• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  33°C 29.2°C / 35.1°C
  3 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.8°C / 35.4°C
  3 BF
  34%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.6°C / 35.9°C
  3 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  4 BF
  29%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 33.0°C
  3 BF
  33%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  34°C 32.0°C / 36.2°C
  2 BF
  41%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 28.4°C / 32.6°C
  2 BF
  57%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  36°C 36.2°C / 36.2°C
  3 BF
  24%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.9°C
  4 BF
  42%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.1°C / 30.9°C
  4 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.3°C / 28.8°C
  4 BF
  39%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.9°C / 29.7°C
  2 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  4 BF
  58%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.8°C / 33.9°C
  2 BF
  31%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.5°C / 32.7°C
  3 BF
  36%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.3°C / 29.8°C
  5 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.6°C / 35.0°C
  3 BF
  26%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 27.3°C / 27.3°C
  3 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  34°C 27.8°C / 34.4°C
  3 BF
  48%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  1 BF
  45%

Ψηφιδωτό δάπεδο 2ος-3ος αι. μ.Χ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ανασκαφή συνεχίζεται, τα χρονοδιαγράμματα καθυστερούν

 • A-
 • A+
Καθώς σημαντικές αρχαιότητες των ρωμαϊκών και ελληνιστικών χρόνων που ανακαλύφθηκαν κατά τη β΄ φάση της ανασκαφικής διερεύνησης στον σταθμό Βενιζέλου οδηγούνται κι αυτές σε απόσπαση, επιβεβαιώνονται όσοι προέβλεπαν παρέκκλιση των χρονοδιαγραμμάτων και διόγκωση του προϋπολογισμού.

Σημαντικές αρχαιότητες των ρωμαϊκών και ελληνιστικών χρόνων που καλύπτουν τη χρονική περίοδο από τον 2ο αιώνα π.Χ. έως τον 3ο αιώνα μ.Χ., ανακαλύφθηκαν κατά τη β’ φάση της ανασκαφικής διερεύνησης στον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης. Οπως είχαν προβλέψει οι επιστήμονες αρχαιολόγοι, δηλαδή, οι αρχαιότητες εκτείνονται σε βάθος αρκετών μέτρων, αφού βρισκόμαστε στην καρδιά της αρχαίας πόλης. Κι όσο οι ανασκαφές θα συνεχίζονται τόσο θα αποκαλύπτονται σημαντικά ευρήματα που θα ξηλώνονται για να γίνουν μουσειακά εκθέματα. Και φυσικά τα χρονοδιαγράμματα θα παρεκκλίνουν για την ολοκλήρωση του σταθμού.

Τον Ιανουάριο δεν ήταν όταν έλεγε ο πρόεδρος της «Αττικό Μετρό» Νίκος Ταχιάος «Εμείς θέλουμε στο τέλος Μαρτίου να ξεκινήσουμε τις βαριές εργασίες κατασκευής του σταθμού ανεξαρτήτως των αρχαιοτήτων» για να ολοκληρωθεί το έργο το 2023; Δήλωση που δεν συμβαδίζει επ’ ουδενί με την πραγματικότητα, καθώς η ανασκαφή θα συνεχιστεί, τα ευρήματα θα πληθύνουν και τα χρονοδιαγράμματα θα τιναχτούν για άλλη μια φορά στον αέρα.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στην τελευταία συνεδρίαση αποφάσισε υπέρ της απόσπασης των νέων ευρημάτων των ρωμαϊκών και ελληνιστικών χρόνων που φανερώνουν τεκμήρια μέχρι την ίδρυση της πόλης, το 315/316 π.Χ., από τον Κάσσανδρο. Κοινή εισήγηση υπέρ της απόσπασης και της έκθεσής τους σε μουσειακό χώρο, με βάση τη μελέτη προστασίας και ανάδειξής τους, έκαναν οι αρμόδιες Διευθύνσεις του υπουργείου Πολιτισμού εξασφαλίζοντας έτσι την «περαιτέρω διατήρηση της μαρτυρίας της πολεοδομικής οργάνωσης και του ιστορικού αστικού ιστού της πόλης στη συγκεκριμένη θέση» σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

Tα αρχαία κατάλοιπα συγκροτούν ενιαίο σύνολο με πληρότητα και συνέχεια, αφορούν οικοδομικά κατάλοιπα σε αποσπασματικά σωζόμενα δίκτυα υποδομών και καταστρώματα του προγενέστερου οδικού άξονα (decumanus) και του κάθετου (cardo) στο ύψος της σημερινής οδού Βενιζέλου. Στην παρούσα φάση αποκαλύφθηκε λουτρικό συγκρότημα, με ψηφιδωτό δάπεδο που εμφανίζει παράσταση ανδρικής μορφής, φέρει την επιγραφή «ΩΡΟΦΟΡΟC» και χρονολογείται στον 2ο-3ο αιώνα μ.Χ. Οπως αναφέρει το ΥΠΠΟΑ «χώροι δυτικότερα αυτού, που χρησιμοποιήθηκαν από τον 1ο αι. π.Χ. μέχρι και τον 2ο αι. μ.Χ., παραπέμπουν σε εργαστηριακή και εμπορική χρήση πριν από τη διαμόρφωση στοάς ρωμαϊκής οδού του 2ου αι. μ.Χ.».

Ανάμεσα στο πλήθος των ευρημάτων που έδωσε η ανασκαφή ξεχωρίζουν αντικείμενα που σχετίζονται με τη θρησκεία, όπως αναθηματικό ανάγλυφο με παράσταση της θεάς Αθηνάς, κορμός γυμνής παιδικής μορφής Ερωτα αλλά και τμήμα μαρμάρινου αγαλματιδίου γυμνής γυναικείας μορφής Αφροδίτης, και παραπέμπουν σε χώρους δημόσιας χρήσης, αγοράς, και λατρείας.

Με τις μεθόδους που ακολουθεί το ΥΠΠΟΑ και η «Αττικό Μετρό», πάντως, παραμένει αβέβαιη η τύχη των αρχαιοτήτων που θα αποκαλύπτονται συνέχεια, καθώς και ο χρόνος που θα χρειαστεί για την ανασκαφή αλλά και το ύψος των οικονομικών δαπανών που θα απαιτηθούν. Οπως έχει επισημάνει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων «Η πρόταση να παραμείνει ο αρχαιολογικός χώρος στον βυζαντινό ορίζοντα του 4ου-9ου αι. μ.Χ., που τόσο λοιδορήθηκε από την “Αττικό Μετρό” και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, είναι η μόνη που ακολουθεί την αρχαιολογική επιστήμη και πρακτική, σύμφωνα με την οποία δεν καταστρέφονται σημαντικά στρώματα μεταγενέστερων περιόδων χάριν επιστημονικής “περιέργειας”, και η μόνη σύμφωνη με την οικονομία του έργου».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ART - ΝΕΑ
Αποκαλύφθηκε η μεγάλη αίθουσα τελετών ενός μινωικού ανακτόρου
«Αισθάνεσαι την ενέργεια του χώρου όταν γνωρίζεις ότι περπατάς στον λόφο και από κάτω βρίσκονται τα απομεινάρια τόσων γενεών μέσα στην ίδια πόλη», λέει η επικεφαλής της έρευνας που διεξήχθη από την Εφορεία...
Αποκαλύφθηκε η μεγάλη αίθουσα τελετών ενός μινωικού ανακτόρου
ART - ΝΕΑ
Μετά τον «μυστικό» δείπνο, το εμφανές, εντυπωσιακό, αρχαιολογικό έργο
Με ανακοίνωσή του το ΥΠΠΟΑ ενημέρωσε ότι ολοκληρώθηκε η ανασκαφική έρευνα αυτής της περιόδου (2/6-2/7/2021) μαζί με τις αναστηλωτικές εργασίες στον ναό και το εστιατόριο του Ιερού του Απόλλωνα.
Μετά τον «μυστικό» δείπνο, το εμφανές, εντυπωσιακό, αρχαιολογικό έργο
ART - ΝΕΑ
Ελληνικά δύο κορυφαία ευρωπαϊκά βραβεία πολιτισμικής κληρονομιάς
Το καλοδιατηρημένο ναόμορφο μαυσωλείο οικοδομήθηκε τον 3ο αιώνα μ.Χ. και στη συνέχεια μετατράπηκε σε βυζαντινό ναό με συνεχή χρήση μέχρι τη δεκαετία του '60, ενώ το 2017 ξεκίνησε το έργο της αποκατάστασής του.
Ελληνικά δύο κορυφαία ευρωπαϊκά βραβεία πολιτισμικής κληρονομιάς
ART - ΝΕΑ
ΥΠΠΟΑ: Η ζωή και το έργο του Καμπανέλλη με φόντο τη σύγχρονη ελληνική ιστορία
«Ιάκωβος Καμπανέλλης, 1911-2021, ο ανανεωτής της νεοελληνικής δραματουργίας» είναι ο τίτλος του αφιερωματικού τόμου που εξέδωσε το υπουργείο Πολιτισμού, στο πλαίσιο του «Λογοτεχνικού Ετους Ιάκωβου Καμπανέλλη...
ΥΠΠΟΑ: Η ζωή και το έργο του Καμπανέλλη με φόντο τη σύγχρονη ελληνική ιστορία
ART - ΝΕΑ
Ροκ επίσκεψη στο Μουσείο Ακρόπολης
Επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης και μία συναυλία με επίκεντρο την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα πραγματοποιήθηκε με Ελληνες και ξένους καλλιτέχνες.
Ροκ επίσκεψη στο Μουσείο Ακρόπολης
ART - ΝΕΑ
ΥΠΠΟΑ: Αποδόθηκε το αποκατεστημένο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης
Ενώ οι αναστηλωτικές εργασίες θα συνεχιστούν στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, το κάτω μέρος του κοίλου του αποκαταστάθηκε και αποδόθηκε στο κοινό με τη συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Νέων της Βοστόνης.
ΥΠΠΟΑ: Αποδόθηκε το αποκατεστημένο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας