• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.0°C / 12.8°C
  0 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  9°C 6.9°C / 11.0°C
  1 BF
  46%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 14.3°C
  3 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  43%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 9.1°C / 9.1°C
  4 BF
  61%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 6.8°C / 10.4°C
  2 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.8°C / 7.4°C
  0 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 13.6°C
  2 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 13.0°C
  2 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.9°C
  3 BF
  46%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.4°C / 13.8°C
  4 BF
  43%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.6°C / 10.7°C
  2 BF
  52%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  3 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.2°C / 10.5°C
  0 BF
  50%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 14.4°C
  1 BF
  49%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 11.8°C
  2 BF
  40%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.2°C / 12.7°C
  1 BF
  59%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.3°C / 10.4°C
  2 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 11.7°C
  2 BF
  61%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  2 BF
  41%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ολοι μετράμε. Μετράμε όλοι;

 • A-
 • A+

«Συμπολίτισσες και συμπολίτες μου! Ανθρωποι της καρδιάς και της καθημερινής μου σκέψης!».

Γιατί δεν κότσαρε «και της 20ετούς μου στέψης» από δίπλα, να 'ναι και ιστορικά σωστός; Επί 18 χρόνια ψήφο ψήφο τον μετράμε, βάλε κι άλλα δυο που 'ρχονται, να η εικοσάδα. Μα να με σκέφτεται καθημερινά; Τέτοιο κακό αλήθεια από άλλον άνθρωπο δεν μου 'λαχε ώς τα τώρα (μανάδες, γιαγιάδες και τα συναφή δεν πιάνονται, καθώς «το αίμα νερό δεν γίνεται» και «μάνα είναι μόνο μία» και φέρνει και κάνα φαγάκι κι όταν τρώμε, δεν μιλάμε).

Αλλά ο Ανδρέας... αχ, ο Ανδρέας! Αυτός ο άνθρωπος αυτός, είμαι ο άλλος του εαυτός. Φορ σουρ, σε λέω! Μου το 'στειλε και ραβασάκι. Γραπτό. Με υπογραφή και φάκελο και φωτογραφία κι απ' ούλα. Μονάχα απ' τον πατέρα μου δεν ήρθε να με ζητήσει ακόμα... Ακου μ' έχει στην καρδιά του και με σκέφτεται καθημερινά. Το τζιέρι μου. Το φως του Αυγερινού μου. Η κόρη των ματιών μου. Η μπαταρία του κινητού μου. Ο πόντος του καλσόν μου. Η κόπιτσα του σουτιέν μου (που δεν φοράω). Η ζάχαρη του καφέ μου (που δεν βάζω). Η συνδρομητική του σπιτιού μου (που δεν έχω - συνδρομητική. Σπίτι έχω. Και αμπέλια και ελιές και μια κουβέρτα κεντητή και τρία ζευγάρια λινοσέντονα, τα πάνω και τα καταΐ!).

Ετσι μας υποδέχθηκε στη φετινή απογραφή ο δημαρχέσσος μας. Με επιστολή προ-σω-πι-κή. Εδω, στα Δυτικά Προάστια, τη χώρα των ψυκτικών. Ο Μητσοτάρχας το 'χει πει αυτό. Λίγο πριν κατηγορήσει τον Τσίπρα πως αυτός μας έβαλε στα μνημόνια και λίγο ακόμα πιο πριν αναβαθμίσει τον Πλεύρη σε υπουργό Νέας Υγείας, που το μόνο που κάνει είναι να διώχνει γιατρούς και να μετράει θανάτους, για τους οποίους επίσης φταίει ο Τσίπρας.

Να 'χω όλα τούτα, να 'χω και την απογραφή. Μ' επιστολή προ-σω-πι-κή. Αν έχω καμπινέ στο σπίτι με ρωτάν. Αν μπανιαρίζομαι εντός και πόσα παιδιά έχω γεννήσει. Οχι πόσα παιδιά έχω - πόσα έχω γεννήσει. Ζωντανά, όχι νεκρά. Το διευκρινίζει αυτό. Διόλου αδιάκριτες, μήτε σκληρές και δεόντως δεοντολογικές ερωτήσεις. Και από πού έχω έρθει και πού αλλού έχω μείνει και αν είμαι αγοράκι ή κοριτσάκι.

Αλλη κατηγορία δεν υπάρχει. Αυτά περί σεινάμενων αγορακίων και κουνάμενων κοριτσακίων να πάτε να τα πείτε αλλού! Εδώ μόνο άρρεν και θήλυ έχουμε και επιτέλους πάρτε μια απόφαση να ξεμπερδεύουμε. Αν είσαι κοριτσάκι, γεννάς. Μάλιστα. Αλλά ο λαός λέει άλλα. Πως «ο άνδρας γεννά και η γυναίκα τίκτει». Εμένα όμως κανένας δεν με ρώτησε πόσα παιδιά έτεκα. Ή μήπως, έχω τίξει, που πάει και στη στίξη; Δική μου η μήτρα, δικός μου κι ο παρακείμενος, όπως θέλω ορίζω και τα δύο.

Γιατί έχω άνδρα εγώ που με σκέφτεται. Τον Ανδρέα! Και έχω κι ένα γκομενάκι (συνοικιακό βέβαια), που το σκέφτομαι εγώ. Τον Κυριάκο! Και έχω και την Αψογοτάτη του, που μας σκέφτεται όλους. Και που μ' ένα μονάχα τηλεφώνημα, έγινε μάνα 700 Αφγανών! Ούτε μιας ούτε δυο - επτακοσίων! Το θέτω και ολογράφως για εμφατικοποίηση. Διότι αυτό είναι η Μαρέβα: εμφατικοποιημένη και φεγγαρολουσμένη και αγγελοκρουσμένη.

Ενα απλό μήνυμα της έστειλε ο παμπλούτιος αλλά παλιός (αλλά παμπλούτιος) φίλος της από την Αμερική κι έφτανε: «Ντίαρ Μάρι» της λέει (έτσι χαϊδιάρικα μιλάν αυτοί), «κάνε κάτι γι' αυτά τα δόλια τα κορίτσια». «Για όνομα του ρόδου!», σκούζει η Μάρι και μ' ένα τηλέφωνο στον Μηταράκη, που μ’ άλλες κι άλλες είναι ζόρικο αντράκι και μ’ άλλη γιουσουφάκι, τις έφερε στη χώρα.

Πες μου τώρα εσύ: τι να απαντήσει αυτό το κορίτσι στην απογραφή; Δεν τις γέννησε μεν, αλλά σαν μάνα τούς στάθηκε. Είναι δίκαιο να μην το καταγράψουμε, απογράψουμε, αντιγράψουμε; Αφού κι εγώ τώρα που τα γράφω όλα τούτα, έχω ζουμιάσει. Δεν είμαι δα κι από πέτρα. Κάτι οι αλήθειες των μεγάλων ανδρών, κάτι η ευαισθησία της μεγάλης Κυρίας, ήρθα κι απόσωσα.

Βάλε μου να πιω και ξαναβάλε μου, αυτό το κόμμα είναι το φινάλε μου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Μπα που να φας τη γλώσσα σου!
Αυτό το πράμα πάλι! Είναι πράμα αυτό τώρα; Πώς την έχουμε δει δηλαδή; Ετσι θα περάσουμε τη ζωή μας; Κοιτώντας και ξανακοιτώντας την άδεια σελίδα, περιμένοντας την επιφοίτηση;
Μπα που να φας τη γλώσσα σου!
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Κι όμως, μετακινείται!
Υπάρχουν αυτοί, εκείνοι και οι άλλοι. Υπάρχουν και οι κάποιοι. Αρκετοί απ’ όλους αυτούς τους δαύτους έχουν πει. Διάφορα. Κάνανε κιόλας, αλλά λέγανε κιόλας. Πολλά. Μερικά, αρκετούτσικα θα έλεγα, μείνανε στην...
Κι όμως, μετακινείται!
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Δεν είναι καλή η ερώτησις. Καθόλου!
Τον άκουσα και ένα δάκρυ πήγε να κυλήσει από το δεξί μου μάτι. Το αριστερό μένει πάντα στεγνό. Τι φάση; Θα έχει πρόβλημα κάποιος αδένας φαίνεται... Τον είδα και σκίρτησε το δεξί μου φυλλοκάρδι. Το αριστερό...
Δεν είναι καλή η ερώτησις. Καθόλου!
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Να σας ζήσει! Αξιος, άξιος!
Ούτε να το ξεστομίσω δεν μπορώ! Φτου σκόρδα – φύγε μακριά, στα όρη, στ’ άγρια βουνά! Μπα που να του ρίξω χοντρό αλάτι να μην ξαναζυγώσει ποτέ, να κάψω φασκόμηλα να τον πάρει η μπόχα, σκορδοκοτσίδες να κρεμάσω,...
Να σας ζήσει! Αξιος, άξιος!
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Και Νικολό καρτέρει...
Καλά, ε! Μόνο τον αγκυλωτό που δεν έκαψαν στο Σύνταγμα, μαζί με τα σουτιέν τους. Και τι λόγος! Τι κορμοστασιά!
Και Νικολό καρτέρει...
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Μονάχα ένας;
Τι να φταίει λες; Το ζαβό το ριζικό μας; Οι «Μοιραίοι» του Βάρναλη; Οι μηριαίοι του Κυριάκου; Και οι τρεις αδερφοί Καραμάζοφ μαζί; Οι Λίμαν Μπράδερς; Ο Μπίλι ο Κιντ; Ποιος;
Μονάχα ένας;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας