• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.8°C / 27.9°C
  4 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.6°C / 26.6°C
  2 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.2°C / 30.5°C
  2 BF
  41%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  60%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.0°C / 23.7°C
  1 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.5°C / 20.1°C
  3 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  1 BF
  33%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 27.1°C
  4 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 25.1°C
  4 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  5 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.1°C / 26.7°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  64%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.9°C
  0 BF
  47%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 23.5°C / 27.7°C
  0 BF
  45%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 27.8°C
  2 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.0°C / 27.7°C
  4 BF
  47%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 21.3°C / 26.0°C
  0 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.7°C / 25.1°C
  1 BF
  64%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  84%

Κατερίνα Καρατζαφέρη (Ελλάδα)

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η παράδοση αλλιώς

 • A-
 • A+
Τέσσερις καλλιτέχνες από διαφορετικές χώρες φιλοξενήθηκαν για ένα μήνα στο νησί. Με αφετηρία την πολιτιστική κληρονομιά και την παράδοσή του, δημιούργησαν τα έργα τους που παρουσιάζονται αυτές τις ημέρες στην έκθεση «Παραδόσεις σε Μετάβαση» με επιμελήτρια την Αλκυόνη Διβάρη.

Τέσσερις καλλιτέχνες από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Ουγγαρία φιλοξενήθηκαν τον Ιούνιο για ένα μήνα στο νησί των Σπετσών, όπου εμπνεύστηκαν από την παράδοση του νησιού ερευνώντας την καλλιτεχνικά, για να δημιουργήσουν πρωτότυπα έργα τέχνης.

Τα έργα τους παρουσιάζονται στο κοινό το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουλίου στην εικαστική έκθεση ECHO II: Spetses, «Παραδόσεις σε Μετάβαση», καλώντας μας να αναστοχαστούμε πάνω στη μεταβλητότητα της ταυτότητας και της κληρονομιάς, εμπλουτίζοντας την τελευταία μέσα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι εικαστικοί Κατερίνα Καρατζαφέρη (Ελλάδα), που ανατρέχει στα στοιχεία των καλλιτεχνικών διακοσμητικών τρόπων διαβίωσης, Deyana Stareva (Βουλγαρία), που καταπιάνεται με τη διατήρηση της μνήμης, Martina Spasovska (Βόρεια Μακεδονία), που εστιάζει στο ισχυρό έμφυλο και διαχρονικό αποτύπωμα των γυναικών, και Balázs Kontur (Ουγγαρία), που εντρυφά στη φόρμα συνθέτοντας με τα πρωταρχικά του σχήματα.

Για μια κληρονομιά που αλλάζει μας μιλά η εικαστικός, επιμελήτρια της έκθεσης Αλκυόνη Διβάρη, ξεναγώντας μας τόσο στις δημιουργίες των φιλοξενούμενων όσο και στις αισθητηριακές αναζητήσεις στον χώρο, τον χρόνο και την ανθρώπινη πράξη: «Περιδιαβαίνοντας τις εικόνες και τα νοήματα του τόπου, ανασκαλεύουμε συναισθήματα και ενεργοποιούμε, εντυπωμένες και μη, μνήμες του παρελθόντος, του επιθυμητού και του φαντασιακά βιωμένου. Τι συνέβη, τι ήταν, τι και πώς θα είναι.

Τα συναισθήματα ποτίζονται από τις ιδέες στην κοπιώδη αναζήτηση της ασφάλειας και της σταθερότητας. Οι ταυτότητές μας απεικονίζονται άλλοτε στιβαρές και άλλοτε ρευστές εναλλάσσοντας τις διαθέσεις μας για το ταξίδι στον χώρο και στον χρόνο.

Η έκθεση εξερευνά τις απεικονίσεις του μεταβλητού και του αμετάβλητου, της αδιάσπαστης ολότητας του έμβιου, του άβιου και των αναπαραστάσεών τους. Εξερευνά τις Σπέτσες. Οι εξωτερικές οπτικές των καλλιτεχνών αποτελούν ένα εγχείρημα ανανέωσης της εικόνας και της αυτοεικόνας, μια σπουδή στις Σπέτσες, μια μελέτη του παραδοτέου ως ζωντανού αντικειμένου (επανά)χρησης».

«Το θέμα μας, “Παραδόσεις σε Μετάβαση”, είναι μια προσπάθεια να πάμε κόντρα στην εθνοκεντρική αντίληψη και εθνική χρήση της παράδοσης τονίζοντας το τοπικό και το μεταβαλλόμενο στοιχείο της, αλλά και την ολότητα τόπου-ανθρώπων-πρακτικής», μας λέει ο υπεύθυνος του προγράμματος, διδάκτορας Διεθνών Σχέσεων Νίκος Πασαμήτρος, εξηγώντας μας τι είναι η δράση ECHO II.

Martina Spasovska (Βόρεια Μακεδονία)

Πρόκειται για μια ευρωπαϊκή πολιτιστική δράση με στόχο τη δημιουργία νέων έργων τέχνης εμπνευσμένων από τοπικές παραδόσεις από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Ουγγαρία.

«Σε αυτό το πλαίσιο οι τοπικές παραδόσεις γίνονται αντιληπτές ως δυναμικές και εξελισσόμενες διαδικασίες, οι οποίες διαμορφώνουν και διαμορφώνονται από τις ζωές των τοπικών κοινοτήτων. Αυτό σημαίνει ότι αναγνωρίζονται ως στοιχεία συγκρότησης των πολιτισμικών ταυτοτήτων, αλλά όχι ως “μουσειακά αντικείμενα” τα οποία οφείλουν, προστατευόμενα, να παραμένουν αναλλοίωτα.

Παράλληλα σαν ένα πρόγραμμα τέχνης και πολιτιστικής κληρονομιάς συνιστά μια ευκαιρία τόσο για τους καλλιτέχνες, ώστε να αναδείξουν και να ανανεώσουν τις τοπικές παραδόσεις μέσω της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας, όσο και για τις τοπικές κοινότητες να επιχειρήσουν μια αναπλαισίωση και αναζωογόνηση των δικών τους παραδόσεων», επισημαίνει ο κ. Πασαμήτρος.

Πέρα όμως από τη δημιουργική επανεξέταση της τοπικής παράδοσης και των πρακτικών της η δράση έχει ακόμη ως στόχο τη δημιουργία ενός ανοιχτού, ψηφιακού αποθετηρίου.

INFO: Εκκλησιαστικό Μουσείο Σπετσών, Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Νικολάου. Διάρκεια 12-22/7/2021. Καθημερινά 10.00-13.30 και 18.00-21.30, Είσοδος ελεύθερη

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Καλλιτέχνες αναζητούν την ταυτότητα του 21ου αιώνα
Η έκθεση «Εγγύτητες και αποστάσεις» φέρνει στον Πόρο 12 δημιουργούς, της νεότερης γενιάς κυρίως, από Ευρώπη, Αφρική, Αμερική, οι οποίοι με τα έργα τους διερευνούν το ζήτημα της ταυτότητας στην εποχή της...
Καλλιτέχνες αναζητούν την ταυτότητα του 21ου αιώνα
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
«Κενακαινερα» της Γεωργίας Συριοπούλου στο Match Point
Μέχρι τις 13 Απριλίου στην γκαλερί Match Point Αινιάνος 1 στην Αθήνα θα διαρκέσει η έκθεση της Γεωργίας Συριοπούλου ΚΕΝΑΚΑΙΝΕΡΑ. Σε αυτήν παρουσιάζονται ζωγραφικά έργα, σχέδια με μελάνι και βίντεο που...
«Κενακαινερα» της Γεωργίας Συριοπούλου στο Match Point
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
«Το ταλέντο σήμερα συνίσταται στο να βρεις καλό μάνατζερ»
Περίπου 20 έργα που καλύπτουν όλο το φάσμα της καλλιτεχνικής πορείας του Σωτήρη Σόρογκα, καταδεικνύουν τη φθορά του χρόνου και την προσπάθεια να διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη της απουσίας και της απώλειας.
«Το ταλέντο σήμερα συνίσταται στο να βρεις καλό μάνατζερ»
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Νέα εκθέματα στην Αθήνα και αναδρομική Ρόρρη στην Ανδρο
Με ανανεωμένη παρουσίαση της συλλογής του θα υποδεχτεί τους επισκέπτες του το Ιδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή με την έναρξη λειτουργίας των μουσείων από τις 14 Μαΐου.
Νέα εκθέματα στην Αθήνα και αναδρομική Ρόρρη στην Ανδρο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας