Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε υποσχεθεί προεκλογικά ότι θα τελειώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία σε 24 ώρες. Υπερβολή; Οντως. Λέγονται τέτοια πριν από τις εκλογικές αναμετρήσεις. Πρέπει να πειστούν οι λαοί και να στηρίξουν. Κάποια ξεχνιούνται, κάποια πηγαίνουν για αργότερα. Ο Τραμπ, που είχε δηλώσει ότι αν ήμουν εγώ πρόεδρος η σύρραξη δεν θα είχε ξεκινήσει, φαίνεται πως το εννοούσε. Από την πρώτη μέρα άρχισε τις επαφές, στην αρχή μέσω αντιπροσώπων του, στη συνέχεια μπήκε στο παιχνίδι των διαπραγματεύσεων ο ίδιος.
Συζήτησε τηλεφωνικά με τον Πούτιν και αποφάσισαν να συναντηθούν σύντομα. Η εξέλιξη αυτή δεν άρεσε καθόλου σε ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και στον ηγέτη της Ουκρανίας Ζελένσκι. Είχαν βάλει πολύ ψηλά τον πήχη. Ελεγαν ότι η Ρωσία πρέπει να υποστεί συντριπτική ήττα, ο αναθεωρητισμός της να λάβει μια αποστομωτική απάντηση και να αποκατασταθεί η διεθνής τάξη, όπως αυτοί την εννοούσαν. Στην κορυφή της ρητορικής τους ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, το οποίο η Ρωσία παραβιάζει και εκείνοι το υπερασπίζονται.
Ο Ουκρανός ηγέτης, που πίεζε τους Δυτικούς με κάθε μέσο, βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Ζητούσε χρήματα και τα πήρε. Τεράστια ποσά. Ζητούσε όπλα και τα πήρε. Θηριώδεις εξοπλισμοί. Ζητούσε αποστολή ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων, πήρε ειδικούς συμβούλους και μισθοφόρους. Οι επιδόσεις του όμως στα πεδία των μαχών ήταν κατώτερες και των δικών του προσδοκιών και των προσδοκιών των συμμάχων του και πύκνωσαν οι αμφιβολίες και στο εσωτερικό της Ουκρανίας και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για το αν είναι εφικτοί οι στόχοι που είχαν βάλει.
Ζητάει ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και έχει πάρει αόριστες υποσχέσεις ότι αυτό θα γίνει στο μέλλον, όχι και τόσο κοντινό και αφού θα έχει τις προϋποθέσεις. Ζητάει ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά εδώ το πράγμα κολλάει. Ζητάει επιστροφή στην κατάσταση πριν από την εισβολή των Ρώσων σε ό,τι αφορά το εδαφικό, αλλά μάλλον δεν πρόκειται αυτό να συμβεί. Οι συσχετισμοί δεν επιτρέπουν αισιοδοξία. Και ο Τραμπ και ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες που είναι ρεαλιστές θεωρούν ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει. Μέχρι τώρα το συζητούσαν στο παρασκήνιο. Δημοσίως δεν το παραδέχονταν. Μέχρι τώρα.
Και εδώ όμως έχουμε αλλαγή πορείας. Το είπε ξεκάθαρα ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ. Η ομιλία του στο πλαίσιο συνάντησης του ΝΑΤΟ ήταν μια ψυχρολουσία για τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τις Βρυξέλλες. Ο Πιτ Χέγκσεθ για πρώτη φορά τόσο ξεκάθαρα τόνισε ότι η επιστροφή στα προ του 2014 σύνορα της Ουκρανίας είναι ένας μη ρεαλιστικός στόχος, επισημαίνοντας παράλληλα πως η νέα αμερικανική κυβέρνηση δεν βλέπει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ως μέρος ενός ειρηνευτικού σχεδίου για τον τερματισμό του πολέμου που πυροδοτήθηκε από τη ρωσική εισβολή πριν από τρία χρόνια.
Το ερώτημα είναι αν θα δεχτεί ο Ζελένσκι να υπογράψει μια συμφωνία που θα επισημοποιεί τον ακρωτηριασμό της χώρας του. Κι αν αυτός αρνηθεί και παραμερίσει ή τον παραμερίσουν, ποιος θα βάλει την υπογραφή του σε ένα ταπεινωτικό για την Ουκρανία κείμενο; Θα είναι τα ανταλλάγματα που θα πάρει ικανά να δικαιολογήσουν τη συνθηκολόγηση;
Είναι νωρίς να πούμε αν θα είναι ομαλή η εξέλιξη. Κάτι μπορεί να στραβώσει, κάτι μπορεί να προκύψει -ακόμη και προβοκάτσιες-, κάτι μπορεί να κάνουν οι ρωσοφοβικές κυβερνήσεις για να μπλοκάρουν την υπόθεση. Είναι νωρίς επίσης για έναν συνολικό απολογισμό. Ποιος κέρδισε, ποιος έχασε, πώς θα είναι η επόμενη μέρα και στην περιοχή και στην Ευρώπη. Με τα ανθρώπινα ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος. Το επιχειρεί ο Emmanuel Todd στο βιβλίο του «Η ήττα της Δύσης» (εκδόσεις Πεδίο). Τι θεωρεί ήττα της Δύσης ο συγγραφέας; Την οικονομική ανθεκτικότητα της Ρωσίας.
Οι Δυτικοί πίστευαν ότι οι οικονομικές κυρώσεις και κυρίως ο αποκλεισμός των ρωσικών τραπεζών από το διατραπεζικό σύστημα ανταλλαγής Swift θα γονάτιζαν τη χώρα. Διαψεύστηκαν. Την κατάρρευση κάθε ευρωπαϊκής βούλησης και την εκμηδένιση της Ευρώπης ως αυτόνομου γεωπολιτικού παίκτη. Την ιδεολογική μοναξιά της Δύσης. Οι Δυτικοί περίμεναν ότι όλος ο πλανήτης θα συμμεριζόταν την αγανάκτησή τους για τη Ρωσία. Απογοητεύτηκαν. Μόλις υποχώρησε το αρχικό σοκ του πολέμου, σταδιακά εκδηλώθηκε παντού όλο και περισσότερο διακριτική υποστήριξη προς τη Ρωσία. Στην πραγματικότητα όλος ο μουσουλμανικός κόσμος φαίνεται να θεωρεί τη Ρωσία μάλλον εταίρο παρά αντίπαλο. Μέρα με τη μέρα η οικονομική δυναμική του πολέμου έχει ενισχύσει την εχθρότητα προς τη Δύση στον αναπτυσσόμενο κόσμο επειδή αυτός υποφέρει από τις κυρώσεις. Ενδεχομένως ο Τραμπ και οι σύμβουλοί του να κάνουν την ίδια ανάλυση με τον Todd και γι’ αυτό να θέλουν να κλείσουν τη δουλειά στα γρήγορα. Προς όφελός τους, προς όφελος του Πούτιν, με θύμα την Ουκρανία.
Ανάγωγα
Η πρόσφατη ετήσια έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) για το 2024 από την εταιρεία MARC δείχνει πως το 60% των νοικοκυριών δηλώνει ότι το εισόδημά του δεν επαρκεί για όλο τον μήνα. Επίσης, το 81,6% των νοικοκυριών αδυνατεί να δημιουργήσει οποιαδήποτε αποταμίευση. Είναι φανερό πως πρόκειται για συνωμοσία σκοτεινών κύκλων με στόχο την αποσταθεροποίηση της λαοφιλούς κυβέρνησης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας