• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 8.1°C / 14.8°C
  5 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 13.1°C
  7 BF
  29%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.6°C / 15.0°C
  6 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.1°C
  4 BF
  23%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  3 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 12.1°C
  3 BF
  33%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 7.3°C
  4 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  4 BF
  48%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.1°C / 17.8°C
  5 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.5°C / 15.9°C
  3 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 13.4°C
  6 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  6 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  6 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 10.9°C
  3 BF
  62%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 9.5°C / 14.0°C
  2 BF
  62%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  5 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 12.7°C
  3 BF
  86%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 11.6°C
  5 BF
  46%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 11.7°C
  5 BF
  31%
 • Καστοριά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  3°C 3.4°C / 3.4°C
  3 BF
  76%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βροντερό «όχι» στη μετατροπή μουσείων σε ΝΠΔΔ

 • A-
 • A+
«Λανθασμένα πιστεύεται πως επειδή το Μουσείο Ακρόπολης τείνει -αλλά όχι πάντα- στην οικονομική αυτοτέλεια, μπορούν αντίστοιχα και τα άλλα μουσεία της χώρας να εφαρμόσουν το ίδιο μοντέλο».

Σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα και οι εργαζόμενοι στέκονται απέναντι στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τη μετατροπή των πέντε μεγάλων μουσείων (Εθνικό Αρχαιολογικό, Βυζαντινό και Χριστιανικό, Αρχαιολογικό Θεσσαλονίκης και Βυζαντινού Πολιτισμού, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου) σε ΝΠΔΔ τα οποία κινδυνεύουν να αποκοπούν από την Αρχαιολογική Υπηρεσία με δυσμενείς συνέπειες τόσο για την πολιτιστική κληρονομιά που διαχειρίζονται, όσο και για τους εργαζομένους τους.

Για τις πτυχές αυτής της παραμέτρου πρόκειται να ενημερώσει ο εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας στην εκδήλωση του Συντονισμού Σωματείων των Εργαζομένων, η οποία αναβλήθηκε χθες (θα υπάρξει ενημέρωση για τον χώρο και την ημέρα) λόγων των καιρικών φαινομένων.

Χθες ωστόσο λάβαμε ακόμα μια ενδιαφέρουσα ανακοίνωση, αυτή του Συλλόγου Εργαζομένων Μουσείου Ακρόπολης (ΣΕΜΑ). Οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι το σχέδιο νόμου που έχει δώσει σε δημόσια διαβούλευση η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ακολουθεί το πρότυπο, όπως λέγεται, του Μουσείου Ακρόπολης, τους βρίσκει «στο σύνολό του κάθετα αντίθετους».

Επισημαίνουν ότι η εμπειρία τους μετά από 13 χρόνια ως εργαζόμενων σε ένα μουσείο που λειτουργεί ως ΝΠΔΔ «μας έχει δείξει καθετί αρνητικό που αφορά τη λειτουργία ενός τέτοιου οργανισμού και μια τέτοια μετατροπή των άλλων μουσείων δεν είναι αποδεκτή.

Λανθασμένα πιστεύεται πως επειδή το Μουσείο Ακρόπολης (και λόγω των πολύ ιδιαίτερων και μοναδικών χαρακτηριστικών του) τείνει -αλλά όχι πάντα- στην οικονομική αυτοτέλεια, μπορούν αντίστοιχα και τα άλλα μουσεία της χώρας να εφαρμόσουν το ίδιο μοντέλο. Θυμίζουμε πως στο Μουσείο Ακρόπολης:

● Τίθενται ζητήματα άνισης μεταχείρισής μας σε σχέση με τους συναδέλφους του ΥΠΠΟΑ αλλά και του ευρύτερου δημόσιου τομέα καθώς δεν έχουμε τη δυνατότητα εργασιακής εξέλιξης-ανέλιξης και αλλαγής εργασιακού περιβάλλοντος, μιας και δεν μετέχουμε στη διαδικασία του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας (ΕΣΚ), ενώ δεν μας καταβάλλεται μέχρι σήμερα επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

● Η υπηρεσιακή μας κατάσταση κρίνεται από υπηρεσιακό συμβούλιο επίσης “αορίστου χρόνου” κατ’ εξαίρεση του Υπαλληλικού Κώδικα...

● Ο Οργανισμός του Μουσείου Ακρόπολης παραμένει παρωχημένος, σχεδιασμένος 10 χρόνια πριν, μη λαμβάνοντας υπόψη τα τυπικά προσόντα του προσωπικού...» γράφει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση και καταλήγει ότι το Μουσείο Ακρόπολης «ως εργασιακό-διοικητικό περιβάλλον δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση πρότυπο και βάση ώστε να στηθούν και τα άλλα μεγάλα μουσεία σε αντίστοιχο πλαίσιο». Και οι εργαζόμενοι του Μουσείου Ακρόπολης στηρίζουν και συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις για την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ART - ΝΕΑ
Απεργία-αποχή υπαλλήλων του ΥΠΠΟΑ
Με στόχο να εμποδίσουν την εφαρμογή της αλλαγής λειτουργίας των πέντε μεγάλων μουσείων σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, σωματεία και ενώσεις λαμβάνουν μια σειρά μέτρων.
Απεργία-αποχή υπαλλήλων του ΥΠΠΟΑ
ART - ΝΕΑ
Με σύμμαχο και τον αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ευγένιο
Κινητοποιήσεις εργαζομένων για την υπεράσπιση των μουσείων ● Συγκεντρώσεις έξω από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.
Με σύμμαχο και τον αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ευγένιο
ART - ΝΕΑ
Γενέθλια με το βλέμμα στο Λονδίνο
Σε μια σεμνή τελετή που διοργανώθηκε στην αίθουσα του Παρθενώνα, με την παρουσία περιορισμένου κοινού, γιορτάστηκαν το βράδυ της Δευτέρας τα 13α γενέθλια του Μουσείου Ακρόπολης.
Γενέθλια με το βλέμμα στο Λονδίνο
ART - ΝΕΑ
Fast-track προσλήψεις έκτακτου προσωπικού
Το υπουργείο Πολιτισμού κάλεσε τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου να υπογράψουν τις συμβάσεις την Παρασκευή 15 Απριλίου, χωρίς να αναρτηθούν οι τελικοί πίνακες και παρακάμπτοντας το υποχρεωτικό δεκαήμερο...
Fast-track προσλήψεις έκτακτου προσωπικού
ART - ΝΕΑ
Μεγάλη η συμμετοχή στην απεργία των αρχαιοφυλάκων υπέρ δημόσιων μουσείων
Οι αρχαιοφύλακες και οι εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων στα μουσεία της χώρας ανθίστανται στη μετατροπή των πέντε δημόσιων μουσείων σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Επισημαίνουν ότι η ολιγωρία της...
Μεγάλη η συμμετοχή στην απεργία των αρχαιοφυλάκων υπέρ δημόσιων μουσείων
ART - ΝΕΑ
Με έναν (συμβασιούχο) υπάλληλο λειτουργεί το πωλητήριο!
Μπορεί να λειτουργεί το πωλητήριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου όχι απλά υποστελεχωμένο αλλά με έναν και μόνον συμβασιούχο εργαζόμενο; Η απάντηση για την κυβέρνηση των αρίστων είναι «ναι».
Με έναν (συμβασιούχο) υπάλληλο λειτουργεί το πωλητήριο!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας