• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  5°C 1.2°C / 6.9°C
  1 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.5°C / 5.2°C
  2 BF
  81%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.0°C / 10.1°C
  1 BF
  79%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  1 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  1 BF
  80%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  1°C -1.0°C / 2.8°C
  1 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.6°C / -1.6°C
  1 BF
  74%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.6°C / 9.0°C
  1 BF
  66%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 9.2°C
  2 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C -5.1°C / 3.9°C
  2 BF
  75%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.4°C / 8.4°C
  1 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.6°C / 5.7°C
  3 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  3 BF
  81%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -2°C -4.1°C / 0.5°C
  0 BF
  91%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C -0.5°C / 5.1°C
  1 BF
  92%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  7°C 1.8°C / 7.7°C
  1 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  5°C 1.4°C / 7.1°C
  1 BF
  80%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C -2.7°C / 4.9°C
  2 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C -1.3°C / 6.1°C
  1 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.2°C / -4.2°C
  1 BF
  75%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Σημίτης και ο Τσόκλης...

 • A-
 • A+

Πώς συνείρονται τα δύο επώνυμα του τίτλου; Θεωρούν και οι δύο εαυτούς ιερά τέρατα, μοναδικά στο είδος τους, της ελληνικής [ου μην και της παγκόσμιας!] κοινωνίας. Ο επί οκτώ (!) χρόνια διατελέσας πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο και γερμανοτραφείς κύριος Σημίτης αποδεικνύει με την έσχατη αρθρογραφία του πόσο συστημικός και φιλελεύθερος ήταν και είναι, αδιαφορώντας παγερά για τη διαφθορά και τα σκάνδαλα ανθρώπων της κυβέρνησής του -λες και δεν υπήρξε πρωθυπουργός της χώρας ετούτης.

Εδώ που τα λέμε δεν ήσαν λίγοι εκείνοι που επηρεάστηκαν από τον τάχα μου εκσυγχρονιστικό του λόγο [οίστρο!]. Υπήρξαν όμως και μερικοί που τον αποκαλούσαν λογιστάκο ή τμηματάρχη β' των Βρυξελλών! Eλεγες τότε ότι υπερβάλλουν οι τελευταίοι. Κοτζάμ πρωθυπουργός και λογιστάκος; Αξέχαστο βέβαιο παραμένει το ευχαριστώ του στους Αμερικανούς, τότε με τα Ιμια, αλλά και τμηματάρχης και μάλιστα β' των Βρυξελλών; Να που φαίνεται να μην είχαν και τόσο άδικο. Η συνηγορία του στις πράξεις της οδυνηρής για τον κόσμο κυβέρνησης μας ωθεί να πάρουμε το μέρος των τότε επικριτών του.

Και τι να πεις για τον καλλιτέχνη που με ύφος χιλίων καρδιναλίων εκτόξευσε το εξής απαράμιλλο, προϊόν προφανώς αρρωστημένου εγωισμού και υπεροψίας, δηλαδή ύβρεως: «Σκοτώνεις τον Πικάσο για να ζήσει η κυρα-Μαρία; Μα χίλιες φορές να σκοτώσω την κυρα-Μαρία». Και επίσης τούτο το στοχαστικό, γέμον φιλοσοφικότητας και οιονεί αντιδαρβινικό λήρημα: «Ενα μωρό το θεωρούμε άξιο να ζήσει, αλλά δεν ξέρουμε αν είναι βόδι όρθιο».

Πολιτικός ο πρώτος, εικαστικός ο δεύτερος, μεγαλομανείς αμφότεροι. Χωρίς αυτούς, μοιάζει να σκέπτονται, η Ελλάδα είναι φτωχή και παρακμιακή χώρα, δεν έχει ανθρώπους με υψηλή πολιτική συγκρότηση και αισθητική. Με τους κυρ Παντελήδες και τις κυρά-Μαρίες θα ασχολιόμαστε τώρα; Με τα μωρά, πιθανά αυριανά βόδια -γιατί όρθια;- θα συγκρίνουμε τους ωραίους, ώριμους εαυτούς μας; Τι να πεις; Ο καθείς και το ψώνιο του, ο καθείς κι η κουλτούρα του, ο καθείς και η αυταρέσκειά του, η αλαζονεία του.

Να πεις για την περιφρονητική στάση του επίσημου ελληνικού κράτους απέναντι στους υπερήλικους, μάλιστα, να αναρωτηθείς για τη στάση του καθενός μας απέναντι στην τρίτη-τέταρτη ξέρω γω ηλικία, είναι κατανοητό και άξιο προβληματισμού. Να προκρίνεις όμως -και να το διαλαλείς κιόλας- να σώσεις το τομάρι σου έναντι νεότερων ανθρώπων επειδή θεωρείς εαυτόν ανώτερο άνθρωπο και δημιουργό, έστω κι αν στο βάθος είσαι καρπουζοκέφαλος, ε, αυτό ξεπερνάει τον κοινό νου. Δεν χόρτασαν τόσα χρόνια δημοσιότητα και αναγνώριση και ξερω γω τι άλλο, υλικόν τε και ψυχικόν και διανοητικόν και ό,τι άλλο, όπως και να το αποκαλούν;

Να φτιάξουμε έναν λαό στα μέτρα του συντηρητικού Σημίτη και του ανυπόφορου Τσόκλη; Ας μας το πουν ευθέως πώς μας θωρούν, πώς μας θεωρούν οι άνθρωποι αυτοί, μπας και συνετιστούμε και γίνουμε σαν κι αυτούς, τους μοναδικούς. Βρε, για δες κάτι νοοτροπίες. Κρίμα τα νιάτα τους ασφαλώς.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Κοβιντιακοί φοιτητές
Ξεκίνησαν με ορμή και ενθουσιασμό πριν από δύο χρόνια όσοι νέοι κατάφεραν να μπουν στα πανεπιστήμια. Ο ενθουσιασμός τους κράτησε λίγους μόνο μήνες - μετά οι πύλες των πανεπιστημίων ήσαν κλειστές, γιατί όλα τα...
Κοβιντιακοί φοιτητές
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Περί αντιεμβολιαστών αιτιάσεις
Δεν χαρακτηρίστηκαν συλλήβδην οι αντιεμβολιαστές παλαβιάρηδες, παρά εκείνοι που διαδήλωναν με λάβαρα και σταυρούς και σημαίες, αυτοί που θεωρούν ότι σκοτεινές δυνάμεις προσπαθούν να αλλοιώσουν το dna μας [και...
Περί αντιεμβολιαστών αιτιάσεις
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Της εξαίρεσης
Ο φόβος και η ανασφάλεια εξακολουθούν να επικρατούν με μεγαλύτερη μάλιστα ένταση και ταχύτητα και μεταδοτικότητα [δεν μεταδίδεται έτσι άσπλαχνα μόνο ο ιός...].
Της εξαίρεσης
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Αγία Πανδημία
Εγκληματική όπως απεδείχθη διαχείριση πάνω σε νέους ανθρώπους... Τι αποδεικνύει αυτό; Οτι δεν υπάρχει επιστημονική διαχείριση της πανδημίας, αλλά πολιτική. Οτι οι χρηματοδοτήσεις των επιστημόνων και της...
Αγία Πανδημία
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Για την απουσία πηγαίου χιούμορ
Εκτός από την ψυχική απορρύθμιση και αποδιοργάνωση που έχει επιφέρει ο εγκλεισμός, εκτός από τη νοητική αμηχανία, έλλειψη προσοχής λ.χ., μικρή απώλεια μνήμης, απαισιόδοξες σκέψεις, συμβαίνει να έχει χαθεί και...
Για την απουσία πηγαίου χιούμορ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας