• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 19.2°C
  1 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 12.6°C
  3 BF
  82%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 17.0°C
  4 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  3 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  3 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 13.0°C
  2 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  0 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 16.6°C
  2 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  2 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.8°C
  5 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.7°C
  1 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  3 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 9.5°C / 9.5°C
  1 BF
  70%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 19.4°C
  2 BF
  48%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  2 BF
  94%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 9.2°C / 13.7°C
  1 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  1 BF
  86%
EUROKINISSI/ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η απογραφή του 2021, λόγω κορονοϊού, να διεξαχθεί σε μία ημέρα τον Οκτώβριο

 • A-
 • A+

Πριν από σχεδόν έναν χρόνο, και συγκεκριμένα στις 20.2.20, είχε δημοσιευτεί ένα άρθρο μου στην «Εφημερίδα των Συντακτών» με τίτλο «Ζωτικής σημασίας για το μέλλον της χώρας η απογραφή του 2021». Χαρακτήριζα την απογραφή αυτήν «ζωτικής σημασίας» διότι είναι ανάγκη να αποτυπωθούν από αυτήν οι πολλαπλές σοβαρές επιπτώσεις των μέτρων της δεκαετίας των τριών Μνημονίων σε όλους τους τομείς της ζωής της χώρας.

Εναν μήνα μετά τη δημοσίευση του άρθρου εκείνου διαγνώστηκε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στη χώρα μας και στη συνέχεια, στη διάρκεια του 10μήνου Μαρτίου-Δεκεμβρίου του 2020, έχασαν τη ζωή τους σχεδόν 5.000 συνάνθρωποί μας και διαγνώστηκαν σχεδόν 140.000 κρούσματα του ιού. Εκτός, όμως, από τις πολύ σοβαρές αυτές επιπτώσεις της πανδημίας στον πληθυσμό της χώρας, τα διαδοχικά λοκντάουν επιδείνωσαν τις επιπτώσεις των μέτρων των Μνημονίων στην οικονομία και την κοινωνία. Κατά συνέπεια, ο χαρακτηρισμός της απογραφής του 2021 ως ζωτικής έχει ακόμα μεγαλύτερη ισχύ.

Ενα ερώτημα που γεννιέται είναι ποιο μήνα πρέπει να διεξαχθεί η απογραφή. Στο άρθρο μου που προαναφέρθηκε είχα προτείνει Μάρτιο ή Απρίλιο, δηλαδή τους μήνες στους οποίους διεξήχθησαν όλες οι μεταπολεμικές απογραφές μέχρι και 2001 (το άρθρο έχει αναρτηθεί τον ιστότοπο https://manolisdrettakis.gr/).

Αν, όμως, ληφθούν υπόψη από τη μια μεριά η μέχρι σήμερα «πορεία» του κορονοϊού και από την άλλη τα προβλήματα που εμφανίστηκαν στον εμβολιασμό, είναι σαφές ότι είναι αδύνατο να επιτευχθεί εμβολιασμός του απαιτούμενου ποσοστού του πληθυσμού για να υπάρξει ανοσία της αγέλης τον Μάρτιο ή τον Μάιο, γεγονός που επιβάλλει τη συνέχιση κάποιων από τα περιοριστικά μέτρα, ενώ, θα ισχύουν και τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό. Υπό αυτές τις συνθήκες, η ενδεχόμενη διεξαγωγή της απογραφής σε δύο εβδομάδες τον Μάιο, όπως έγινε η απογραφή του 2011, εκτός του ότι δεν ενδείκνυται για λόγους προστασίας της υγείας του πληθυσμού, ενδέχεται να δημιουργήσει μεγαλύτερα και σοβαρότερα προβλήματα από εκείνα της απογραφής του 2011 λόγω του φόβου μετάδοσης του ιού. Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα της απογραφής του 2011, ενδεικτικά αναφέρουμε ότι:

 1. Διεξήχθη σε δύο εβδομάδες (10-24 Μαΐου) με αποτέλεσμα να μην απογραφούν μετακινηθέντες στη διάρκειά της.
 2. Δεν έγινε η πρόσληψη και εκπαίδευση του αναγκαίου αριθμού απογραφέων και εποπτών με αποτέλεσμα να υπάρξουν στα αστικά κέντρα περιπτώσεις που δεν εμφανίστηκαν απογραφείς σε πολυκατοικίες και δεν απογράφηκαν οι διαμένοντες σε αυτές. Το ίδιο συνέβη σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές.
 3. Προκειμένου να διορθωθούν οι παραλείψεις, έγιναν κάποιες αναπροσαρμογές των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν, αλλά είναι αμφίβολο αν το τελικό αποτέλεσμα έδειξε την ακριβή «εικόνα» του πληθυσμού το 2011.

Λόγω των όσων προαναφέρθηκαν, προτείνω η απογραφή του 2021 να διεξαχθεί στα μέσα Οκτωβρίου σε μία ημέρα (π.χ. την Κυριακή 17 Οκτωβρίου) όταν, όπως ελπίζουμε, θα έχει επιτευχθεί μια κάποιου είδους κανονικότητα.

Για την αρτιότερη διεξαγωγή της επαναλαμβάνω (επικαιροποιημένες) ορισμένες από τις προτάσεις που περιέχονται στο άρθρο μου της 20.2.2020 για:

(α) Την προετοιμασία και την οργάνωσή της: (i) πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των κενών που υπάρχουν στην ΕΛΣΤΑΤ, (ii) έγκαιρη πρόσληψη και εκπαίδευση του αναγκαίου αριθμού απογραφέων και εποπτών (iii) προμήθεια σύγχρονου τεχνικού εξοπλισμού (iν) έγκαιρη ενημέρωση του πληθυσμού και (v) χορήγηση των αναγκαίων πιστώσεων για την κάλυψη των σχετικών δαπανών. Οι δαπάνες αυτές αποτελούν επένδυση για το μέλλον της χώρας.

(β) Στο περιεχόμενό της –αν δεν έχουν περιληφθεί, στα δελτία απογραφής– να περιληφθούν ερωτήματα για: (i) το θρήσκευμα προκειμένου να υπάρξει πρόνοια για τις θρησκευτικές ανάγκες μόνιμων κατοίκων της χώρας με θρήσκευμα διαφορετικό από τον χριστιανισμό, (ii) τη διάρκεια της ανεργίας προκειμένου να ελεγχθούν τα αποτελέσματα των δειγματοληπτικών ερευνών, (iii) το εισόδημα των νοικοκυριών για να διαπιστωθεί πόσο χαμηλά έχει μειωθεί λόγω των μέτρων των Μνημονίων και του κορονοϊού, (iv) τα μέλη των οικογενειών που μετανάστευσαν στη διάρκεια της δεκαετίας των Μνημονίων και διαμένουν σε άλλες χώρες, (v) ποιοι και πότε από τους μόνιμους κατοίκους με ξένη υπηκοότητα απέκτησαν την ελληνική και (vi) πόσα από τα παιδιά τους γεννήθηκαν στην Ελλάδα. (Σημείωση: θέμα προσωπικών δεδομένων δεν υπάρχει διότι τα στοιχεία της απογραφής που αφορούν πρόσωπα είναι απόρρητα).

(γ) Τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της: (i) επεξεργασία όλων (και όχι δείγματος) των δελτίων της απογραφής με τα πιο σύγχρονα μέσα και (ii) δημοσίευση των αποτελεσμάτων τους το ταχύτερο δυνατό για να γνωρίσουμε την πραγματική έκταση των προβλημάτων που υπάρχουν προκειμένου να καταρτιστεί ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα αντιμετώπισής τους.

 * πρώην: αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Η Μόμο και ο κλέφτης κορονοϊός
Σήμερα τον χρόνο των ανθρώπων δεν τον κλέβουν κάποιοι «Γκρι κύριοι», αλλά ένας αόρατος κλέφτης με την κωδική ονομασία SARS-CoV-2 ή Covid-19, προφανώς λόγω της χρονιάς κατά την οποία εμφανίστηκε.
Η Μόμο και ο κλέφτης κορονοϊός
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Υψηλότερη θνητότητα και θετικότητα του κορονοϊού στην Ε.Ε. από τις ΗΠΑ
Η καταστροφική πολιτική του τέως προέδρου των ΗΠΑ στην αντιμετώπιση του κορονοϊού είχε προκαλέσει έκρηξη κρουσμάτων και θανάτων από τον ιό στη χώρα του.
Υψηλότερη θνητότητα και θετικότητα του κορονοϊού στην Ε.Ε. από τις ΗΠΑ
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Ο φόβος απέχει ένα βήμα από τον θυμό
Η κυβέρνηση δεν παραδέχεται ότι έχει αποτύχει στη διαχείριση της πανδημίας. Δεν θέλει να συμφιλιωθεί με την ιδέα ότι το μοντέλο ακορντεόν που εφαρμόζει εδώ και μήνες δεν λειτούργησε.
Ο φόβος απέχει ένα βήμα από τον θυμό
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Πριν το διάβολο
«Πάω για ύπνο, πριν ο διάβολος ξυπνήσει». Ο στίχος ανήκει στο συγκρότημα Walkabouts από το Σιάτλ. Το τραγούδι μιλάει για την πόλη. Την πόλη των κορακιών, που πετάνε χαμηλά, ψάχνοντας γι' ανθρώπους που «πεινάνε...
Πριν το διάβολο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μείωση του πληθυσμού την περίοδο των μνημονίων
Στις αρχές Ιουλίου η Στατιστική Υπηρεσία της Ε.Ε. (Εurostat) έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για τον πληθυσμό των κρατών-μελών της Ε.Ε. την 1η Ιανουαρίου 2019, καθώς και τις γεννήσεις και τους θανάτους στα...
Μείωση του πληθυσμού την περίοδο των μνημονίων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εχθροί και αντίπαλοι
Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάποια στιγμή η πανδημία θα βρει τη θέση της στα βιβλία της Ιστορίας. Αυτό όμως που θα εξακολουθήσει να πλανάται και να δηλητηριάζει, είναι ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση...
Εχθροί και αντίπαλοι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας