• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 9.6°C / 15.7°C
  4 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.3°C / 12.3°C
  3 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 16.0°C
  4 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.9°C
  0 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  3 BF
  71%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.0°C / 9.9°C
  1 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  2 BF
  70%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.5°C / 13.5°C
  2 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 18.8°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.0°C / 14.9°C
  1 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 16.8°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  3 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.3°C / 15.3°C
  4 BF
  61%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.5°C / 10.9°C
  0 BF
  62%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 10.6°C
  3 BF
  72%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 18.8°C
  1 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 14.3°C
  2 BF
  88%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 11.6°C
  3 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 12.3°C
  1 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.0°C / 7.0°C
  1 BF
  70%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τι άλλο νά 'κανε;

 • A-
 • A+

Την πρώτη την άκουσα απ' τον γιο του. Τη δεύτερη, απ' τον ίδιο.

«Μεγάλο πια, τον ρώτησα: Γιατί ρε πατέρα; Πήγες φαντάρος τρία χρόνια, κατευθείαν μετά πολέμησες στο Αλβανικό Μέτωπο και μετά μπήκες και στην Αντίσταση μέσα στην Κατοχή. Γιατί;... Ξέρεις τι μου απάντησε; “Και τι άλλο να 'κανα;”».

«Για πες μου κυρ Γιώργο, πώς χωράγατε τόσοι νοματαίοι σ' ένα δωμάτιο απ' αυτά τα πέτρινα που βλέπω διάσπαρτα στο νησί;». «Χωράγαμε. Τέσσερα παιδιά, μάνα, πατέρας. Η μάνα πέθανε νωρίς. Η θεία μας μάς μεγάλωσε. Παιδιά, άντρα δεν είχε -μας ανάθρεψε. Ενα παντελονάκι, κι αυτό κοντό, κι ένα πουκάμισο. Χειμώνα, καλοκαίρι. Τα χίλια μπαλώματα. Για παπούτσια μήτε λόγος. Σόλες είχαν γίνει τα ποδάρια από κάτω. Είχαμε πηγάδι κι ό,τι σπέρναμε τρώγαμε. Με την Κατοχή ήταν δύσκολα. Εως τη Δευτέρα Δημοτικού πήγα και μου 'δωσαν απολυτήριο Τρίτης χαριστικά. Κάτι να διαβάζω ξέρω, γράφω πού και πού και στην τοπική εφημερίδα, τα καταφέρνω. Στον Εμφύλιο και μετά, δωσιλόγους είχαμε καμιά δεκαριά. Τους ξέραμε.

Κάποιος ζει ακόμα νομίζω. Είχε έρθει ομάδα από Αθήνα να τους φάει, μα έπεσε σύρμα και τους προλάβανε. Κανείς δεν γύρισε πίσω από κείνη την ομάδα. Τους έφαγαν εκεινούς τελικά... Στη Χούντα, καλά περάσαμε εμείς οι αγρότες. Εντάξει, υπήρχαν και κάποιοι αναρχικοί. Αυτοί κακοπέρασαν». «Και τώρα, πώς τα βλέπεις τα πράγματα; Σαν τι ψηφίζεις δηλαδή;». «Μωρέ όλοι ίδιοι είναι. Το τομάρι τους κοιτάνε... Μητσοτάκη ψήφισα. Για να φύγει η βρόμα του ΣΥΡΙΖΑ». «Τι μου λες; Απλυτος ήρθε ο Τσίπρας στο νησί;». «Να φύγει σου λέω». «Οι άλλοι είναι καλύτεροι;». «Ε και; Αυτός να μην είναι...».

Ο πρώτος δεν ζει πια. Ο γιος του, απ' τους «αναρχικούς» ήταν που «κακοπέρασαν στη Χούντα». Δεν ήταν αγρότης, βλέπεις. Τι να γίνει, τυχερά είν' αυτά... Ο δεύτερος ζει κι είναι μια χαρά κι ας γεννήθηκε το 1933, ούτε καν του φαίνεται, και την οικογένειά του κοντά έχει και τη θάλασσα δίπλα και τον ορίζοντα ν' ατενίζει. Και μακάρι να τον χαίρεται για πολλά χρόνια ακόμη. Και σπίτια έφτιαξε και περιουσία και όλο με το χαμόγελο ήταν. Και να μιλήσει ήθελε κι εγώ ν' ακούσω ήθελα. Μίλαγε. Ακουγα.

Ο Τσίπρας έφυγε. Αλλοι ήρθαν. Οχι ξεχωριστοί. Μα άλλοι. Πολύ «άλλοι» όμως. Δεν ξέρω αν τα χνώτα τους βρομάνε ανεμελιά, καφέδες απ' το Ντα Κάπο και πεσκανδρίτσα απ' το Δεσποτικό. Ξέρω πως κοντά δεν έρχονται για να τους μυρίσει εύκολα κανείς. Σαν άλλοι που είναι, άλλα κάνουν. Μα αυτά τα άλλα, σαν πολλά χρόνια δεν τα κάνουν; (Ο ιός μεταλλάσσεται, μα οι υιοί ούτε καν...).

Για τον πρώτο ήταν κάπως σαν φυσικό. Να πολεμάει και ν' αγωνίζεται -μιλάμε για σκληρούς πολέμους όχι αστεία- ξανά και ξανά. Οχι για να φύγει κάτι, μα για να έρθει. Αυτό που δεν θέλει ποτέ να ξανάρθει αυτό το «άλλο» που βασιλεύει (γιατί με όρους βασιλείας μιλάμε).

Συζητήσεις γίνονται (γίνονται;) για τα δύο χρόνια διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Προχθές τα 'κλεισε ο Ανακαινισμένος μας. Για του ΣΥΡΙΖΑ τη διακυβέρνηση τα έχουμε λύσει τα προβλήματά μας: βρομάγανε, έπρεπε να φύγουν, φύγαν. Τώρα; Ποια είναι τα προβλήματα ξέρουμε; Να λυθούνε θέλουμε;

Αυτοί, πάντως, σ’ το λέω και να με θυμηθείς, για να μην ξαναχάσουν την εξουσία, θα κάνουν τα πάντα. Τα πάντα... Ξέρεις τι σημαίνει τα πάντα; Ιδιοκτησία τι σημαίνει ξέρεις; Το κράτος ως ιδιοκτησία; Να δίνεις δύο εκατομμύρια απ' τα χρήματα του πολίτη για φοινίκια και χουντογλαστρόνια και μετά να τα ξηλώνεις και να λες «εντάξει δεν, πάμε γι' άλλα». Αυτό σημαίνει. Πώς μπορείς να το πεις έτσι απλά, δημόσια και να μη σου ζητά κανείς το λόγο! Αυτό σημαίνει. Κι αν σου τον ζητήσει και κανείς δηλαδή, ε και; (που είπε κι ο κυρ Γιώργος)

... Ανάμεσα σ' αυτό το «ε και;» και στο «και τι άλλο να 'κανα;» πόση ακόμη Ιστορία χωράει;

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Ούτε για φτύσιμο
Είμαστε, όμως, παθιασμένος λαός. Τώρα, παθιασμένος, λανθασμένος, ματιαγμένος; Κάτι σε -μένος, πάντως.
Ούτε για φτύσιμο
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Κι όμως, μετακινείται!
Υπάρχουν αυτοί, εκείνοι και οι άλλοι. Υπάρχουν και οι κάποιοι. Αρκετοί απ’ όλους αυτούς τους δαύτους έχουν πει. Διάφορα. Κάνανε κιόλας, αλλά λέγανε κιόλας. Πολλά. Μερικά, αρκετούτσικα θα έλεγα, μείνανε στην...
Κι όμως, μετακινείται!
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Στα άδυτα της Κολάσεως
Σ’ αυτό το συγκλονιστικό πόνημα, ο μέγας (ποιητής, αλλά και γκαντέμης) Δάντης, για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία έδωσε μορφή στην Κόλαση!
Στα άδυτα της Κολάσεως
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Τη σαμπάνια στο αγόρι, από μένα!
Δεν με έβαλαν καν σε σκέψεις. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα (ξεκάθαρα όμως) εδώ και δεκαετίες. Και για όσους είχαν ξεχαστεί στις αριστερές τους απογοητεύσεις (μα δεν είναι υπέροχο προνόμιο να μπορείς να...
Τη σαμπάνια στο αγόρι, από μένα!
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Καβάλα πάμε στον καιρό
Είναι πολλοί κι εμείς μονάχα δυο, τρεις, χίλιοι δεκατρείς. Φτάνουμε όμως. Ακριβώς γιατί «χωράμε» εκεί, που το αίμα πήζει στην πληγή, εκεί, που ο πόνος γίνεται καρφί.
Καβάλα πάμε στον καιρό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας