• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.1°C / 12.4°C
  4 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 5.7°C / 10.5°C
  4 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  5 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.3°C / 9.9°C
  3 BF
  59%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.9°C / 6.9°C
  3 BF
  75%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 8.2°C
  1 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 3.4°C
  2 BF
  65%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 8.6°C
  3 BF
  78%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 13.0°C
  3 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.9°C
  2 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 13.4°C
  5 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  6 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  4 BF
  66%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 10.6°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 8.5°C / 11.0°C
  1 BF
  78%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 14.8°C / 18.2°C
  2 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.8°C / 12.2°C
  0 BF
  66%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 7.7°C
  2 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.0°C / 10.6°C
  1 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.3°C / 3.3°C
  1 BF
  78%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Μαύρη»... χριστουγεννιάτικη «έκπληξη»

 • A-
 • A+
Εγκλωβισμένος σε μία από τις χρόνιες παθογένειες του κράτους, ο φορέας που λειτουργεί με 43 συμβασιούχους, οι οποίοι εκπροσωπούν το 95% του προσωπικού του, ανακοίνωσε σε 13 από αυτούς ότι απολύονται λίγο πριν από τις γιορτές και μέσα στην πανδημία!

Ελάχιστες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα η διοίκηση του Φεστιβάλ Αθηνών- Επιδαύρου επιφύλασσε μία έκπληξη σε δεκατρείς από τους συμβασιούχους εργαζομένους στον φορέα. Μία έκπληξη που είναι κάθε άλλο παρά «εορταστική», αφού τους ανακοινώθηκε ότι οι συμβάσεις τους δεν ανανεώνονται.

Το φεστιβάλ, εγκλωβισμένο σε μία από τις χρόνιες παθογένειες των κρατικών πολιτιστικών φορέων, λειτουργεί με το 95% των υπαλλήλων του να βρίσκονται σε καθεστώς συμβάσεων ορισμένου χρόνου. «Ναι, αλλά το φεστιβάλ πραγματοποιεί εκδηλώσεις μόνον το καλοκαίρι», θα μπορούσε να αντιτάξει κάποιος.

Οι απαιτήσεις όμως του προγραμματισμού στη λειτουργία ενός από τους μεγαλύτερους πολιτιστικούς οργανισμούς της χώρας καθιστά αναγκαία την παρουσία των υπαλλήλων καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, πολλώ δε μάλλον που η πανδημία διαφοροποίησε τις συνήθεις συνθήκες λειτουργίας του: φέτος το φεστιβάλ πρόσθεσε στο πρόγραμμά του, εκτός των «παραδοσιακών» ημερομηνιών του, διαδικτυακές εκδηλώσεις και ημερολογιακά παρέτεινε τις φεστιβαλικές δράσεις.

Συνολικά μέχρι σήμερα απασχολούνταν 43 υπάλληλοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Απ’ αυτούς ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης επέμενε, μάθαμε, να ανανεωθούν οι συμβάσεις μόλις 16 υπαλλήλων.

Ο αριθμός ανήλθε στους 30, όπως διαπιστώσαμε, εντοπίζοντας τη δεύτερη παράγραφο του Αρθρου 133 του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας που αφορά «Ρυθμίσεις θεμάτων προσωπικού του ΥΠΠΟΑ και των εποπτευόμενων φορέων του» και ορίζει ότι: «η ισχύς της παρ. 4 του άρθρου 3 του ν. 2636/1998 (Α΄ 98), ως προς τη δυνατότητα ανανέωσης συνολικά έως τριάντα (30) υφιστάμενων συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου και συμβάσεων έργου στην εταιρεία “ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ Α.Ε.” παρατείνεται µέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας πρόσληψης τακτικού προσωπικού και πάντως όχι πέραν της 31ης.10.2022»

Αυτό όμως άφησε έκθετους 13 εργαζομένους που μόνον περιττοί δεν είναι. Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε το Σωματείο Εργαζομένων της εταιρείας Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε. με τίτλο «Στον αέρα το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου». Οπως γράφουν: «Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί στους κόλπους του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, μετά την αιφνιδιαστική ενημέρωση που έλαβαν οι εργαζόμενοι από τη Διοίκηση περί μη ανανέωσης των συμβάσεων τους. Συγκεκριμένα, λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, πληροφορηθήκαμε πως δεν εγκρίθηκε η ανανέωση των συμβάσεων όλου του υφιστάμενου προσωπικού που καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες του οργανισμού έτσι ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο του.

Ας σημειωθεί πως η ανανέωση αυτών των συμβάσεων αποτελεί χρόνιο πρόβλημα της εταιρείας Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε., με αποτέλεσμα υπάλληλοι που απασχολούνται επί χρόνια στην Εταιρεία (ακόμη και από το 2002!) να βρίσκονται στον αέρα κάθε χρόνο μετά τη λήξη της φεστιβαλικής περιόδου. Είναι άξιο απορίας πώς ένας από τους μεγαλύτερους πολιτιστικούς οργανισμούς της χώρας έχει αναγκαστεί να παράγει το καλλιτεχνικό του πρόγραμμα με υπαλλήλους που εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τοποθετώντας τους σε ένα αέναο καθεστώς ομηρίας.

Ας σημειωθεί επίσης ότι το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου πραγματοποιεί εδώ και δύο χρόνια, και εν μέσω πανδημίας, διαδικτυακές και άλλες εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα (υπό τον τίτλο open plan), ενώ φέτος οι καλοκαιρινές του δράσεις διήρκεσαν 6 ολόκληρους μήνες (Μάιο-Οκτώβριο, σε 6 χώρους εκδηλώσεων με 82 παραγωγές). Η επέκταση των δραστηριοτήτων, που προβλέπεται και για το προσεχές έτος, έγινε με την εργασιακή επιβάρυνση του υπάρχοντος προσωπικού, το οποίο αγόγγυστα ανταποκρίθηκε στον υπερδιπλασιασμό της εργασίας του.

Εκ μέρους των Εργαζομένων της Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε. καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους σε μια ύστατη αναθεώρηση της άδικης αυτής απόφασης που από την 1/1/2022 καταδικάζει στην ανεργία μεγάλο μέρος των εργαζομένων του φεστιβάλ».

Η απόλυση -και ακόμα χειρότερα εν μέσω πανδημίας- 13 εργαζομένων, που πολλοί απασχολούνταν χρόνια στον φορέα, είναι ακατανόητη, αψυχολόγητη και επιβαρυντική επιπλέον για τη λειτουργία του φεστιβάλ. Ας ελπίσουμε ότι ισχύει ό,τι μάθαμε: ότι γίνονται σοβαρές διαπραγματεύσεις της διοίκησης με το ΥΠΠΟ ώστε να παραμείνουν όλοι στη θέση τους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ART - ΝΕΑ
«Ενα φεστιβάλ χρειάζεται τον χρόνο του»
Ο διευθυντής του Cosmopolis Αλκης Ζοπόγλου μιλά στην «Εφ.Συν.» για το καλλιτεχνικό φεστιβάλ στην Καβάλα, τις επιλογές και τις δραστηριότητες που προσφέρει στο κοινό.
«Ενα φεστιβάλ χρειάζεται τον χρόνο του»
ART - ΝΕΑ
Θύελλα αντιδράσεων για τις πολιτιστικές «κυρώσεις» της Λίνας Μενδώνη
«Είναι άλλο οι κυρώσεις που αποσκοπούν να πιέσουν την ηγεσία και την οικονομική ελίτ μιας χώρας και άλλο να ακυρώνουμε πολιτιστικά δρώμενα» αναφέρονται στις αντιδράσεις προς την υπουργό Πολιτισμού.
Θύελλα αντιδράσεων για τις πολιτιστικές «κυρώσεις» της Λίνας Μενδώνη
ART - ΝΕΑ
Το «καλημέρα» του 2022 βρήκε τον χώρο του πολιτισμού σε απόγνωση
Η σαρωτική επέλαση της μετάλλαξης «Ομικρον» ανάγκασε πολλούς θεατρικούς ή μουσικούς χώρους να αναστείλουν τις δραστηριότητές τους, ενώ η απαγόρευση της μουσικής κατάφερε ακόμα ένα πλήγμα στον κλάδο.
Το «καλημέρα» του 2022 βρήκε τον χώρο του πολιτισμού σε απόγνωση
ART - ΝΕΑ
Η Πειραιώς 260 ξαναζωντανεύει
Eρχεται ο Κρίστοφερ Ρούπινγκ, το πιο hot όνομα του γερμανικού θεάτρου, για ένα εργαστήριο γύρω από τον Μπρεχτ. Το Φεστιβάλ Αθηνών σχεδίασε το πρωτοπόρο πρόγραμμα Open Plan για καλλιτέχνες και κοινό, πρώτη φορά...
Η Πειραιώς 260 ξαναζωντανεύει

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας