Με την ευκαιρία του εορτασμού των 24 αιώνων από την έναρξη λειτουργίας της Βιβλιοθήκης και του Μουσείου της Αλεξάνδρειας, το Ιδρυμα Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, το Κέντρο Ελληνιστικών Σπουδών της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, το Μουσείο της Ακρόπολης και το Μαριολοπούλειο-Καναγκίνειο Ιδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος ανέλαβαν την πρωτοβουλία να συνδιοργανώσουν ένα υψηλού επιπέδου συνέδριο, που θα αποτελέσει κίνητρο για τους ερευνητές διαφόρων ειδικοτήτων να στρέψουν την προσοχή τους στον ελληνιστικό κόσμο και τη σπουδαιότητά του στον πολιτισμό μας.
Το διεθνές συνέδριο θα πραγματοποιηθεί από σήμερα έως και τις 15 Δεκεμβρίου στο Μουσείο της Ακρόπολης με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων, ειδικών στο θέμα της ελληνιστικής Αλεξάνδρειας, μιας περιόδου που συνέβαλε σε όλα τα πεδία γνώσης, προσφέροντας τα μέγιστα στην ανθρώπινη σκέψη, τη σύγχρονη επιστήμη, την κουλτούρα και τον πολιτισμό γενικότερα.
Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στη σπουδαιότητα των εξαιρετικά πρωτότυπων ιδεών των ελληνιστικών χρόνων και του νεωτερισμού της εποχής. Το συνέδριο θα ασχοληθεί τόσο με ιστορικά όσο και πολιτιστικά και επιστημονικά θέματα, φωτίζοντας την επίδραση των ελληνιστικών ιδεών στη σύγχρονη φιλοσοφία, την τέχνη και τη σύγχρονη επιστήμη.
Στο συνέδριο θα μιλήσουν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO, ο διευθυντής της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας Mostafa El Feki, ο πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής, ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελετών Αρχαίας και Μεσαιωνικής Αλεξάνδρειας Χάρης Τζάλας κ.ά.
Οι εργασίες του συνεδρίου θα μεταδίδονται σε ζωντανή σύνδεση μέσω της ιστοσελίδας.
