• Αθήνα
    Ελαφρές νεφώσεις
    17°C 16.2°C / 18.6°C
    2 BF
    55%
  • Θεσσαλονίκη
    Αίθριος καιρός
    16°C 14.3°C / 17.1°C
    3 BF
    61%
  • Πάτρα
    Αυξημένες νεφώσεις
    16°C 15.0°C / 18.2°C
    2 BF
    62%
  • Ιωάννινα
    Ελαφρές νεφώσεις
    15°C 14.9°C / 15.0°C
    2 BF
    60%
  • Αλεξανδρούπολη
    Ελαφρές νεφώσεις
    12°C 11.9°C / 14.1°C
    2 BF
    76%
  • Βέροια
    Αυξημένες νεφώσεις
    18°C 17.6°C / 19.0°C
    1 BF
    58%
  • Κοζάνη
    Αυξημένες νεφώσεις
    15°C 14.0°C / 15.4°C
    1 BF
    44%
  • Αγρίνιο
    Αυξημένες νεφώσεις
    19°C 19.1°C / 19.1°C
    1 BF
    74%
  • Ηράκλειο
    Ελαφρές νεφώσεις
    15°C 13.8°C / 16.5°C
    3 BF
    74%
  • Μυτιλήνη
    Αίθριος καιρός
    15°C 14.6°C / 14.9°C
    0 BF
    77%
  • Ερμούπολη
    Αυξημένες νεφώσεις
    15°C 14.8°C / 15.4°C
    3 BF
    63%
  • Σκόπελος
    Αυξημένες νεφώσεις
    13°C 13.5°C / 13.5°C
    2 BF
    60%
  • Κεφαλονιά
    Αίθριος καιρός
    16°C 15.9°C / 15.9°C
    2 BF
    77%
  • Λάρισα
    Αίθριος καιρός
    17°C 14.5°C / 16.9°C
    2 BF
    63%
  • Λαμία
    Αυξημένες νεφώσεις
    14°C 14.5°C / 14.5°C
    1 BF
    64%
  • Ρόδος
    Αίθριος καιρός
    19°C 18.8°C / 19.3°C
    4 BF
    72%
  • Χαλκίδα
    Αίθριος καιρός
    18°C 16.7°C / 18.3°C
    2 BF
    44%
  • Καβάλα
    Αίθριος καιρός
    13°C 13.3°C / 13.3°C
    1 BF
    84%
  • Κατερίνη
    Αυξημένες νεφώσεις
    18°C 15.7°C / 18.3°C
    2 BF
    73%
  • Καστοριά
    Αυξημένες νεφώσεις
    17°C 16.6°C / 16.6°C
    1 BF
    43%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σεμινάρια για την αρχαία Αίγυπτο

  • A-
  • A+
Το Ινστιτούτο βασίζει τη διδασκαλία του στην πεπειραμένη και γνωστή αιγυπτιολόγο και πρόεδρό του δρα Αλίκη Μαραβέλια.

Η χώρα των φαραώ, τα μυστικά της αρχαία Αιγύπτου, η γραφή των ιερογλυφικών, η θρησκεία, η τέχνη και οι επιστήμες των αρχαίων Αιγυπτίων είναι ένα συναρπαστικό κομμάτι γνώσης και εμπειρίας που δεν αφορά μόνο τους ειδικούς επιστήμονες και τους μελετητές του σπουδαίου αυτού πολιτισμού.

Τα τελευταία χρόνια, από το 2012 μέχρι σήμερα, το Ελληνικό Ινστιτούτο Αιγυπτιολογίας (ΕΙΑ) στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του διοργανώνει κύκλους σεμιναρίων για φοιτητές/φοιτήτριες (Αρχαιολογίας, Ιστορίας, Θεολογίας, Φιλολογίας ή Θετικών Επιστηµών), αλλά και για μυημένους και αρχάριους πολίτες που ενδιαφέρονται να εντρυφήσουν στην αρχαία Αίγυπτο, να διαβούν τα μονοπάτια της γνώσης που θα τους φέρουν πιο κοντά στην ιστορία του πανάρχαιου και μοναδικού πολιτισμού.

Με θέμα «Αίγυπτος - Η αρχαία χώρα των φαραώ και της μεταφυσικής» το 5ο διαδικτυακό σεμινάριο σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Εταιρεία της Αλεξάνδρειας ξεκινάει στις 20 Ιουνίου (περίπου) και περιλαμβάνει μια εκτενή εισαγωγή στην αιγυπτιολογία και στην αρχαία αιγυπτιακή γλώσσα. Το ΕΙΑ διαθέτει μακρά παράδοση και εμπειρία στην έρευνα και μελέτη του αιγυπτιακού πολιτισμού (ήδη από το 2011), αλλά και στα σχετικά εκπαιδευτικά προγράμματα. Το πρόγραμμα διενεργείται σε στενή συνεργασία με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών για τη μη επεμβατική μελέτη με αξονικό τομογράφο 9 μουμιών.

Αξιοποιώντας τη μακρά παράδοση και εμπειρία του το Ινστιτούτο βασίζει τη διδασκαλία του στην πεπειραμένη και γνωστή αιγυπτιολόγο και πρόεδρό του δρα Αλίκη Μαραβέλια (το βιβλίο της «Η ιστορία του ναυαγού» εκδ. Σεράπις έχει αποσπάσει πολλά εύσημα), η οποία με προσιτό, γλαφυρό τρόπο και με επιστημονική μέθοδο εισάγει τους συμμετέχοντες στην αιγυπτιολογία και στην αρχαία αιγυπτιακή γλώσσα, στην ιερογλυφική γραφή (επιγραφική).

Παράλληλα τους μυεί στις επιστήμες, την ιατρική, την αρχιτεκτονική, την ταριχευτική, τα μαθηματικά, την αστρονομία αλλά και την κατασκευή των µεγάλων πυραµίδων, ενώ φωτίζει τις αλληλεπιδράσεις της αρχαίας Αιγύπτου με την Ελλάδα, ιδίως κατά την Υστερη Περίοδο, αλλά και κατά τη Μυκηναϊκή Εποχή και με το αρχαίο Ισραήλ και τους λαούς της Βίβλου. Ανάμεσα στους συνεργάτες του ΕΙΑ είναι η Βιβλιοθήκη της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (Ελληνικός Κόσμος), το Επιγραφικό Μουσείο Αθηνών, ο Σύνδεσμος Ελληνίδων Επιστημόνων, το Λαϊκό Πανεπιστήμιο (ΕΦΤΛ) κ.ά.

Από την αρχή της πανδημίας (Απρίλιος 2020) το σεμινάριο πραγματοποιείται αποκλειστικά online. Χρησιμοποιούνται σύγχρονα διαδραστικά και οπτικοακουστικά μέσα, ενώ η πολυετής πείρα και οι γνώσεις της δρος Αλίκης Μαραβέλια και των άλλων καθηγητών εγγυώνται την επιτυχία του εγχειρήματος. Στα σεμινάρια διδάσκουν λίγα μαθήματα και αιγυπτιολόγοι από το εξωτερικό, ενώ το πρόγραμμα και οι σύλλαβοι εξελίσσονται και αναπροσαρμόζονται, ούτως ώστε το αποτέλεσμα να είναι το βέλτιστο δυνατόν.

Τα μαθήματα γίνονται στα ελληνικά, αλλά για τη συμμετοχή είναι απαραίτητη η γνώση της αγγλικής γλώσσας. Ο (θερινός) νέος 1ος κύκλος (20 πλήρη δίωρα μαθήματα, για αρχάριους/ες) θα ξεκινήσει γύρω στις 20 Ιουνίου και για 20 εβδομάδες. Στο τέλος χορηγείται πιστοποίηση παρακολούθησης.

📌 Για πληροφορίες στο [email protected] | [email protected] και https://hiegaker.wordpress.com/research/hieroglyphics/.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ART - ΝΕΑ
«Εφυγε» ένας αφοσιωμένος επιστήμονας, ένας φωτισμένος δάσκαλος
Ο καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιάννης Πίκουλας πέθανε χθες σε ηλικία 66 ετών.
«Εφυγε» ένας αφοσιωμένος επιστήμονας, ένας φωτισμένος δάσκαλος
ART - ΝΕΑ
Σκάνερ έφερε στο φως τα αίτια θανάτου φαραώ πριν από 3.600 χρόνια
Σε τελετή εκτέλεσης πέθανε ο Σεκενένρε Τάο Β', με το υποκοριστικό «ο Γενναίος», που βασίλεψε στην Αίγυπτο σχεδόν 1.600 χρόνια πριν από την εποχή μας, κατά τη διάρκεια της 17ης δυναστείας (-1625 έως -1549).
Σκάνερ έφερε στο φως τα αίτια θανάτου φαραώ πριν από 3.600 χρόνια
ART - ΝΕΑ
«Το Μουσείο στεγάζει δύο Ακροπόλεις, την αρχαϊκή και την κλασική»
Το Μουσείο Ακρόπολης γίνεται 11 χρόνων και περιμένει τους επισκέπτες για να «ζωντανέψει» ξανά, ενώ για τον Σεπτέμβριο ετοιμάζεται έκθεση που συνδέεται με την επέτειο των 2.500 χρόνων από τη Mάχη των Θερμοπυλών...
«Το Μουσείο στεγάζει δύο Ακροπόλεις, την αρχαϊκή και την κλασική»
ART - ΝΕΑ
Ανθρωποθυσία νεαρής γυναίκας στον μεγάλο σεισμό
Το αρχαιολογικό εύρημα της ανθρωποθυσίας νεαρής γυναίκας κάτω των είκοσι ετών που έχει έρθει στο φως, κατά τη διάρκεια της συστηματικής ανασκαφής, έχει προκαλέσει διεθνές ενδιαφέρον. Αποκαλύφθηκε μαζί με τη...
Ανθρωποθυσία νεαρής γυναίκας στον μεγάλο σεισμό
ART - ΝΕΑ
Επισκέψιμοι ενάλιοι χώροι
Το Διεθνές Συνέδριο «Dive in Blue Growth», που ξεκινάει σήμερα στο αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης, θέτει στο επίκεντρο τη διαχείριση των υποβρύχιων περιοχών πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς. Τελεί υπό...
Επισκέψιμοι ενάλιοι χώροι
ART - ΝΕΑ
Οι Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν 20 άθικτες σαρκοφάγους στο Λούξορ
Μια πολύ σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη ανακοίνωσαν Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι, καθώς οι ανασκαφές έφεραν στο φως στο Λούξορ, στη δυτική όχθη του Νείλου, τάφο με 20 ξύλινες και διαφορετικών χρωμάτων άριστα...
Οι Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν 20 άθικτες σαρκοφάγους στο Λούξορ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας