• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.3°C / 27.8°C
  3 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 21.6°C / 27.8°C
  1 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.0°C / 25.5°C
  0 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  82%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.0°C / 24.3°C
  2 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 20.6°C
  2 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  2 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.4°C / 26.1°C
  3 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.5°C / 24.9°C
  1 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.8°C
  3 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.1°C / 26.7°C
  3 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.2°C / 27.2°C
  3 BF
  59%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 21.8°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.7°C / 25.6°C
  2 BF
  55%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  3 BF
  85%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.2°C / 28.0°C
  2 BF
  38%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.3°C / 24.3°C
  2 BF
  38%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 21.7°C / 26.2°C
  2 BF
  56%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  62%
EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οχι αστυνομία στα πανεπιστήμια

 • A-
 • A+

Δεν είπε κανένας ότι τα πανεπιστήμια είναι «μπάτε σκύλοι αλέστε...». Το έργο τους είναι υψηλό διότι εκεί διαμορφώνεται κατά κάποιον τρόπο ο πολιτισμός, υλικός και πνευματικός, της χώρας, είναι με άλλα λόγια το φυτώριο του μέλλοντος και η αίγλη που κάθε χώρα εκπέμπει. Είναι απαραίτητη, ως εκ τούτου, η απρόσκοπτη λειτουργία τους καθώς και η άμεση επικοινωνία τους με την κοινωνία.

Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο είναι βέβαια ανάγκη να έχει δικλίδες ασφαλείας, να μην παρεισφρέουν εγκληματικά στοιχεία στους χώρους του και να εκμεταλλεύονται τον αέρα ελευθερίας που πνέει στους χώρους και τους ανθρώπους του πανεπιστημίου. Αυτό λύνεται συνήθως από όσους εμπλέκονται με την ανώτατη εκπαίδευση (φοιτητές, καθηγητές, πρυτάνεις, διοικητικούς, εσωτερικούς φύλακες) -έτσι τουλάχιστον συμβαίνει σε κράτη που σέβονται την κορωνίδα της παιδείας τους.

Εδώ, για ακόμη μια φορά, η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι δεν μπορεί να πολιτευτεί με άλλον τρόπο παρά με καταστολή· αποφάσισε να προσλάβει χίλιους αστυνομικούς στους οποίους θα δοθεί εκπαίδευση ανάλογη εκείνης που λαβαίνουν οι ειδικοί φρουροί («ειδίκευση» για μάχες σώμα με σώμα...). Επιστράτευσε προς τούτο τα δύο πουλέν του ο πρωθυπουργός, την κυρία Κεραμέως και τον κύριο Χρυσοχοΐδη, διαπρεπείς αμφότεροι σε σκοταδιστικές απόψεις, τόσο στον χώρο της παιδείας όσο και στον χώρο της ασφάλειας των πολιτών αντιστοίχως. Θέματα δηλαδή που έπρεπε να λύνονται στο εσωτερικό του πανεπιστημίου η κυβέρνηση τα «λύνει» με κρατική παρέμβαση και εποπτεία, με ασφυκτική αστυνόμευση και ας λέει, προκαλώντας πικρόχολα χαμόγελα στους πολίτες, ότι οι εν λόγω προσληφθησόμενοι δεν θα οπλοφορούν, αλλά θα κυκλοφορούν αμέριμνα και διακριτικά μέσα στο πανεπιστημιακό άσυλο. Αλλά, ποιο άσυλο; Αυτό που κατάργησαν άμα τη εκλογή τους;

Η φύλαξη του πανεπιστημιακού χώρου είναι αποκλειστικό μέλημα του ίδιου του πανεπιστημίου -οτιδήποτε άλλο προκαλεί τους φοιτητές αλλά και τους καθηγητές [και τη δημοκρατία], διότι είναι -και θα παραμείνει- ξένο σώμα, σύμβολο ελέγχου και ανελευθερίας, ξένο και αυτό με την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και χαρούμενης έρευνας. Εδώ εντοπίζονται οι πληγές των ελληνικών πανεπιστημίων, στο ότι δηλαδή δεν υπάρχει μέριμνα και κονδύλια για την ανάπτυξη της έρευνας και των απρόσκοπτων σπουδών. Τα όποια κακοποιά στοιχεία εμφιλοχωρούν μπορούν μόνοι τους οι άνθρωποι του πανεπιστημίου να τα στομώσουν και στη συνέχεια να τα εκδιώξουν.

Με αυτόν τον τρόπο επεκτείνεται το αστυνομικό κράτος και μεγαλώνει η πιθανότητα να εθιστούμε άπαντες σε αυτήν την αστυνόμευση. Οι ομάδες προστασίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων οφείλουν να αναδειχτούν μέσα από τα ίδια τα πανεπιστήμια. Για να γίνει κάτι τέτοιο απαιτείται εκπαίδευση του πανεπιστημιακού προσωπικού και όχι επιβολή διά της βίας αστυνομικών μονάδων -πώς να το κάνουμε.

Δυστυχώς αυτή είναι η κυβέρνηση των τάχα φιλελεύθερων: αστυνομοκρατία και τα σκυλιά δεμένα. Οφείλεται αυτό στην ένδεια ιδεών που προάγουν την ανεξαρτησία και την ελευθερία, καθώς και στην προσήλωσή τους να διατηρήσουν τις συντηρητικές δυνάμεις (τους αγαπημένους τους μεγαλοεπιχειρηματίες, εφοπλιστές και λοιπούς «χειμαζόμενους» της ελίτ). Αστυνομία λοιπόν στα πανεπιστήμια -σε λίγο και στα νοσοκομεία και στα Λύκεια, ίσως και στα νηπιαγωγεία· είναι ικανοί.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Η πανεπιστημιακή αστυνομία και οι δικαστές
Δεν βλέπουν τι έγινε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, τι προβοκάτσιες προκύπτουν, δεν ανησυχούν για το τι μέλλει γενέσθαι με φοιτητικές αντιδράσεις και πορείες, ίσως καταλήψεις και λοιπά; Αμ, δεν λύνονται όλα με...
Η πανεπιστημιακή αστυνομία και οι δικαστές
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Πανεπιστήμια, καταστολή, συντηρητισμός
Mε την κρατική καταστολή δεν επιλύονται τα προβλήματα που παρουσιάζονται ή γεννιούνται σε ένα δημοκρατικό καθεστώς. Κάτι τέτοιο δεν χωράει στο μυαλό των κυβερνώντων.
Πανεπιστήμια, καταστολή, συντηρητισμός
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Υπουργεία Διαλόγου
Δεν λέει να κοπάσει ο οίστρος του κυρίου Χρυσοχοΐδη να αλλάξει ριζικά την ελληνική κοινωνία. Στην προσπάθειά του αυτή μετέρχεται διάφορα τεχνάσματα [διάφορες εξουσίες] – εκτός από υπουργός Προστασίας του...
Υπουργεία Διαλόγου
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Κατόπιν εορτής (;) πανεπιστημιακοί
Αυτοί όλοι οι πανεπιστημιακοί, πού, με το συμπάθιο, έβοσκαν όλα αυτά τα χρόνια; Δεν έβλεπαν τι γινόταν μέσα στα ιδρύματα; Δεν αντιλαμβάνονταν τον κατήφορο της Παιδείας;
Κατόπιν εορτής (;) πανεπιστημιακοί
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Τον λόγο έχουν οι φοιτητές
Η εικόνα του πρύτανη εξαναγκασμένου να φέρει την πινακίδα με το σύνθημα που ήθελαν αυτοί οι αδιανόητοι «επαναστάτες» συνιστά όνειδος για την έννοια άνθρωπος, είναι πράξη αηδιαστικής και αποκρουστικής βίας....
Τον λόγο έχουν οι φοιτητές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας