• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.1°C / 30.0°C
  2 BF
  26%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.1°C / 25.6°C
  4 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 26.0°C
  3 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.0°C / 27.0°C
  2 BF
  32%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  5 BF
  43%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 22.8°C / 26.7°C
  3 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  2 BF
  27%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.0°C / 27.2°C
  3 BF
  50%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.0°C / 30.0°C
  4 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  1 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 26.0°C
  3 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 23.0°C
  4 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  5 BF
  60%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 28.0°C
  2 BF
  39%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.2°C / 28.9°C
  3 BF
  35%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  4 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.6°C / 27.8°C
  2 BF
  36%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.7°C / 25.0°C
  4 BF
  44%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.8°C / 26.7°C
  3 BF
  53%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  2 BF
  27%
Με ποιους να πάει και ποιους ν’ αφήσει;
AP Photo/Michael Sohn
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Με ποιους να πάει και ποιους ν’ αφήσει;

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Λέτε να αλλάξει κάτι στη Γερμανία; Δηλαδή να δούμε μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου κυβερνητικό συνασπισμό χωρίς τη συμμετοχή της Χριστιανοδημοκρατίας; Δεν είναι απίθανο. Για την ώρα, το κόμμα των Πρασίνων είναι πρώτο στις δημοσκοπήσεις, πρώτη στη δημοφιλία είναι και η υποψήφιά του για την καγκελαρία κι ας είναι άπειρη κι ας μην έχει αφήσει κάποιο ευδιάκριτο αποτύπωμα στην πολιτική ζωή της χώρας.

Τι έχουν εκμεταλλευτεί οι Πράσινοι και βρίσκονται μπροστά στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων; Τις παλινωδίες της Μέρκελ στο μέτωπο της πανδημίας που έχουν θυμώσει και τους παραδοσιακούς οπαδούς της παράταξης και τους πολίτες που μετακινούνται από το ένα κόμμα στο άλλο ανάλογα με τη συγκυρία, τα σκάνδαλα υπουργών της Χριστιανοδημοκρατίας. Κυρίως όμως οι Πράσινοι αξιοποιούν την κρίση της Σοσιαλδημοκρατίας, η οποία εδώ και χρόνια έχει γίνει ο φτωχός συγγενής της Χριστιανοδημοκρατίας, αφήνοντας ένα τεράστιο κενό στην περιοχή όπου κάποτε κυριαρχούσε χωρίς σοβαρό ανταγωνιστή.

Για να μην ακυρωθεί ο κυβερνητικός ρόλος του, το SPD δεν δίστασε να πορευτεί στη γραμμή που καθόριζε ο λεγόμενος ιστορικός αντίπαλός του (ο όρος χρησιμοποιείται για τη συνεννόηση, αφού στη Γερμανία η αντιπαράθεση σε αυτό το επίπεδο δεν έχει τον πολωτικό χαρακτήρα που έχει σε άλλες χώρες). Εγκατέλειψε βασικές ιδρυτικές αρχές του, έκανε σημαντικές εκπτώσεις στο προγραμματικό πεδίο, ελάχιστες φορές αντιστάθηκε στην προσπάθεια της Χριστιανοδημοκρατίας να δημιουργήσει τετελεσμένα και στην οικονομία και στους θεσμούς και στην εξωτερική πολιτική. Ο κυβερνητισμός νίκησε κατά κράτος την ιδεολογική αυτονομία. Το παράδειγμά του ακολούθησαν και άλλα συγγενή κόμματα στην Ευρώπη και υπέστησαν τις ίδιες συνέπειες. Τα μηνύματα πάντως που έστελνε το ακροατήριό του ήταν σαφή και εκκωφαντικά. Μόνον ηγεσίες ξεκομμένες από την κοινωνία και πλήρως αλλοτριωμένες δεν θα μπορούσαν να τα αξιολογήσουν.

Σε όλες τις δημοσκοπήσεις τα τελευταία δύο χρόνια το SPD ερχόταν τρίτο και καταϊδρωμένο. Τα ευρήματα των μετρήσεων δεν θορύβησαν την ηγεσία του. Πίστεψε ότι δεν πρόκειται για κάτι οριστικό, αλλά για μια προσωρινή κατάσταση που θα ανατραπεί στην πορεία προς τις κάλπες. Δεν είχε φυσικά την αυταπάτη ότι θα κατακτήσει την πρωτιά.

Ο μαξιμαλισμός δεν περιλαμβάνεται στα ελαττώματά του. Βολευόταν και με τη δεύτερη θέση, αρκεί αυτή να του έδινε τη δυνατότητα να συμμετάσχει για άλλη μια φορά σε κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού, έστω ως εταίρος περιορισμένης ευθύνης. Υπήρξαν στελέχη του που προειδοποιούσαν για το κακό που έρχεται και ζητούσαν να επιστρέψει το κόμμα στην αντιπολίτευση για να ανασυγκροτηθεί, να εξετάσει με κριτικό τρόπο την πορεία του, να προχωρήσει σε γενναία αυτοκριτική, αλλά δεν εισακούστηκαν. Κάποιοι μάλιστα πρότειναν να εξετάσει το κόμμα την περίπτωση κυβερνητικής συνεργασίας με τους Πράσινους και την Αριστερά.

Για τη γραφειοκρατία του SPD η Αριστερά δεν μπορεί και κυρίως δεν πρέπει να εμπλακεί στη διακυβέρνηση. Η υποψήφια των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ ανήκει στην πτέρυγα των «πραγματιστών». Οι Πράσινοι δεν αποκλείουν τη συνεργασία με τους Χριστιανοδημοκράτες σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Συγκυβερνούν μαζί τους σε αρκετά κρατίδια. Το θέμα είναι τι θα πράξει το SPD.

Θα εξαρτηθεί βεβαίως από το εκλογικό αποτέλεσμα. Θα προσφερθεί για να επαναληφθεί το μοντέλο του μεγάλου συνασπισμού; Θα δεχτεί να μπει σε μια κυβέρνηση που δεν θα περιλαμβάνει τη Χριστιανοδημοκρατία; Θα συζητήσει την περίπτωση κυβέρνησης Πρασίνων, Σοσιαλδημοκρατών, Αριστεράς; Θα περάσει στην αντιπολίτευση προκειμένου να προχωρήσει, χωρίς το άγχος και τις δουλείες της διακυβέρνησης, στην επανεξέταση του ρόλου του και στην αναζήτηση ενός τρόπου επανασύνδεσης με τις κοινωνικές τάξεις που κάποτε ήταν το σημείο αναφοράς του; Οποια απόφαση κι αν πάρει, δεν θα είναι χωρίς κόστος.

Ανάγωγα

Η βρετανική κυβέρνηση αρνείται να προχωρήσει σε έρευνα για τη διαχείριση της κρίσης, υποστηρίζοντας ότι οι αρμόδιοι που θα έπρεπε να κληθούν να καταθέσουν σε μια τέτοια έρευνα είναι επί του παρόντος πολύ απασχολημένοι. Μάλιστα. Φόρτος εργασίας. Πώς δεν το σκέφτηκαν οι δικοί μας δεξιοί και πήγαν κατευθείαν στο ακαταδίωκτο και το ανεξέταστο; Προφανώς φοβούνται περισσότερο από τους Βρετανούς ομοδόξους τους.

SPD
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Θα επιμείνουν αριστερά ή θα κάνουν τούμπα;
Οι Σοσιαλδημοκράτες της Γερμανίας συμμετέχουν στην κυβέρνηση του μεγάλου συνασπισμού, αλλά στις δημοσκοπήσεις δεν τα πήγαιναν καλά. Η ηγεσία του τρομοκρατήθηκε και αποφάσισε να αλλάξει γραμμή.
Θα επιμείνουν αριστερά ή θα κάνουν τούμπα;
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Παρακολουθεί αμήχανη η Αριστερά
Οι κοινωνίες δυσφορούν, ωστόσο η αδυναμία των προοδευτικών δυνάμεων να συμφωνήσουν σε κοινή γραμμή πλεύσης είναι το βούτυρο στο ψωμί του νεοφιλελευθερισμού.
Παρακολουθεί αμήχανη η Αριστερά
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Εμφυλιοπολεμικά παραληρήματα
Οσοι έχετε την άποψη ότι ο εμφύλιος τελείωσε το 1949 -οι συνέπειές του πολύ αργότερα-, μάλλον έχετε κάνει λάθος. Κάθε τρεις και λίγο με διάφορες αφορμές τα απόνερά του κατακλύζουν τη δημόσια ζωή. Προφανώς οι...
Εμφυλιοπολεμικά παραληρήματα
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Το αδιανόητο στην πολιτική
Προσοχή, όμως. Με ρέγουλα οι φαντασιώσεις. Η πραγματικότητα είναι δύστροπη. Το τυχαίο δεν μπορείς να το προβλέψεις. Τα ενδεχόμενα είναι πολλά.
Το αδιανόητο στην πολιτική
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Ιδιοκτήτες και κληρονόμοι
Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε ότι πρέπει με την αύξηση των δυνάμεών μας να αφαιρέσουμε από τον Αλ. Τσίπρα το δικαίωμα να μιλά για λογαριασμό της δημοκρατικής παράταξης. Δεν ανήκει...
Ιδιοκτήτες και κληρονόμοι
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Ενα μικρό, πολύ μικρό, τόσο δα, παράπονο
Ηρεμήστε. Μην πανικοβάλλεστε, δεν έγινε κανένα κακό. Ενα μικρό, τόσο μικρό που με το ζόρι διακρίνεται, παράπονο εξέφρασε ο πρωθυπουργός μας για τη στάση της Γερμανίας. Τι είπε ο άνθρωπος;
Ενα μικρό, πολύ μικρό, τόσο δα, παράπονο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας