• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.3°C / 32.9°C
  3 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.7°C / 29.9°C
  2 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.8°C / 34.0°C
  2 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  2 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 33.9°C / 33.9°C
  4 BF
  46%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 24.0°C / 29.0°C
  2 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 21.8°C / 25.4°C
  3 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 33.8°C / 33.8°C
  3 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.8°C / 31.0°C
  5 BF
  52%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.5°C / 29.9°C
  3 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 28.4°C
  4 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.3°C / 27.3°C
  4 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  3 BF
  51%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 29.5°C / 30.9°C
  0 BF
  45%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 29.5°C / 31.0°C
  3 BF
  43%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 29.3°C
  4 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.8°C / 32.0°C
  3 BF
  28%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 29.3°C
  3 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.7°C / 26.1°C
  2 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  0 BF
  58%
AP PHOTO

Το πρόβλημα είναι και δεν είναι ο Τραμπ!

 • A-
 • A+

Το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι ο πορτοκαλής κλόουν Ντόναλντ Τραμπ, αλλά «ένα κίνημα το οποίο γιγαντώθηκε μαζί του και βγήκε από το περιθώριο της πολιτικής ζωής και θα παραμείνει ζωντανό, ρίχνοντας βαριά τη σκιά του στην αμερικανική κοινωνία. Και όταν λέμε ‘κίνημα’ δεν εννοούμε κάτι το ενιαίο και οργανωμένο βάσει κάποιου πολιτικού προγράμματος. Μιλάμε για έναν ανθρώπινο ‘πολτό’, βασικά χαρακτηριστικά του οποίου είναι ο ρατσισμός, ο μισογυνισμός, η ακροδεξιά (έως φασιστική) ιδεολογία, η θρησκοληψία, η συνωμοσιολογία, ο ανορθολογισμός και η εναντίωση στην επιστήμη».

Αυτό έγραφα σε άρθρο μου στην «Εφ. Συν.» στις 6 Νοεμβρίου, τότε που το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν ακόμα θολό. Σήμερα, το ‘κίνημα’ αυτό επιχειρεί ένα πραξικόπημα –που μένει να αποδειχτεί εάν θα είναι ‘οπερέτα’– κόντρα σε ό,τι μπορεί να θεωρηθεί δημοκρατική διαδικασία σε οποιαδήποτε αναπτυγμένη χώρα του κόσμου. 

Το πρόβλημα είναι –και αυτό έχει ειπωθεί επανειλημμένα– ότι περισσότεροι από εβδομήντα εκατομμύρια Αμερικανοί τον ψήφισαν, τον στήριξαν και πίστεψαν στις τερατολογίες και στα fake news που διέσπειρε στη διάρκεια όλης της θητείας του. 

Το πραγματικό πρόβλημα είναι πώς θα συμβιώσουν οι δύο πλέον Αμερικές σε συσκευασία μίας, στο βαθμό που ένα πραγματικό χάος χωρίζει τις ΗΠΑ της επιστήμης, της τεχνολογίας, της τέχνης και της ανοχής από τις ΗΠΑ του μίσους, της δυσανεξίας, του ρατσισμού και των ακροδεξιών και αντιδραστικών αντιλήψεων. 

Και, φυσικά, mutato nomine de te fabula narratur Ευρώπη. Δηλαδή, ο μύθος μιλά αλληγορικά για σένα, αφού ό,τι συμβαίνει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού δεν αργεί να ταξιδέψει και εδώ. Ήδη, ηγέτες αλα Σαλβίνι, Λεπέν, Όρμπαν και σία δανείζονται και δανείζουν στοιχεία πολιτικής στον Τραμπ, διαμορφώνοντας μια “μαύρη διεθνή”. 

Ο τραμπισμός, μια ιδεολογία με εκλεκτικά χαρακτηριστικά, εκπροσωπεί ένα μείγμα νοσταλγίας για τη λευκή, συντηρητική και χριστιανική εποχή των ΗΠΑ, με την πλέον μεταμοντέρνα έννοια της μετα-αλήθειας, η οποία υποστηρίζει τα “εναλλακτικά γεγονότα” (δηλαδή τα ψεύδη) έναντι της πραγματικότητας και τη διαστρέβλωση των θέσεων του αντιπάλου. Αυτή η ιδεολογία από τη μια ήρθε σαν επιστέγασμα όλων των νεοσυντηρητικών θεωριών και προλήψεων του “κόμματος του Τσαγιού” και από την άλλη διαμόρφωσε μια νέα “φουρνιά” κοινωνιοπαθών, νάρκισσων και καθυστερημένων κοινωνικά ατόμων. 

Η σημερινή σύγκρουση στις ΗΠΑ μας αφορά όλους πολύ περισσότερο απ΄ όσο πιστεύουμε. Δεν αφορά ένα μανιχαϊσμό φωτός και σκότους, αλλά μια μάχη για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του ορθολογισμού, της επιστήμης και – πολύ περισσότερο – της γνωσιμότητας του κόσμου. Δηλαδή της δυνατότητας του ανθρώπινου μυαλού να κατανοεί, να αναλύει και να αλλάζει την πραγματικότητα γύρω του. Αυτό που εκπροσωπεί ο Τραμπ είναι ο ανορθολογισμός και ένας ιδιότυπος υποκειμενισμός, ο οποίος οδηγεί χωρίς ενδιάμεσους σταθμούς στον αγνωστικισμό. Στον ισχυρισμό δηλαδή ότι ο κόσμος γύρω μας είναι θέμα ερμηνείας από το άτομο (μέσω των εναλλακτικών γεγονότων), κάτι που οδηγεί σε ένα κυκεώνα αμοιβαία αποκλειόμενων απόψεων που είναι ασυμβίβαστες και χωρίς αντίκρυσμα στον πραγματικό κόσμο, ο οποίος γίνεται έτσι μη γνώσιμος. 

Πρόκειται για ένα εγκεφαλικό παιχνίδι με αυθαίρετους όρους, σαν εκείνους που θέτει ο Χάμπτι Ντάμπτι στην Αλίκη. «Οταν χρησιμοποιώ μια λέξη, σημαίνει ό,τι σημαίνει αυτό που θέλω εγώ. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο». Και η Αλίκη ρωτά: «Μπορείς να κάνεις τις λέξεις να σημαίνουν τόσα πολλά διαφορετικά πράγματα μαζί;». Και παίρνει μια αποστομωτική απάντηση: «Το ερώτημα είναι ποιος είναι το αφεντικό. Αυτό τα λέει όλα».

Το πιθανότερο είναι ότι το “πραξικόπημα” του Τραμπ θα αποδειχτεί οπερέτα, όμως το μάθημα πρέπει να το μάθουμε όλοι: Εάν δεν υπερασπιζόμαστε καθημερινά τη δημοκρατία και τα δικαιώματά μας, τότε ένα πρωί κάποιος κλόουν της πολιτικής μπορεί ταχυδακτυλουργικά να τα εξαφανίσει από μπροστά μας και να τρίβουμε τα μάτια μας. 

Υ.Γ.: Λίγο μετά αφότου ολοκλήρωσα το άρθρο έμαθα ότι τελικά οι Δημοκρατικοί κέρδισαν τη Γερουσία, ελέγχοντας έτσι το Κογκρέσο. Σίγουρα, καθήκον τώρα της Βουλής είναι να παραπέμψει τον Τραμπ για παραβίαση του Συντάγματος και του όρκου που είχε δώσει και της Γερουσίας να ψηφίσει άμεσα για την απομάκρυνσή του από τον προεδρικό θώκο, αλλά και να του απαγορεύσει να καταλάβει στο μέλλον οποιοδήποτε δημόσιο αξίωμα. 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Τραμπισμός: η εικόνα του μέλλοντός μας;
Οι νεοσυντηρητικοί των ΗΠΑ και οι απανταχού νεοφιλελεύθεροι, με τη βοήθεια των εξαγορασμένων ΜΜΕ, έχουν στήσει μια εικόνα-φούσκα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στην οικονομία της αγοράς, η οποία τόσο με την κρίση...
Τραμπισμός: η εικόνα του μέλλοντός μας;
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Ο τραμπισμός είναι ακόμα ζωντανός!
Ακόμα και σε περίπτωση ήττας του νυν προέδρου, το κίνημα το οποίο γιγαντώθηκε μαζί του και βγήκε από το περιθώριο της πολιτικής ζωής θα παραμείνει ζωντανό, ρίχνοντας βαριά τη σκιά του στην αμερικανική κοινωνία.
Ο τραμπισμός είναι ακόμα ζωντανός!
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Η ζοφερή κληρονομιά του Τραμπ
Ο Τραμπ ως αρχιερέας ενός ολοκληρωτικού νεοφιλελευθερισμού ενσαρκώνει την ιδεολογία του ατομικισμού και των εταιρικών συμφερόντων, ενώ αντιμετωπίζει τη δημοκρατία σαν εχθρό των επενδυτών και των «ελευθεριών...
Η ζοφερή κληρονομιά του Τραμπ
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
ΗΠΑ: φλερτάροντας με τους δαίμονες
Σ’ εκείνο που συγκλίνουν πολλοί αναλυτές και πανεπιστημιακοί είναι πως αποτελεί τραγικό λάθος να θεωρούμε ότι έχουμε ξεμπερδέψει με τον Τραμπ και τον τραμπισμό.
ΗΠΑ: φλερτάροντας με τους δαίμονες
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Η Alt-Right του Τραμπ και η Ακροδεξιά του Μητσοτάκη
Εάν ο Ντόναλντ Τραμπ αποτέλεσε ένα προϊόν της αμερικανικής Alt-Right στα καθ’ ημάς ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακολούθησε έναν λίγο διαφορετικό δρόμο: ενσωμάτωσε την παραδοσιακή Ακροδεξιά και μάλιστα υπουργοποιώντας...
Η Alt-Right του Τραμπ και η Ακροδεξιά του Μητσοτάκη
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Η «εξίσωση της επιθυμίας» και ο Τραμπ
Ο Τραμπ λέει στους Αμερικανούς ότι ο ίδιος είναι γεννημένος νικητής και ότι θα τους οδηγήσει σε νέες ένδοξες νίκες. Και τι τους μεταδίδει; Το μήνυμα ότι «ο νικητής τα παίρνει όλα». Δεν υπάρχει δεύτερη θέση.
Η «εξίσωση της επιθυμίας» και ο Τραμπ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας