πολιτικό κόσμο.
ΣΚΑΪ: «Ανθρώπινο λάθος» η μετάδοση του χυδαίου σχολίου στο Big Brother
MEDIA
Πανδημία ανασφάλειας στον δημοσιογραφικό κλάδο
Ερευνα του Ιονίου Πανεπιστημίου ● Η συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματιών του χώρου προεξοφλεί ότι η κρίση που προκαλεί η νόσος θα επιφέρει «ψαλίδι» στις αποδοχές και απολύσεις.
Πανδημία ανασφάλειας στον δημοσιογραφικό κλάδο
MEDIA
Έρευνα: Παραπληροφόρηση και υπερπληροφόρηση τα δύο «αγκάθια» των ΜΜΕ
Την πρώτη έρευνα που μελετά τη σχέση του κοινού με τα ΜΜΕ και την ενημέρωση, τόσο πριν από την πανδημία Covid-19, όσο και κατά τη διάρκειά της, πραγματοποίησαν το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και η...
Έρευνα: Παραπληροφόρηση και υπερπληροφόρηση τα δύο «αγκάθια» των ΜΜΕ
MEDIA
Παγιδευμένοι στον παράδεισο: Αποκαλυπτική έρευνα στην «Εφ.Συν. - Σαββατοκύριακο»
Τι κρύβεται πίσω από το success story της τουριστικής βιομηχανίας στην Ελλάδα; Μια μεγάλη Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Μεσογειακού Ινστιτούτου Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (ΜIIR) φέρνει στο φως...
Παγιδευμένοι στον παράδεισο: Αποκαλυπτική έρευνα στην «Εφ.Συν. - Σαββατοκύριακο»
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή...
Ενα τέταρτο του αιώνα μετά τη διάσκεψη του ΟΗΕ για τις Γυναίκες, όπου δόθηκαν υποσχέσεις για την εγγύηση της ισότητας φύλου σε κάθε τομέα, η πρόοδος σε νομοθετικό επίπεδο είναι μικρή.
Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας