Πραγματικά είναι άξια απορίας η αντίδραση του δημάρχου Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χ. Βρεττάκου στην πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργηθεί ένα κέντρο μετεγκατάστασης προσφύγων στο Σχιστό.
Δυστυχώς η αντίδρασή του θυμίζει λίγο τη γνωστή νεοελληνική συνήθεια «τα σκουπίδια στον γείτονα».
Σε μια στιγμή τόσο κρίσιμη για το προσφυγικό και σε έναν δήμο τόσο βαθιά συνδεδεμένο με την προσφυγιά, ποιοι άραγε είναι οι λόγοι που δημιούργησαν παρόμοια αντανακλαστικά στον γνωστό για τη δημοκρατική του ευαισθησία δήμαρχο;
Μπορεί βεβαίως να μην προηγήθηκε η αναγκαία διαβούλευση και μπορεί επίσης να μην έχουν ακόμα δοθεί οι απαραίτητες εξηγήσεις για το πώς θα είναι βιώσιμη, κυρίως για τους πρόσφυγες, αυτή η προσωρινή λύση, που σε κάθε περίπτωση δεν θα είναι ένα κλειστό στρατόπεδο κράτησης. Εν τούτοις η δήλωση του δημάρχου ότι «στο Σχιστό δεν πρόκειται να γίνει μια νέα Αμυγδαλέζα» δημιούργησε πολύ αρνητικές εντυπώσεις.
Παρόμοιες άστοχες δηλώσεις προκαλούν ακόμα και φόβο σε πολίτες που δεν κατανοούν εύκολα ότι σε τίποτε δεν τους απειλεί ένα κέντρο προσωρινής φιλοξενίας/μετεγκατάστασης προσφύγων, όπως γίνεται εξάλλου και σε πολλά νησιά. Ηδη αμέσως μετά δυστυχώς εξαγγέλθηκαν από τις ναζιστικές και φασιστικές ιστοσελίδες συγκεντρώσεις «αγανακτισμένων» πολιτών στην περιοχή.
