• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 16.8°C
  1 BF
  89%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 14.0°C
  1 BF
  91%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.0°C / 15.5°C
  2 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 10.5°C
  1 BF
  96%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 8.2°C / 12.0°C
  2 BF
  88%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.3°C / 8.4°C
  1 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.2°C / 10.2°C
  1 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 18.6°C
  0 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  3 BF
  85%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 17.7°C
  4 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  2 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.4°C / 16.4°C
  3 BF
  87%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  10°C 9.9°C / 10.1°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 15.1°C
  1 BF
  92%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.8°C / 18.8°C
  2 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 16.5°C
  0 BF
  93%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  2 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 13.9°C
  1 BF
  95%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.0°C / 7.0°C
  0 BF
  97%
Φωτογραφία Eurokinissi
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σοφία-ματαιοδοξία

 • A-
 • A+

Θεοί μεν γαρ μελλόντων, άνθρωποι δε γιγνομένων, σοφοί δε προσιόντων αισθάνονται.

Oι θεοί, επιχειρηματολογούσε ο Απολλώνιος Τυανεύς σε έναν τύραννο, γνωρίζουν τα μελλούμενα (θεοί δεν είμαστε), οι άνθρωποι γνωρίζουμε τα γιγνόμενα (τα γνωρίζουμε;) και μένουν οι σοφοί που γνωρίζουν τα επερχόμενα, τα εισιόντα, όσα πλησιάζουν (υπάρχουν σοφοί σήμερα;).

Με λίγα λόγια: χάος. Ούτε θεούς είμαστε σε θέση να δούμε και να συνομιλήσουμε μαζί τους ώστε να μας πληροφορήσουν τι τέξεται η επιούσα, ούτε έχουμε καταλήξει στο τι είναι ο άνθρωπος, ώστε να ξέρουμε τι μας γίνεται και ούτε, τέλος, φαίνεται να έχουμε σοφούς ώστε να μας προειδοποιήσουν για αυτά που έρχονται, καλά ή κακά -μάλλον κακά· διότι εάν υπήρχαν σοφοί θα μας έλεγαν τι να αποφεύγουμε ή τι να μην ψηφίζουμε λ.χ., για να μη ζούμε μες στην αβεβαιότητα, την ανασφάλεια και την ανέχεια.

Ξανά λοιπόν χάος, μάλιστα είναι φως φανάρι αυτό το χάος με τόσα που βλέπουμε, ακούμε,. αισθανόμαστε και κυρίως υφιστάμεθα. Φτηνή, ανερμάτιστη, τυραννική και ανέμπνευστη πολιτική από τη μεριά της κυβέρνησης. Ανεργία που καλπάζει, αστυνομική αυταιρεσία και βία σε όποιον διαμαρτύρεται· από την άλλη αντιπολίτευση [μείζων, ελάσσων, υποελάσσων και λοιπά] αμήχανη και υποτονική.

Φόβος και τρόμος στην κοινωνία για μια νέα διασπορά του φονικού ιού. Παιδεία ανύπαρκτη, πολιτισμός διωκόμενος, ισχνός και αυτός [εξαιρούνται εδώ οι άμισθες προσπάθειες μερικών νέων σχημάτων]. Τι εννοεί βέβαια κανείς προτάσσοντας την έννοια του πολιτισμού είναι σαν να μιλάει στον αέρα ή να βροντοφωνάζει για δημοκρατία, αλλά με μέτρα δικά του.

Δεν υπάρχει εθνική πολιτική για τον πολιτισμό, δεν είναι πολλοί, που υποτίθεται ότι τον εκπροσωπούν, πολιτισμένοι οι ίδιοι [και οι παρέες τους -διότι περί αυτού πρόκειται όταν γίνεται λόγος για πολιτισμό σε τούτη τη χώρα: ποιες παρέες επικρατούν, ποιοι θα στελεχώσουν τις κρίσιμες θέσεις του [του πολιτισμού]. Το καλό, παράδοξο έστω, στην Ελλάδα είναι ότι ουδενός ερυθριούν οι παρειές, αρκεί κάποιος που ενδιαφέρεται για τον πολιτισμό ή που έχει κάποιο ταλέντο να μπει σε μια «παρέα» ή να αποκτήσει την εύνοια κάποιου που ανήκει σε αυτήν.

Εάν έτσι έχουν τα πράγματα, τότε τι; Πού βαδίζει η χώρα, έχοντας μάλιστα στο τιμόνι της ολιγούτσικους οραματιστές και δειλούς μπροστά σε μεγάλες πράξεις [έστω αποφάσεις;]. Είπαμε ότι δεν είμαστε ούτε θεοί, ούτε άνθρωποι, ούτε σοφοί, ναι, αλλά κάτι πρέπει και να γίνει, εκτός εάν έχουμε αποδεχτεί τούτη την κατάσταση, τούτη την πτώση και παρακμή και εξαθλίωση και αποσάθρωση του πολιτισμού και του ανθρώπου [ή του πολιτισμού του ανθρώπου, του Ελληνα έστω, για να μη φωνάζουμε κιόλας].

Υπάρχει περίπτωση οι πολλοί από εμάς να θεωρούμε σοφούς τους πολιτικούς και οικονομικούς αναλυτές. Εάν ισχύει αυτό τότε η ανθρώπινη τραγωδία [μας] καταντά κωμωδία [παρωδία] του βίου ή του νοήματος αυτού του βίου [μας]. Εχει σημασία ότι οι άνθρωποι του πολιτισμού αυτή την εποχή διεκδικούν τα χαμένα τους μεροκάματα. Σοφοί άνθρωποι λοιπόν -αυτοί απουσιάζουν, όπως απουσιάζουν το σθένος και ο κοινός νους. Δικαιολογημένη (;) η ματαιοδοξία πολλών, προηγείται όμως η δημιουργία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ο πολιτισμός ως πεδίο αντίστασης
Ο θάνατος του Μίκη ήρθε να μας θυμίσει ότι ανάγκη πάσα να υπάρξει μια πολιτιστική αναγέννηση, μπας και κουνηθούν οι κοιμισμένες πολιτικές και οικονομικές δυνάμεις, που τώρα σύρονται από επαγγελματίες...
Ο πολιτισμός ως πεδίο αντίστασης
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Αιδώς και αρετή
Ουδέποτε ενδιαφέρθηκε η ελίτ για την καλλιτεχνική ματιά στον κόσμο, για τα συναισθήματα, για την ποίηση, ούτε καν για την -εθνικώς- ιδρυτική δύναμη της τελευταίας· τι θα έλεγαν οι κύριοι της ελίτ, αν δεν είχαν...
Αιδώς και αρετή
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Το ποδόσφαιρο και ο πολιτισμός [μας]
Κινητικά προβλήματα, προσωρινά, με κρατούν στο μικρό, αλλά με βεράντα, ενδιαίτημά μου. Ευκαιρία να διαβάσω ένα βιβλίο από την αρχή ίσαμε το τέλος. Υπάρχει όμως και η τηλοψία. Δεκάδες συσκευές έχουν βγει στις...
Το ποδόσφαιρο και ο πολιτισμός [μας]
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ο Σαίξπηρ και τα περιοδικά μόδας...
Πώς να το κάνουμε -περνάει γρήγορα ο καιρός, η ομορφιά φθείρεται, αναπότρεπτα, παρ’ όλα αυτά τη ζωή μας την κυκλώνει ο ύπνος, αφού είμαστε από την ύλη των ονείρων πλασμένοι... Η τέχνη εναντιώνεται στο...
Ο Σαίξπηρ και τα περιοδικά μόδας...
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ο πολιτισμός της καθημερινότητας
Δυστυχώς, η καθημερινότητα δεν εγγυάται έναν συνεκτικό τρόπο ζωής, μια συνάφεια με το σώμα και το πνεύμα, αφού ποτέ δεν σχηματίστηκε (η καθημερινότητα) από μια μακρόσυρτη διάρκεια πολιτισμού και υγιούς...
Ο πολιτισμός της καθημερινότητας
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
O Eνγκελς, οι εργάτες, η ανάπτυξη
Το Δίκαιο και η Οικονομία ωχριούν μπροστά στις αρχέγονες, απελευθερωτικές και συνάμα (συν)υπαρξιακές σχέσεις που αναπτύσσουν αυτόνομα και αυτόβουλα οι κοινότητες -και μάλλον κάτι περισσότερο ήξεραν οι...
O Eνγκελς, οι εργάτες, η ανάπτυξη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας