Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.7°C / 15.0°C
  2 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 8.0°C / 12.2°C
  2 BF
  93%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 3.3°C / 13.3°C
  2 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  3 BF
  93%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.6°C / 10.6°C
  2 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.0°C / 7.0°C
  1 BF
  61%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 0.0°C / 13.3°C
  1 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.0°C / 16.1°C
  4 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  3 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.0°C / 16.7°C
  2 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  2 BF
  37%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  1 BF
  93%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.0°C / 8.9°C
  1 BF
  87%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 5.0°C / 10.6°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.6°C
  3 BF
  77%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.0°C / 12.2°C
  2 BF
  71%
 • Καβάλα
  Ασθενής ομίχλη
  9°C 6.0°C / 10.6°C
  1 BF
  100%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.6°C / 10.6°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.0°C / 7.0°C
  1 BF
  61%
Η σεσημασμένη
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η σεσημασμένη

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

H εξαπατημένη υπουργός Πολιτισμού εξακολουθεί να παραμένει στη θέση της, αφού αυτό είναι φυσιολογικό για τον πρωθυπουργό και τα παπαγαλάκια του -και πολλούς άλλους. Εχουμε λοιπόν συμφωνήσει, όχι δε σιωπηρά, ότι η αιδώς απουσιάζει από την άσκηση πολιτικής, άρα ας μη δυσφορούμε για την παχυδερμία που επιδεικνύουν οι πλείστοι εκ των ασκούντων εξουσία.

Τη στιγμή που δικαιολογείται μέσα στη Βουλή η άθλια συμπεριφορά της εξαπατημένης, δεν είναι δυνατό να μιλάμε για υψηλά, ικανοποιητικά έστω, επίπεδα πολιτισμού και ύπαρξη γενναιότητας, ειλικρίνειας και αυτοκριτικής στο κυβερνητικό σχήμα, που κι αυτό εξακολουθεί να κομπάζει για τον φιλελευθερισμό του.

Η θρασύτητα και ο παχυδερμισμός των κυβερνώντων θα ταλανίζουν την κοινωνία όσο αυτή η κοινωνία δεν κάνει χρήση της κριτικής της ικανότητας, ματιάς έστω, αλλά και συμμετοχής της στο πολιτικό παιγνίδι -διότι περί παιγνιδιού πρόκειται. Το ότι τα μίντια είναι χειραγωγούμενα, κατευθυνόμενα και αηδιαστικά κυβερνητικά δεν αφαιρεί την ευθύνη από την αδράνεια που σκορπίζει η στάση της κοινωνίας. Αδράνεια, απάθεια, ωχαδερφισμός είναι στάσεις που δεν θα έπρεπε να χαρακτηρίζουν μια κοινωνία· μια τέτοια κοινωνία είναι καταδικασμένη στην υποταγή και στην εξορία της αλληλεγγύης -για φαντάσου.

Πέρα όμως από την αφασία της κοινωνίας, η υπουργός Πολιτισμού έχει σημανθεί πλέον ως εκείνη η αξιωματούχος που, προκειμένου να διατηρήσει τη θέση της, ανερυθρίαστα προδίδει τους συνεργάτες της, τους οποίους είτε η ίδια επέλεξε είτε της τους επέβαλαν άνωθεν· ό,τι και αν είναι είναι αποκρουστικό, οπότε... Ηθελα να ήξερα ποια γλώσσα θα βρει να συνομιλήσει με τους διακονούντες τον πολιτισμό (συγγραφείς, ηθοποιούς, αοιδούς, εικαστικούς, αρχιτέκτονες και δεν ξέρω ποιους άλλους).

Και ας δεχτούμε ότι η κυρία αυτή δεν ντρέπεται για τη συμπεριφορά της, αφού υπερτερούν το ήθος της, η επιστημονική της επάρκεια και ξέρω γω τι άλλο επιστράτευσαν προς υπεράσπισή της οι πενήντα έξι καλλιτεχνικοδιανοούμενοι· οι εχέφρονες πολίτες τι λένε; Και ας μην καλύπτονται αυτοί οι πολίτες πίσω από την αδυνατότητά τους να παρεμβαίνουν στο πολιτικό-οικονομικό-πολιτισμικό γίγνεσθαι της χώρας -μπορεί η κοινωνία να είναι θεσμικά ανίσχυρη, δεν παύει εντούτοις να είναι αυτή από την οποία εξαρτώνται τα πάντα, είτε διά της ψήφου της είτε διά της αντίδρασής της στα κακώς κείμενα και κακώς πραττόμενα από την Πολιτεία.

Θα φτάσει στο τέλος να μας πει η κυρία αυτή [το διατράνωσε ήδη ο πρωθυπουργός, μέσα στη Βουλή των Ελλήνων μάλιστα] ότι αν δεν ήταν αυτή η κυβέρνηση και αυτή η υπουργός Πολιτισμού δεν θα έπαιρνε σάρκα και οστά στην ελληνική κοινωνία το κίνημα MeΤoo -είναι πολύ πιθανό και ας είναι γελοίο. Ισως να μην καταλαβαίνουν ο πρωθυπουργός και οι περί αυτόν πόσο κρίσιμο είναι αυτό το ζήτημα, όπως βεβαίως και η περίπτωση Κουφοντίνα. Είναι ζητήματα που θα τους στιγματίσουν για το μέλλον τους -και αυτά τα στίγματα δεν εξαλείφονται εύκολα [εκτός εάν είναι τόσο κοντή η μνήμη της κοινωνίας -τι να πεις...].

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Οι εξαπατημένοι φιλελεύθεροι και τα πρόβατα
Η φιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη δείχνει καθαρά πλέον την (ακρο)δεξιά της δομή και ταυτότητα: αστυνομία στα πανεπιστήμια με αλόγιστη χρήση βίας, χημικών, προσαγωγές, συλλήψεις.
Οι εξαπατημένοι φιλελεύθεροι και τα πρόβατα
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Της Μενδώνη...
Οι τεχνικές δικαιολογίες της κυρίας υπουργού είναι απλώς στρεψοδικίες – και φτηνιάρικες. Τάχα μου και πριν από το τσιμέντο το βραχώδες έδαφος της Ακρόπολης είχε χαμηλή απορροφητικότητα των υδάτων. Ξεχνάει να...
Της Μενδώνη...
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ενοποίηση Πολυτεχνείου-αρχαιολογικού μουσείου
Τι ακριβώς έχουν στον νου τους όταν μιλάνε για ενοποίηση του Αρχαιολογικού Μουσείου με το Πολυτεχνείο κανείς δεν μπορεί να ξέρει ακόμη κι αν έχει δει τις μελέτες και τις βινιέτες, υπέργειες και υπόγειες.
Ενοποίηση Πολυτεχνείου-αρχαιολογικού μουσείου
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Οι αρχαιολόγοι και η οικονομία (μας)
Επραξαν ορθά ή λάθος οι αρχαιολόγοι που απαγόρευσαν σε βρετανικό δίκτυο να σκηνοθετήσει στον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο; Αλλά μάλλον η ερώτηση δεν έχει νόημα, ειλικρινώς. Για την οικονομία, όμως, των...
Οι αρχαιολόγοι και η οικονομία (μας)
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ξεπουλάνε την ιστορία του κάστρου Αρτας
Ξεπερνά τα όρια της υποτέλειας και της υποταγής η απόφαση του Δήμου Αρταίων να παραχωρήσει το Ξενία της Αρτας, μέσα στο ιστορικό κάστρο της πόλης, στα ιδιωτικά συμφέροντα για λειτουργία ξενοδοχείου....
Ξεπουλάνε την ιστορία του κάστρου Αρτας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας