• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 3.9°C / 8.0°C
  2 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.0°C / 6.0°C
  3 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.5°C / 10.1°C
  4 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.1°C / 0.9°C
  1 BF
  47%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.9°C / 4.6°C
  2 BF
  70%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.3°C / 4.6°C
  1 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.6°C / 1.8°C
  3 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.6°C / 8.6°C
  2 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.3°C / 11.0°C
  5 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.9°C / 4.9°C
  3 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 9.1°C
  5 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  5 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.9°C / 11.9°C
  0 BF
  35%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 4.9°C
  2 BF
  49%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.4°C / 4.5°C
  1 BF
  58%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.8°C / 7.1°C
  3 BF
  36%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.0°C / 8.1°C
  2 BF
  57%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.3°C / 4.4°C
  2 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.1°C / 6.1°C
  1 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.2°C / -0.2°C
  1 BF
  41%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Για τη φριχτή πολτοποίηση βιβλίων

 • A-
 • A+

Η απολίτιστη και ανατριχιαστική διαδικασία να πολτοποιούνται τα βιβλία ενός χρεωμένου εκδότη είναι γνωστή εδώ και πολλά χρόνια, διά νόμου μάλιστα κατοχυρωμένη. Φίλος εκδότης μού το είχε πει εδώ και πολλά χρόνια –και είχα μείνει άναυδος– αλλά έλεγα, αφελώς, ότι πάνε αυτά, τελείωσαν, προχωρεί ο πολιτισμός και η κοινωνία. Αίφνης έγινε γνωστό ότι πολτοποιήθηκαν τα βιβλία του εκλιπόντος εκδότη Σάμη Γαβριηλίδη μετά από απαίτηση [παρέμβαση] πιστωτριών τραπεζών και το θέμα ήλθε ξανά στην επικαιρότητα, προκαλώντας ένα μικρό σοκ, όχι μόνο στους ανθρώπους που αγαπούν το βιβλίο και την προαγωγή του.

Ο φριχτός και αντιπαιδαγωγικός, απάνθρωπος αυτός νόμος εξακολουθεί λοιπόν να ισχύει – τίποτα δεν έχει μπορέσει να τον καταργήσει, εάν φυσικά έχει γίνει κάποιος αγώνας για αυτόν τον σκοπό. Αναγράφεται λοιπόν στον νόμο αυτόν ότι τα υλικά της χρεωμένης επιχείρησης πρέπει να καταστραφούν οπωσδήποτε – εάν δεν συμβεί αυτό, ο ιδιοκτήτης καλείται να πληρώσει υψηλό πρόστιμο ή να επιβαρυνθεί με επιπλέον καταβολή φόρων. Απαγορεύει μάλιστα ρητά να προσφερθούν τα υλικά, εν προκειμένω τα βιβλία, ως δωρεά σε ιδιώτες ή σε ιδρύματα καθώς επίσης απαγορεύεται ακόμη και να πεταχτούν στον δρόμο! Μετά τον βαρβαρισμό αυτόν, τη χυδαιότητα για το πνεύμα, απαιτείται σύνταξη πιστοποιητικού καταστροφής, ώστε να είναι όλα μέλι-γάλα.

Πώς εξακολουθεί να ισχύει αυτός ο αδιανόητος νόμος, προκαλεί απορία αλλά και αγανάκτηση. Τόσα χρόνια δεν βρέθηκε άλλος τρόπος από το κάψιμο των βιβλίων; Δεν ντρέπονται καθόλου για το ότι βιβλία καίνε μόνο φασιστικά καθεστώτα; Δεν σέβονται τους συγγραφείς των βιβλίων αυτών, τις λέξεις τους, τις ιδέες τους, την αγωνία τους, το έργο τους, την ελληνική και παγκόσμια γραμματεία; Αλλά για τις τράπεζες τίποτε δεν έχει αξία εκτός από το χρήμα. Να λοιπόν ακόμη μία ευκαιρία για επαναξιολόγηση των έως τούδε αξιών στον ευαίσθητο εκδοτικό χώρο, τόσο πολύτιμο για το εκπαιδευτικό και παιδευτικό σύστημα της χώρας [και όχι μόνο σε αυτόν τον χώρο] – και ας έχει τον πρώτο λόγο εδώ το υπουργείο Οικονομικών και όχι του Πολιτισμού. Αλλά γιατί να μην έχει λόγο και το δεύτερο;

Είναι καιρός να πάψουν να ισχύουν ή, τουλάχιστον, να βελτιωθούν όλοι αυτοί οι αναχρονιστικοί, σκοταδιστικοί νόμοι και να επικρατήσει μια αξιοπρεπής διαδικασία, κοντά στο πνεύμα και τον πολιτισμό, ακόμη και στην οικονομία. Εάν απαιτείται προς τούτο μια σύμπραξη συγγραφέων - εκδοτών - εφοριακών, ας γίνει, για να σταματήσει επιτέλους η ολοκληρωτική αυτή και αντιπνευματική διαδικασία, που μόνο θλίψη διαχέει στο [δια]νοητικό επίπεδο της χώρας. Αυτή ήταν η μόνη λύση που βρήκαν τα τσακάλια του οικονομικού [για φαντάσου] εγκλήματος;

Να ρίχνουν τα βιβλία στην πυρά και όχι να τα διαθέτουν σε βιβλιοθήκες λ.χ. μικρών χωριών αλλά και συνοικιών της Αθήνας; Δεν θα χαθεί το κράτος και η οικονομία του δα από μια τέτοια εξέλιξη, που συνάδει με την πνευματική ομαλότητα της χώρας και πρωτίστως με το λαϊκό αίσθημα – γιατί όσο να ’ναι δεν χρειάζεται να είναι κανείς βιβλιόφιλος για να μη νιώθει απαίσια από την κρατική «μέριμνα» της δήωσης της οικονομίας και του πολιτισμού.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Για τον Σκούρτη
Τιμητική βραδιά για τον Γιώργο Σκούρτη και το πρωτοποριακό του έργο, που ανανέωσε τη σύγχρονη ελληνική δραματουργία («Νταντάδες», «Κομμάτια και θρύψαλα», «Εκτελεστές», «Ηθοποιοί», «Παγιδευτές», «Σοκ», «Η Δίκη...
Για τον Σκούρτη
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Οι «Αγιοι τρελοί»
Ο τίτλος αφορά βεβαίως τους Ελληνες, τους σύγχρονους μάλιστα, όπως τους βλέπει και τους καταγράφει ο συγγραφέας Θόδωρος Παγιαυλάς στο βιβλίο του «Η “Αγια τρέλα” των σύγχρονων Ελλήνων» και υπότιτλο «Μια...
Οι «Αγιοι τρελοί»
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Για τη γραφή και τους Αμερικανούς
Πρωτοδιάβασα τον Αμερικανό, ιταλικής καταγωγής, συγγραφέα Τζον Φάντε τέλη της δεκαετίας του '80 νομίζω. Και να που οι νέες εκδόσεις «Δώμα» εκδίδουν βιβλίο του με τίτλο «Ο σκύλος μου ο ηλίθιος».
Για τη γραφή και τους Αμερικανούς
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Εμμηνες ρήσεις από την Κομοτηνή
Ενα ημερολόγιο όχι για γυναίκες σε κρίση, αλλά σε δημιουργία. Ετσι γεμίζουν τα κενά: με τη δημιουργία [παντού - εδώ στη λογοτεχνία, στην ποίηση θα έλεγα]. Από τις εκδόσεις Κομνηνός.
Εμμηνες ρήσεις από την Κομοτηνή
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Η ανάγνωση μπορεί να αλλάξει τον κόσμο
Το βιβλίο του Νίκου Σιδέρη «Η αναγκαιότητα της ανάγνωσης» αποτελεί τη «γραπτή κατάθεση μιας πεποίθησης, μιας βεβαιότητας και μιας βαθιάς πίστης ότι η ανάγνωση μπορεί να αλλάξει τον κόσμο».
Η ανάγνωση μπορεί να αλλάξει τον κόσμο
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ο γιατρός, ο δάσκαλος, ο άνθρωπος
Το σπουδαίο σε αυτό το βιβλίο είναι ότι μιλούν οι μαθητές του καθηγητή και όχι διακεκριμένοι συνάδελφοί του με διεθνές κύρος [παρ’ ότι συχνά τους καλούσε στο πανεπιστήμιο]. Και μιλούν με απέραντο σεβασμό και...
Ο γιατρός, ο δάσκαλος, ο άνθρωπος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας