• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.5°C / 33.9°C
  3 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.1°C / 30.9°C
  3 BF
  50%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.4°C / 36.5°C
  1 BF
  36%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  2 BF
  26%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  3 BF
  45%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 26.2°C / 32.0°C
  1 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 24.5°C / 28.7°C
  2 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  35°C 34.6°C / 34.6°C
  2 BF
  17%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 28.2°C
  1 BF
  44%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 29.0°C
  2 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.5°C / 27.8°C
  2 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.7°C / 29.7°C
  2 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  37%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 31.2°C / 32.8°C
  1 BF
  42%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 27.5°C / 31.6°C
  3 BF
  41%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  4 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.0°C / 34.2°C
  3 BF
  29%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.3°C / 28.3°C
  3 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.2°C / 28.9°C
  3 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  29°C 29.1°C / 29.1°C
  2 BF
  35%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανοσία της αγέλης από την αγέλη των ανόητων

 • A-
 • A+

Η μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα για τη θνητότητα στις ΜΕΘ και τη θνητότητα των διασωλωνημένων εκτός ΜΕΘ, αλλά και για τη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στα νοσοκομεία της Αττικής και στα νοσοκομεία εκτός Αθηνών ως προς την αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση της πανδημίας, κατατέθηκε στην κυβέρνηση τον Μάιο. Η δήλωση του πρωθυπουργού στη Βουλή «δεν έχω ένδειξη ότι έχουμε μεγαλύτερη θνησιμότητα στους ασθενείς εκτός ΜΕΘ σε σχέση με αυτούς οι οποίοι είναι στις ΜΕΘ» έγινε τον Δεκέμβριο.

Η χρονική απόσταση είναι μικρή (μερικοί μήνες), η απόσταση ως προς την ουσία είναι τεράστια. Τι συνέβη; Ας εξετάσουμε ορισμένες ερμηνευτικές εκδοχές ξεκινώντας από τις πιο ήπιες και καταλήγοντας στις πιο σοβαρές, οι οποίες αν ισχύουν προκύπτει πολύ σοβαρό πρόβλημα που δεν έχει μόνον πολιτική διάσταση.

Πρώτη περίπτωση: Ο κύριος Μητσοτάκης μπορεί να μην είχε ενημερωθεί για τη μελέτη των δύο επιστημόνων και γι’ αυτό έκανε τη συγκεκριμένη δήλωση - στη δευτερολογία του και εκτός κειμένου. Αν δεν είχε ενημερωθεί είτε από τον αρμόδιο υπουργό είτε από τους συμβούλους του οι οποίοι εκ της θέσεώς τους είναι υποχρεωμένοι να του γνωστοποιούν ό,τι έχει σχέση με την πανδημία, οφείλει να κάνει την αυτοκριτική του (αν όχι δημοσίως, ας την κάνει στον καθρέφτη του) για τις επιλογές προσώπων και να διώξει τους συμβούλους του και τον υπουργό γιατί αποδείχτηκαν περισπούδαστα βλίτα.

Δεύτερη περίπτωση: Ο κύριος Μητσοτάκης είχε ενημερωθεί εγκαίρως, αλλά το ξέχασε και γι’ αυτό έκανε εκείνη τη δήλωση στη Βουλή που εκθέτει τον ίδιο και την κυβέρνησή του. Σφάλμα κορυφής που θρυμματίζει την εικόνα του ικανού ηγέτη και υπονομεύει το αφήγημά του ότι η χώρα έχει την καλύτερη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος από τη λήξη του Εμφυλίου και πρέπει οι πολίτες να την εμπιστεύονται τυφλά και να μην ακούνε τις λαϊκίστικες κραυγές της αντιπολίτευσης.

Τρίτη περίπτωση: Ο κύριος Μητσοτάκης είχε ενημερωθεί, δεν είχε ξεχάσει τη μελέτη, την εξέτασε μαζί με τους συνεργάτες του και τους ειδικούς συμβούλους του (ζωή να ’χουν, είναι πολλοί και πολύ καλά αμειβόμενοι), αλλά δεν την αξιολόγησαν σωστά και γι’ αυτό δεν πήραν κανένα μέτρο για να περιορίσουν τις συνέπειες και γι’ αυτό με ύφος χιλίων καρδιναλίων είπε ό,τι είπε στη Βουλή απαντώντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ Αλέξη Τσίπρα.

Κραυγαλέα ανεπάρκεια όλου του συστήματος εξουσίας και μεγάλη ευθύνη του επικεφαλής του. Αυτονόητο το συμπέρασμα ότι τη χώρα διοικούν ερασιτέχνες της συμφοράς. Εχουμε στην πράξη την ανοσία της αγέλης, από την αγέλη των ανόητων. Η λέξη «ολετήρας» που χρησιμοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για να χαρακτηρίσει τον Αλέξη Τσίπρα περιγράφει με ακρίβεια τον προϊστάμενό του και τους διπλανούς του… φωστήρες στο άθλημα της αφρίζουσας τιποτολογίας.

Τέταρτη περίπτωση: Γνώριζε τη μελέτη, την αξιολόγησε σωστά, αλλά πίστεψε ότι δεν πρόκειται να δημοσιοποιηθεί, οπότε, αφού δεν ήταν διατεθειμένος να κάνει ό,τι του ζητούσαν οι δύο επιστήμονες, δεν είχε κανέναν λόγο να βάλει τα χεράκια του και να βγάλει τα ματάκια του. Η αλαζονεία του και η αίσθηση παντοδυναμίας που τον καθοδηγεί έσπασαν τα μούτρα τους γιατί, όπως έχει αποδειχτεί στο παρελθόν, ενίοτε η σιωπή ισοδυναμεί με ψέμα που όταν αποκαλυφθεί θα ξεφτιλιστείς. Οσα οχυρωματικά έργα κι αν φτιάξεις για να μείνεις στο απυρόβλητο, όσο χρήμα κι αν μοιράσεις για να κλείσεις στόματα, όσες χάρες κι αν κάνεις στους ισχυρούς για να σε προστατεύουν, όσους επαγγελματίες κόλακες κι αν προσλάβεις για να σε αποθεώνουν, θα έρθει η στιγμή που κάποια ρωγμή θα σχηματιστεί και δεν θα είναι εύκολο να τη μερεμετίσεις.

Πέμπτη περίπτωση: Ηξερε και είπε ψέματα. Επωφελή για τον ίδιο αλλά με οδυνηρά αποτελέσματα για πολλούς. Πανούργος και ραδιούργος ναι, αλλά ένοχος. Εδώ έχουμε παραβίαση του νόμου που η κυβέρνησή του ψήφισε για τη διασπορά fake news. Οταν προτρέπεις τη Δικαιοσύνη να διώκει όσους διαδίδουν απίθανες θεωρίες για την πανδημία και να τους τιμωρεί παραδειγματικά γιατί προκαλούν βλάβη στο δημόσιο συμφέρον, όταν καλείς τα μέσα ενημέρωσης να μη δίνουν βήμα στους αρνητές και να ενημερώνουν σωστά τους πολίτες, δεν μπορείς να απαιτείς ασυλία όταν διαπράττεις τα ίδια και χειρότερα αδικήματα.

Πρόκειται όμως για πταίσμα. Υπάρχει και ένα έγκλημα. Σύμφωνα με μια ατυχή δήλωση του πρωθυπουργού, είχαμε αχρείαστες (!) απώλειες λόγω της επιμονής πολλών συμπολιτών μας να μην εμβολιαστούν. Για τους 1.535 θανάτους διασωληνωμένων σε σύνολο 3.988 στο διάστημα 1/9/20-6/5/21 που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, θα αναλάβει κανείς την ευθύνη; Και εδώ δεν έχουμε να κάνουμε μόνον με πολιτική ευθύνη. Για ανθρώπινες ζωές μιλάμε.

Ανάγωγα

Ολοκλήρωσε τις εργασίες της η εξεταστική επιτροπή που συγκροτήθηκε για τη λίστα Πέτσα. Πιο γρήγορη διαδικασία δεν έχουμε ξαναδεί. Λογικό, αφού το κόμμα «είμαι πλειοψηφία και κάνω ό,τι γουστάρω» δεν επέτρεψε να καταθέσουν ούτε οι εγκαλούμενοι υπουργοί ούτε και πολλοί άλλοι που θα μπορούσαν να φωτίσουν αυτή τη σκοτεινή υπόθεση. Η Νέα Δημοκρατία στο πόρισμά της (έχει συνταχθεί πριν ξεκινήσει η επιτροπή) θα μας λέει ότι όλα ήταν καλώς καμωμένα. Οπότε, πάμε ολοταχώς για νέες λίστες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Τα βαποράκια του αφεντικού
Η πανδαισία ελαφρότητας που ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μας με πρωταγωνιστές τον πρωθυπουργό, ορισμένους υπουργούς, τους στενούς συνεργάτες του και τους συμβούλους του δεν έχει τέλος.
Τα βαποράκια του αφεντικού
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Ο ιός του πανικού πλήττει την κυβέρνηση
Η κυβέρνηση των αρίστων που ισχυρίζεται ότι χτίζει επιτελικό κράτος, που κατά το αφήγημα των διαφημιστών της είναι η καλύτερη της μεταπολίτευσης (τουλάχιστον), έχει χάσει τα αυγά και τα καλάθια.
Ο ιός του πανικού πλήττει την κυβέρνηση
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Το ανόητο μεθοκόπημα της εξουσίας
Στα πρωθυπουργικά μοντέλα την ευθύνη για ό,τι συμβαίνει στη χώρα την έχει ο επικεφαλής. Αυτός επιλέγει τους συνεργάτες του, αυτός έχει συγκεντρώσει στα χέρια του όλες τις εξουσίες, αυτός διορίζει και...
Το ανόητο μεθοκόπημα της εξουσίας
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Είναι επιστήμονες, όχι το τζουκ μποξ της κυβέρνησης
Η κυβέρνηση δήλωνε ότι τους εμπιστεύεται απόλυτα, ότι προτίθεται να πάρει όλα τα μέτρα που εισηγούνται και εμείς συγχωρούσαμε την υπερβολική έκθεση ορισμένων στη δημόσια σκηνή.
Είναι επιστήμονες, όχι το τζουκ μποξ της κυβέρνησης
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Αριστοτέχνης στις πόζες θριάμβου
«Ενας είναι ο εχθρός, ο λαϊκισμός». Με αυτόν τα έχει βάλει ο πρωθυπουργός και όποτε του δίνεται η ευκαιρία τον ρίχνει στο καναβάτσο. Ο,τι δεν του αρέσει, το χαρακτηρίζει λαϊκίστικο.
Αριστοτέχνης στις πόζες θριάμβου
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Η δημόσια υγεία στα χέρια σκιτζήδων
Εχει προαναγγείλει τρεις φορές τη λήξη της πανδημίας: τη μία με φόντο το ηλιοβασίλεμα στη Σαντορίνη, την άλλη παραπέμποντας στον μαραθώνιο με τη φράση διανύουμε το τελευταίο μίλι και προσφάτως υποστηρίζοντας...
Η δημόσια υγεία στα χέρια σκιτζήδων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας