Χθες βράδυ, η Ακαδημία Αθηνών σε μια τελετή, στο νεοκλασικό μέγαρό της, που είχε κάτι από τη λάμψη της προ-κορονοϊού εποχής, απένειμε τα καθιερωμένα ετήσια βραβεία της. Κι όμως την αίγλη της σκίασε μια μεγάλη αδικία, ένα μεγάλο λάθος, για τον χώρο των Γραμμάτων τουλάχιστον: η άρνηση των ακαδημαϊκών να δεχτούν τον Τίτο Πατρίκιο στους κόλπους του μεγαλύτερου πνευματικού ιδρύματος της χώρας, γεγονός που έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις και δυσμενή σχόλια.
Ο κορυφαίος ποιητής, 94 ετών σήμερα, προ μηνών είχε θέσει υποψηφιότητα για την έδρα της ποίησης της Ακαδημίας Αθηνών -η οποία παραμένει κενή μετά τον θάνατο της Κικής Δημουλά-, ωστόσο δεν κατάφερε να λάβει τις συνολικά 19 ψήφους που απαιτούνταν και έτσι η ψηφοφορία κρίθηκε άγονη.
Αναρωτιόμαστε γιατί δεν κρίθηκε ικανός για ακαδημαϊκός ο Τίτος Πατρίκιος, ο -κατά γενική ομολογία- πιο σημαντικός εν ζωή Ελληνας ποιητής, αγαπητός και πολυδιαβασμένος από όλες τις ηλικίες, με πλούσιο έργο, πνεύμα διαυγέστατο και λόγο ουσιώδη. Οπως αναρωτιόμαστε αν το Βραβείο ποίησης του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη που του απονεμήθηκε χθες στην Ακαδημία Αθηνών (συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ) είναι μια κίνηση για να «επανορθώσουν» ώς ένα σημείο ή απλώς για να «χρυσώσουν το χάπι».
Υποθέτουμε πως κάτι ανάλογο έγινε και με δύο ακόμα σπουδαίους ποιητές, τον Νάσο Βαγενά και τον Μιχάλη Γκανά. Και οι δύο ήταν επίσης υποψήφιοι για την έδρα της ποίησης και οι δύο απορρίφθηκαν, καθώς δεν συγκέντρωσαν τις απαιτούμενες ψήφους και τώρα και οι δύο λαμβάνουν τιμητικές διακρίσεις (χωρίς χρηματικό έπαθλο) για το σύνολο του έργου τους.
Προφανώς, η Ακαδημία Αθηνών πιστεύει ότι εκπλήρωσε το χρέος της απέναντι στους ποιητές και συνεχίζει με τα βραβεία του Ιδρύματος Ουράνη ως εξής:
■ Βραβείο αφηγηματικού πεζού λόγου με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ στη Μαρία Ηλιού για το βιβλίο της «Μια φιλία στη Σμύρνη» (Εκδόσεις Μίνωας, 2022).
■ Βραβείο δοκιμίου με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ στη Βενετία Αποστολίδου για το βιβλίο της «Η λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο. Η συγκρότηση της επιστήμης της Νεοελληνικής Φιλολογίας (1942-1982)» (Εκδόσεις Πόλις 2022).
■ Βραβείο παιδικής λογοτεχνίας με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ στον Ευγένιο Τριβιζά για το βιβλίο του «ΟΧΙ!... Δεν θα μας μπείτε στη μύτη» (Εκδόσεις Εθνικό Τυπογραφείο 2021).
■ Επαινος οίκοθεν στη Μιμή Ντενίση, σεναριογράφο (με τον Martin Sherman) και πρωταγωνίστρια της ιστορικής, δραματικής ταινίας «Σμύρνη μου Αγαπημένη», βασισμένης στο ομώνυμο θεατρικό της έργο, που δημιουργήθηκε ως φόρος τιμής για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
■ Επαινος οίκοθεν στον Νικόλαο Ψιλάκη, δημοσιογράφο και συγγραφέα, για το σύνολο του έργου του στην ιστορική μυθιστοριογραφία.
■ Επαινος οίκοθεν στον Νικόλαο Νικηταρίδη, μελετητή, συγγραφέα, αρθρογράφο και ποιητή, για το σύνολο του έργου του που αφορά τη συλλογή, καταγραφή και ανάδειξη της ιστορίας του Ελληνισμού της Αιγύπτου.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας