• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.1°C / 34.7°C
  3 BF
  33%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.5°C / 34.8°C
  2 BF
  42%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 29.0°C / 34.8°C
  2 BF
  34%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  2 BF
  25%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  47%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  34°C 27.9°C / 34.0°C
  1 BF
  34%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 30.1°C / 30.4°C
  0 BF
  25%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  34°C 34.1°C / 34.1°C
  2 BF
  16%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.1°C / 32.2°C
  2 BF
  49%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 29.6°C
  1 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 28.8°C
  3 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 28.5°C / 28.5°C
  1 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  53%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  34°C 33.4°C / 33.9°C
  0 BF
  38%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 27.5°C / 33.8°C
  2 BF
  26%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  4 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 31.5°C / 36.5°C
  1 BF
  25%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 26.3°C
  3 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  29°C 28.6°C / 34.4°C
  1 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  2 BF
  30%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Για τα παρκάκια [πάλι] της Αθήνας

 • A-
 • A+

Ευγενικός ήταν ο ένας εκ των υπαλλήλων του Δήμου Αθηναίων, που κούρευαν το γκαζόν [τη χλόη!] στο παρκάκι απέναντι από το πρακτορείο λεωφορείων στις Τρεις Γέφυρες [Κάτω Πατήσια]. Η γυναίκα ήταν τόσο ξινισμένη, λες και της είχαμε κλέψει τα αρώματά της [ή τις κούκλες της ή το φαγητό της, ξέρω γω...].

Μας είπε τέλος πάντων ο άντρας, όταν τον ρωτήσαμε γιατί έχουν αφαιρεθεί τα πέντε παγκάκια που υπήρχαν εκεί και ξεκουραζόταν ο κόσμος, ότι τα αφαίρεσαν κατόπιν παραπόνων από τους γείτονες – ότι μαζεύονταν εκεί νεαροί, έπιναν μπίρες και έκαναν φασαρία, τέτοια ώστε δεν μπορούσαν να κοιμηθούν. Ποιοι γείτονες; Αριστερά είναι δημοτικό σχολείο, απέναντι το πρακτορείο, πίσω κενό και μόνο δεξιά είναι ένα διώροφο κτίριο. «Δηλαδή –τολμώ να πω– ένας ιδιότροπος, παλαβωμένος ίσως γείτονας ρυθμίζει την πολιτική του δήμου για τα παγκάκια και για τα μικρά πάρκα γενικότερα»; Με κοιτάζει σαστισμένος. «Τι να σου πω, ρε φίλε, ό,τι μας λένε κάνουμε. Πάρε τηλέφωνο στον δήμο, εάν θέλεις να βρεις άκρη»...

Πού να βρεις άκρη – και τι να την κάνεις, τι τη θέλεις; Είχα πριν από καιρό γράψει γι’ αυτό το παρκάκι – μη φαντάζεστε τίποτα σημαντικό, ένα οικοπεδάκι πέντε επί δέκα είναι με καμιά δεκαπενταριά δέντρα, τα οποία όμως προσφέρουν τη σκιά τους. Είχε τότε αντιδράσει ο υπεύθυνος επί του Πρασίνου του Δήμου Αθηναίων, αλλά δεν έδωσε και καμιά σημασία – απλώς εθίγη και αυτός ότι τάχα μου τον κατηγορούσα ότι δεν έκανε καλά τη δουλειά του. Και βεβαίως δεν την έκανε καλά τη δουλειά του, συνεχίζει δε να παίζει το ίδιο βιολί της πλημμελούς εργασίας. Αδιαφορούν προκλητικά για τις ανάσες των φτωχών, διότι μόνο φτωχοί και ταξιδιώτες έβρισκαν εκεί λίγες στιγμές ανάπαυλας. Εκτός από τον καπιταλισμό υπάρχει και ο μαζοχισμός εκείνων που βρίσκονται στην εξουσία – μας θέλουν εξαντλημένους και ανήμπορους να αντιδράσουμε εμάς τους φτωχούς και «ανάξιους» να πιούμε το ποτό μας σε ένα καφέ της προκοπής.

Εχει ενδιαφέρον ότι οι υπάλληλοι απλώς εκτελούν εντολές, αρνούνται ή φοβούνται να εκφράσουν τη γνώμη τους. Το λέω αυτό διότι και οι δύο υπάλληλοι του δήμου [παραδόξως και η ξινή γυναίκα] είχαν την ίδια απορία με τη δική μου, αλλά «πού να τρέχεις τώρα, αφού άλλοι αποφασίζουν»; Ελα, ντε. Εχουμε άπαντες καταστεί υπάλληλοι, χωρίς να μπορούμε να πούμε τι δέον γενέσθαι, ακόμη κι εκείνοι που κοκορευόμαστε ότι αντιστεκόμαστε στην υποταγή και την ομοιομορφία· εμείς, οι υπέρμαχοι δήθεν της ελευθερίας και της αισθητικής, της κοινωνικής δικαιοσύνης και πολλών άλλων υπολοίπων δικαιωμάτων. Δεν πρέπει να αγανακτεί κανείς τόσο πολύ, πρέπει όμως να μοιράζεται την οργή του και την απογοήτευσή του με άλλους ανθρώπους, που και αυτοί διακατέχονται από τα ίδια συναισθήματα.

Προφανώς δεν υπάρχουν πλέον οι κοινότητες – ποιες κοινότητες, γειτονιές δεν υπάρχουν, επικοινωνία δεν υφίσταται, αγάπη για το περιβάλλον απουσιάζει. Το θέμα με τα μικρά πάρκα φαίνεται ίσως ασήμαντο, αλλά για μερικούς είναι πολύ σημαντικό – δεν θα γίνει βέβαια ποτέ θέμα στα τηλεοπτικά δελτία ή σε κάποια εκπομπή υπέρ του ανθρώπου [και μάλιστα του φτωχού].

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Η πόλη-ιδέα του δημάρχου Αθηναίων
Εχουμε τώρα και τον δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, να διαφημίζει την Αθήνα σαν ιδέα - πώς του ήρθε; Αλλά και τι να πει όταν δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα;
Η πόλη-ιδέα του δημάρχου Αθηναίων
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ονειδος τα παρκάκια της Αθήνας
Βλέποντας την ασχήμια και την εγκατάλειψη σε μικρά συνοικιακά πάρκα, αντιλαμβάνεσαι τη σπουδή και τον ζήλο των υπεύθυνων του Δήμου Αθηναίων να ερημώσουν αυτούς τους μικρούς, πραγματικά, πνεύμονες.
Ονειδος τα παρκάκια της Αθήνας
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Η υπουργός και ο δήμαρχος: οι βάρβαροι
Πώς να μπορούσε να ξεσηκωθεί ο λαός της Αθήνας και να αποτρέψει την καταστροφή που επέρχεται στο λιτό, εμπνευσμένο και όμορφο έργο του Δημήτρη Πικιώνη στου Φιλοπάππου;
Η υπουργός και ο δήμαρχος: οι βάρβαροι
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Koνδύλια για απόκτηση αδόμητων οικοπέδων
Ας ανοίξει τα μάτια της [και τα αυτιά της] η κυβέρνηση και ας αξιοποιήσει την ευκαιρία αυτή, που σπάνια συμβαίνει: να αγοράσει αδόμητα ή και αδέσποτα οικόπεδα και να τα μεταμορφώσει σε πνεύμονες ζωής· με...
Koνδύλια για απόκτηση αδόμητων οικοπέδων
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Χριστουγεννιάτικο μπουγιουρντί
Ο λόγος για τον δήμαρχο Αθηναίων, ο οποίος απέστειλε -άκουσον!- χριστουγεννιάτικο μπουγιουρντί στους πολίτες αυτής της πόλης, που είχαν «παρανομήσει», παρκάροντας ή διπλοπαρκάροντας στο κέντρο της πρωτεύουσας.
Χριστουγεννιάτικο μπουγιουρντί

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας