Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  9°C 6.7°C / 11.1°C
  1 BF
  81%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  8°C 5.6°C / 10.0°C
  3 BF
  87%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  6°C 3.3°C / 8.3°C
  2 BF
  93%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 3.0°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  2°C 2.0°C / 2.0°C
  2 BF
  93%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.7°C / 8.9°C
  1 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  1 BF
  75%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.0°C / 9.0°C
  1 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 12.0°C
  2 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  1 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 13.0°C
  3 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.7°C / 6.7°C
  2 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  1 BF
  65%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.0°C / 7.8°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 3.9°C / 10.0°C
  0 BF
  53%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.2°C / 13.0°C
  3 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.0°C / 8.9°C
  0 BF
  81%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.7°C / 8.9°C
  1 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 8.9°C
  1 BF
  86%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  1 BF
  75%
Το πράσινο φως έγινε... κόκκινο

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το πράσινο φως έγινε... κόκκινο

 • A-
 • A+
Για την ομόφωνη γνωμοδότηση ελήφθησαν υπόψη η oπτική βλάβη που θα προκαλούσε στον Ιερό Βράχο το ακίνητο, λόγω του όγκου και τους ύψους του, αλλά και τα τμήματα αρχαίου τείχους και οδοστρώματος που βρέθηκαν στο οικόπεδο, τα οποία οδηγούν σε εκτεταμένη ανασκαφική έρευνα.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Με ομόφωνη γνωμοδότηση το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο προχώρησε στην ανάκληση της απόφασης που επέτρεπε την ανέγερση εννιαώροφου ξενοδοχείου με τρία υπόγεια, δώμα με πέργκολα και σκεπαστή πισίνα, καθώς και την επισκευή διώροφου διατηρητέου στο ακίνητο των οδών Μισαραλιώτου 7-11 και Τσάμη Καρατάση 4, στη συνοικία Μακρυγιάννη. Το θέμα ήρθε προς συζήτηση για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες και εξετάστηκε το βράδυ της Τετάρτης, μετά την αυτοψία που πραγματοποίησε στην περιοχή η ολομέλεια του ΚΑΣ, στις 4 Μαρτίου.

Σύμφωνα με την εισήγηση της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΔΙΠΚΑ), διαπιστώθηκε ότι η ανέγερση της ξενοδοχειακής μονάδας ύψους 31,70 μ. με δόμηση 5.300 τ.μ. θα προκαλούσε οπτική βλάβη στο μνημείο της Ακρόπολης. «Βλέποντας τον χώρο από τον Ιερό Βράχο αλλά και περπατώντας στους δρόμους διαπιστώσαμε την οπτική βλάβη που θα προκαλούσε όχι μόνο στην Ακρόπολη αλλά και στην περιοχή λόγω του όγκου και τους ύψους του» ανέφερε στην εισήγησή της η διευθύντρια της ΔΙΠΚΑ Ελενα Κουντούρη και πρότεινε στο Συμβούλιο να κάνει αποδεκτή την αίτηση θεραπείας, καθώς «συντρέχει λόγος δημοσίου συμφέροντος, δηλαδή προστασίας του πολιτισμικού αγαθού της Ακρόπολης».

Εκτός από ένα κτίριο που χτίστηκε το 1989 επί της οδού Τσ. Καρατάση, το εννιαώροφο θα έχει το μεγαλύτερο ύψος σε σχέση με τα γύρω κτίσματα που φτάνουν τα 21 μ. Οπως αναφέρθηκε στη συζήτηση, οι όροι δόμησης είναι ήδη υψηλοί για την περιοχή και στην ουσία, εδώ και δεκαετίες, δεν λειτουργεί η οπτική επαφή με το μνημείο από τους δρόμους της. Εξάλλου η αίτηση θεραπείας που κατέθεσαν (31/1/19) η Ειρήνη Φρεζάδου και η Ολυμπία Αθανασοπούλου μετά την Υ.Α. (12/10/18) ανέφερε ως κύριο λόγο το ύψος της ξενοδοχειακής μονάδας και το προηγούμενο που θα δημιουργούσε το «τείχος» των δεκαώροφων κτιρίων που θα υψωνόταν προς τον Ιερό Βράχο.

Για το θέμα των αρχαιοτήτων στο ακίνητο της Μισαραλιώτου η εισήγηση της ΔΙΠΚΑ ανέφερε ότι κατά τις δοκιμαστικές τομές που διενεργήθηκαν βρέθηκε τμήμα αρχαίου τείχους και τμήμα αρχαίου οδοστρώματος. Γεγονός που προκάλεσε ερωτήματα και μεγάλη συζήτηση, καθώς η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών όταν εισηγήθηκε το θέμα στη ΔΙΠΚΑ τον περασμένο Σεπτέμβριο -και ακολούθως ήρθε στο ΚΑΣ που γνωμοδότησε στις 25/9/2018 υπέρ της ανέγερσης του κτιρίου- είχε βεβαιώσει ότι βρέθηκε μόνο κεραμική, κάτι που είχε προκαλέσει τότε απορίες.

«Τον Σεπτέμβριο είχε λεχθεί ότι στο οικόπεδο έγιναν δοκιμαστικές τομές που έφεραν μόνο σποραδική κεραμική. Κατά την αυτοψία διαπιστώσαμε ότι βρέθηκαν και αρχαιότητες. Ηταν απορία μου πώς δεν αποκαλύφθηκαν και άλλες, εκτός από κεραμική, όταν το ακίνητο βρίσκεται μέσα στην τειχισμένη αρχαία πόλη. Είναι καλό να γίνει εκτεταμένη ανασκαφική έρευνα, η οποία να έχει ολοκληρωθεί πριν από την υποβολή της νέας μελέτης», είπε η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΑ, Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη.

«Κατά πάγια τακτική η ΕΦΑ Αθηνών δεν διενεργεί δοκιμαστικές τομές στην περιοχή, όπως στο παρελθόν, γιατί διαπιστώθηκαν πολλές περιπτώσεις όπου μετά τις τομές οι υποψήφιοι αγοραστές εγκατέλειπαν το ανασκαμμένο οικόπεδο και τα αρχαία έμεναν απροστάτευτα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έγινε εξαίρεση διότι ζητήθηκε να γίνουν γεωλογικές διατρήσεις για να εκπονηθεί η στατική μελέτη και οι δοκιμαστικές ανασκαφικές τομές πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο αυτών των διατρήσεων» είπε από την πλευρά της η προϊσταμένη της ΕΦΑ Αθηνών Ελένη Μπάνου και σημείωσε ότι το θέμα εισήχθη στο ΚΑΣ τον Σεπτέμβριο όχι για τις αρχαιότητες αλλά για το ύψος του κτιρίου, καθώς με παρέμβαση της Εφορείας μειώθηκε κατά έναν όροφο, δηλαδή από τους 10 στους 9 ορόφους.

«Ισως ήταν μια λάθος εκτίμηση, γιατί στο Συμβούλιο ό,τι έχουμε φέρει ώς σήμερα έχει σχέση με τις αρχαιότητες που έχουν βρεθεί και κατά πόσο μπορούν να οικοδομήσουν ή όχι οι ενδιαφερόμενοι», είπε η γενική γραμματέας και τόνισε ότι «μέχρι να καθοριστούν οι νέοι όροι δόμησης στην περιοχή, όταν υπάρχουν καινούργιες οικοδομές εντός των τειχών θα πρέπει να ολοκληρώνεται η έρευνα και μετά να έρχεται προς έγκριση η μελέτη. Δεν είναι δυνατόν να δίνουμε πρώτα την άδεια και μετά να έρχονται τα αρχαία». Ο Δημήτρης Αθανασούλης ρώτησε «ποια διαδικασία ακολουθεί η ΕΦΑ για να βρεθούν οι αρχαιότητες» και σημείωσε ότι οι δοκιμαστικές ανασκαφικές τομές προηγούνται της οικοδομικής άδειας και τότε «αν είναι σημαντικά τα ευρήματα, προχωράει η σωστική ανασκαφή και στη συνέχεια δίνεται η άδεια να οικοδομήσει ο ενδιαφερόμενος».

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ, στο ακίνητο θα ακολουθήσει εκτεταμένη ανασκαφική έρευνα και θα υπάρξουν ειδικοί όροι δόμησης για το διατηρητέο που βρίσκεται εντός, οι οποίοι θα καθοριστούν από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Ως γνωστόν με απόφασή του, οι οικοδομικές άδειες στην περιοχή έχουν ανασταλεί για έναν χρόνο για την ανέγερση νέων κτιρίων που το ύψος τους υπερβαίνει τα 17,5 μέτρα.

Παράλληλα έχει συσταθεί κοινή ομάδα εργασίας με εκπροσώπους των υπουργείων Πολιτισμού και Περιβάλλοντος που θα επανεξετάσει τους όρους δόμησης της ευρύτερης περιοχής γύρω από την Ακρόπολη και ειδικότερα της περιοχής Μακρυγιάννη. H κ. Βλαζάκη έχει ζητήσει από τη ΔΙΠΚΑ την επεξεργασία και την εισαγωγή στο ΚΑΣ συνολικής πρότασης για θέσπιση όρων δόμησης και ύψους σε σχέση με τον αρχαιολογικό - ανασκαφικό έλεγχο στο ευρύτερο περιβάλλον της Ακρόπολης και έχει δεσμευτεί ότι «θα δοθεί οριστική λύση».

ART - ΝΕΑ
Εξοφλήθηκε ο έκπτωτος εργολάβος
Το υπουργείο Πολιτισμού έδωσε 325 χιλιάδες ευρώ στην εταιρεία ΑΪΝΟΟΥΧΑΟΥ Α.Ε για έργο που δεν λειτουργεί και δεν χρησιμοποιείται ούτε από τους υπαλλήλους ούτε από το κοινό.
Εξοφλήθηκε ο έκπτωτος εργολάβος
ART - ΝΕΑ
Στον δρόμο που χάραξε το Μουσείο Ακρόπολης
Το υπουργείο Πολιτισμού δρομολογεί τη μετατροπή πέντε εμβληματικών δημόσιων μουσείων από Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου με νομοσχέδιο, το οποίο πρόκειται να τεθεί...
Στον δρόμο που χάραξε το Μουσείο Ακρόπολης
ART - ΝΕΑ
Ενίσχυση άνω των 10 εκατ. ευρώ σε πολιτιστικούς οργανισμούς της Αθήνας
Αναλυτικά τα ποσά που θα πάρουν ως έκτακτη ενίσχυση το Μέγαρο Μουσικής, η Εθνική Λυρική Σκηνή, το ΕΜΣΤ, το Εθνικό Θέατρο, η Εθνική Πινακοθήκη, το Ελληνικό Φεστιβάλ και η ΚΟΑ.
Ενίσχυση άνω των 10 εκατ. ευρώ σε πολιτιστικούς οργανισμούς της Αθήνας
ART - ΝΕΑ
Ποια μέτρα στήριξης θα πάρετε για τους καλλιτέχνες;
Καθώς τα έκτακτα μέτρα έχουν επιφέρει μεγάλο πλήγμα στους ανθρώπους του πολιτισμού η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού δεν έχει καταθέσει ούτε σχέδιο στήριξης, ούτε πλάνο για την μέλλον.
Ποια μέτρα στήριξης θα πάρετε για τους καλλιτέχνες;
ART - ΝΕΑ
Ο κορονοϊός βλάπτει και τον πολιτισμό
Οπως φαίνεται, η νέα επιδημία φοβίζει περισσότερο το μεγαλύτερο σε ηλικία κοινό, σε αντίθεση με τους νέους, που δεν βάζουν νερό στην ψυχαγωγία τους. Πάντως, οι οργανισμοί που σέβονται τον κόσμο και τους...
Ο κορονοϊός βλάπτει και τον πολιτισμό
ART - ΝΕΑ
Η διευθύντρια έφυγε, τα προβλήματα παραμένουν
Αλλαγή φρουράς στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ) είχαμε, και επισήμως, χθες, στην Μπουμπουλίνας, σε κλίμα τυπικότητας και αμηχανίας, ενίοτε.
Η διευθύντρια έφυγε, τα προβλήματα παραμένουν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας