• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.1°C / 27.4°C
  2 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.7°C / 25.7°C
  0 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.8°C / 25.4°C
  1 BF
  36%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  72%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.0°C / 24.7°C
  1 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.4°C / 21.1°C
  0 BF
  26%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.6°C / 25.8°C
  0 BF
  26%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.8°C / 27.5°C
  3 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 23.9°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.9°C / 25.7°C
  3 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.6°C / 22.9°C
  1 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 18.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 22.5°C
  0 BF
  45%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.5°C / 25.7°C
  1 BF
  29%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.2°C / 25.8°C
  0 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.8°C / 28.1°C
  2 BF
  40%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.3°C / 22.1°C
  0 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.7°C / 25.3°C
  2 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  1 BF
  21%
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εκπαίδευση στη μοιρολατρία

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, διαδικασία ψυχοφθόρα για γονείς και μαθητές, θα ζητήσω προκαταβολικά συγγνώμη από τους αναγνώστες για την παράθεση ενός μεγάλου αποσπάσματος από το βιβλίο «Η αξία του εκπαιδεύειν» (εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα).

Γράφει λοιπόν ο Ισπανός φιλόσοφος Φερνάντο Σαβατέρ: «Κάθε άνθρωπος είναι αυτό που δείχνει ότι μπορεί να είναι με τον ζήλο και τις ικανότητές του, όχι αυτό που του έχουν προδιαγράψει να είναι οι ρίζες του –βιολογικές, φυλετικές, οικογενειακές, πολιτιστικές, εθνικές, κοινωνικές κ.λπ.– σύμφωνα με μια ιεράρχηση ευκαιριών που άλλοι έχουν καθιερώσει. Υπό αυτή την έννοια, το εκπαιδευτικό εγχείρημα είναι πάντα μια εξέγερση κατά της μοίρας, ξεσηκωμός κατά του πεπρωμένου. Η εκπαίδευση είναι αντιμοιρολατρική, όχι ένας προγραμματισμένος συμβιβασμός με τη μοίρα... για να σε φάω καλύτερα, όπως είπε ο λύκος μεταμφιεσμένος με παιδαγωγικό τρόπο σε γιαγιά».

«Εξέγερση κατά της μοίρας» λοιπόν η εκπαίδευση. Να όμως που οι μαθητευόμενοι μάγοι του νεοφιλελευθερισμού επιχειρούν να αντιστρέψουν το βέλος του χρόνου και να μας γυρίσουν πολλές δεκαετίες πίσω. Τότε που το παιδί του φούρναρη, του οικοδόμου ή του σιδερά δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι θα έχει άλλο μέλλον εκτός του να ακολουθήσει είτε τον δρόμο του πατέρα του είτε να μάθει μια άλλη τέχνη δίπλα σε κάποιον μάστορα.

Η σημερινή είναι ίσως η πιο συνειδητά ταξική κυβέρνηση της μεταπολίτευσης, απολύτως στοχοπροσηλωμένη στα συμφέροντα που εκπροσωπεί και με ιδιαίτερο ζήλο στην υλοποίηση του προγράμματός της. Το δείχνει στα εργασιακά, στην οικονομία, στην υγεία και, φυσικά, στην Παιδεία. Τα μέτρα που εφάρμοσε φέτος –χρονιά μιας άθλιας τηλεκπαίδευσης και ψυχολογικού άγους για τα παιδιά– θα αφήσουν εκτός ΑΕΙ χιλιάδες υποψηφίους, προσφέροντας δωρεάν πελατεία στα πάσης φύσεως ιδιωτικά ΙΕΚ και «κολέγια», αφού πρώτα φρόντισε τα τελευταία να εξισωθούν ως προς τα επαγγελματικά δικαιώματα με τα πανεπιστήμια.

Στέλνει χιλιάδες οικογένειες να «αγοράσουν» «δεξιότητες» για τα παιδιά τους, αφού το πρότυπο του νεοφιλελεύθερου ατόμου επιβάλλει να γίνει «επιχειρηματίας του εαυτού του». Δηλαδή να διαχειρίζεται τις ικανότητες, τις δυνατότητες και τις προσωπικές του ιδιότητες σαν εμπορεύματα σε μια αγορά στην οποία ο εργοδότης μπορεί να αγοράζει εν μέρει ή εν συνόλω τον χρόνο ανθρώπων που είναι «διαθέσιμοι» να τα δώσουν όλα για την επιχείρηση.

Αυτή η κατάσταση, σε άμεσο συνδυασμό με την απόλυτη αδυναμία της Αριστεράς να αρθρώσει εναλλακτικό και πειστικό όραμα, γεννά από όλους τους πόρους της κοινωνίας μοιρολατρία, συμβιβασμό, υποταγή και κομφορμισμό. Διαβρώνει τον ανθρώπινο χαρακτήρα (corrosion of character), όπως έχει δείξει ο Αμερικανός κοινωνιολόγος Ρίτσαρντ Σένετ στο βιβλίο του «Η κουλτούρα του νέου καπιταλισμού» (Εκδόσεις Σαββάλα). Η κυβέρνηση, ακολουθώντας τα χνάρια μιας ανθρωποφαγικής ιδεολογίας που ομνύει μόνο στον απόλυτο ανταγωνισμό, επιχειρεί να κάνει την κοινωνία να εμπεδώσει το πνεύμα της θατσερικής ΤΙΝΑ - Δεν Υπάρχει Εναλλακτική.

«Ο,τι και να φανταστήκατε εσείς που δεν προέρχεστε από τις τάξεις των “αρίστων”, ό,τι και να ελπίσατε ή να ονειρευτήκατε, ξεχάστε το γιατί η μοίρα σας είναι προδιαγεγραμμένη: προορίζεστε για την κρεατομηχανή των εξετάσεων, της σχολικής αποτυχίας, του αποκλεισμού και της απόρριψης». Αυτό είναι το μήνυμα των αλλαγών του «νέου σχολείου» που θέλει η κυρία Κεραμέως, υπουργός των εξυπηρετήσεων και της εξεύρεσης πελατείας για τις «εκπαιδευτικές» επιχειρήσεις.

ΑΠΟΨΕΙΣ
Το «τούτο» τρώει το «εκείνο»
Προφανώς, ο πλούσιος «στούρνος» θα πάρει πτυχίο. Αλλά ο φτωχός «στούρνος» θα μείνει στούρνος και φτωχός. Το εκπαιδευτικό λειτουργεί ως σύστημα επιλογής και προνομιακής μεταχείρισης των προνομιούχων.
Το «τούτο» τρώει το «εκείνο»
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Καληνύχτα και καλή τύχη κ. Νίκη Κεραμέως!
Φανερώθηκε η μάσκα που κρύβει το Υπουργείο Παιδείας, κάτω απ' τη μάσκα που φοράει! Ας μην αυτοπαραμυθιάζεται η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ ότι οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές αδρανούν ή στέκουν αμήχανοι σαν να 'χουν...
Καληνύχτα και καλή τύχη κ. Νίκη Κεραμέως!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μείωση εισακτέων στα Πανεπιστήμια και ίσα δικαιώματα στα Κολέγια. Τι δεν καταλαβαίνεις;
Οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης στοχεύουουν στη μείωση των εισακτέων στα ΑΕΙ και στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της Παιδείας.
Μείωση εισακτέων στα Πανεπιστήμια και ίσα δικαιώματα στα Κολέγια. Τι δεν καταλαβαίνεις;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το υπ. Παιδείας «ψήνει» μαθητές και γονείς... στα «κάρβουνα»
Η πλειονότητα των γονέων θεωρούν ότι η εκπαίδευση των παιδιών τους, ενώ τους στοιχίζει πολύ ακριβά, δεν είναι ικανή να τα προετοιμάσει για την ομαλή ένταξή τους στην αγορά εργασίας.
Το υπ. Παιδείας «ψήνει» μαθητές και γονείς... στα «κάρβουνα»
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Ας κάνουν το σκατό τους παξιμάδι
Ο πρωθυπουργός και η υπουργός Παιδείας μπορούν να υπερηφανεύονται. Αλλωστε, ούτε ο κ. Μητσοτάκης ούτε η κ. Κεραμέως πέρασαν από ελληνικά πανεπιστήμια, για τα οποία όμως έχουν γνώμη και δηλώνουν ότι θέλουν να...
Ας κάνουν το σκατό τους παξιμάδι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σοκ και δέος με 40.000 αποκλεισμένους!
Οσα είπαμε ισχύουν. Η υπουργός Παιδείας δεν μας διέψευσε καθόλου. Ισα ίσα σε κάποιες περιπτώσεις μας έκανε να φαινόμαστε μετριοπαθείς. Στις βάσεις εισαγωγής αναφερόμαστε και στον αριθμό των υποψηφίων που...
Σοκ και δέος με 40.000 αποκλεισμένους!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας