Με αφορμή την επέτειο των 105 χρόνων από την Οκτωβριανή Επανάσταση στη Ρωσία, οι εκδόσεις ΚΨΜ οργανώνουν την παρουσίαση του βιβλίου του συγγραφέα Βασίλη Λιόση, την Κυριακή 6 Νοεμβρίου, στις 20:00 στον «Κήπο του Μουσείου», μπροστά στο Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατησίων 44. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Λεωνίδας Βατικιώτης (οικονομολόγος-συγγραφέας), Θανάσης Γάλλος (Δρ. Ευρωπαϊκής Ιστορίας ΕΚΠΑ, Ιστορικός ΑΣΚΙ) και ο συγγραφέας. Συντονίζει και παρεμβαίνει ο Διονύσης Ελευθεράτος (δημοσιογράφος και συγγραφέας).
Από τις εκδόσεις ΚΨΜ αναφέρουν:
«Κλείνουμε φέτος 105 χρόνια από την οκτωβριανή επανάσταση. Το παγκόσμιο επαναστατικό κίνημα έχει υποστεί μία βαρύτατη ήττα και ως εκ τούτου τα ερωτήματα έρχονται και επανέρχονται: έχει αξία σήμερα η συζήτηση για τη ρώσικη επανάσταση; Μήπως αποδείχτηκε εν τέλει μία ουτοπία; Τίθεται ζήτημα επικαιρότητας και αναγκαιότητας του κομμουνιστικού οράματος;
Το νέο βιβλίο του Βασίλη Λιόση με τον τίτλο «Τέσσερις Διαλέξεις για τη Ρωσική Επανάσταση» πραγματεύεται τέσσερα ειδικά ζητήματα που άπτονται του Οκτώβρη του 1917: Ποια η σημασία της πρώτης επανάστασης του 1905 και πώς αυτό λειτούργησε ως εργαστήρι ιδεών και πολιτικών ζυμώσεων; Ποια ήταν η σημασία της διαφορετικής προσέγγισης σχετικά με τον χαρακτήρα της επανάστασης του Λένιν και του Τρότσκι; Πώς απαντά η ιστορία σχετικά με τη διαδεδομένη επιχειρηματολογία ότι η ρωσική επανάσταση ήταν ένα πραξικόπημα; Και, τέλος, πώς η ρωσική επανάσταση επέδρασε στη σκέψη και την πολιτική του παγκόσμιου κεφαλαίου;
Οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα δεν στοχεύουν σε άγονες συζητήσεις και ιστορικές ενατενίσεις δίχως πρακτικό αντίκρισμα. Δίνονται πάντα με το βλέμμα στραμμένο στο σήμερα. Και ειδικά σήμερα που ο νεοφασισμός έχει σηκώσει κεφάλι, που η αστική δημοκρατία συρρικνώνεται δραματικά, που η εργατική τάξη συμπιέζεται αφόρητα, που το περιβάλλον καταστρέφεται από την πολιτική του κεφαλαίου, που υπάρχει οσμή μιας παγκόσμιας πολεμικής σύρραξης, σήμερα, λοιπόν, είναι που έχει αξία περισσότερο από ποτέ άλλοτε η συζήτηση για τον Κόκκινο Οκτώβρη».

