Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Από τον Τσαουσέσκου στον Μωυσή!
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Από τον Τσαουσέσκου στον Μωυσή!

  • A-
  • A+

Περίφημα τα πάει η κυβέρνηση. Αρχοντας ο πρωθυπουργός. Το λένε οι δημοσκοπήσεις, το φωνάζουν οι υπουργοί που βγαίνουν τρεις φορές την ημέρα στα κανάλια χωρίς αντίλογο, ανακοινώνοντας μέτρα που την επόμενη μέρα τα γειώνουν, αλλά ποιος νοιάζεται γι’ αυτό, το διατυμπανίζουν τα... ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και κάποια περισπούδαστα βλίτα που σιτίζονται από το κράτος κι ας έχουν κάνει καριέρα πουλώντας αντικρατισμό. Κλίμα αποδοχής πρωτοφανές λοιπόν. Δεν έχει ματαγίνει; Δυο παραδείγματα, το ένα ακραίο και παλιό, το άλλο σχετικά συναφές και κοντινό.

● Στην ανοιχτή επιστολή του στον λαό της Ελλάδας στις 2 Νοεμβρίου 1940 που δημοσιεύτηκε σε όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες ο φυλακισμένος γραμματέας του ΚΚΕ Νίκος Ζαχαριάδης έγραφε ανάμεσα στ’ άλλα: «Στον πόλεμο αυτό που τον διευθύνει η κυβέρνηση Μεταξά, όλοι μας πρέπει να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, δίχως καμιά επιφύλαξη». Ας αναμετρηθούμε με τα «αν».

Αν γίνονταν την εποχή εκείνη μετρήσεις ποιο αποτέλεσμα νομίζετε ότι θα έβγαζαν; Πλήρης υποστήριξη στην κυβέρνηση Μεταξά. Τι θα έκανε ο δικτάτορας; Θα το χρησιμοποιούσε προπαγανδιστικά για να δείξει ότι είναι ο κυρίαρχος με τη σύμφωνη γνώμη του λαού και των εσωτερικών εχθρών του. Θα πει κάποιος και δικαίως: μα, συγκρίνετε μια εκλεγμένη κυβέρνηση με μια δικτατορία; Οχι φυσικά. Ομως πόλεμο είχαμε το 1940, πόλεμο έχουμε το 2020 σύμφωνα με την Ελληνα πρωθυπουργό.

Δεν χρειάζεται πάντως να πάμε τόσο πίσω για να ανακαλύψουμε το προφανές. Οτι δηλαδή σε έκτακτες συνθήκες, όταν απειλείται το ύψιστο αγαθό, η ανθρώπινη ζωή, οι λαοί συσπειρώνονται γύρω από τις κυβερνήσεις τους, όποιες κι αν είναι αυτές, ακόμη κι αν έχουν καταλύσει τους δημοκρατικούς θεσμούς και έχουν στείλει στις φυλακές και στις εξορίες τους διαφωνούντες.

● Το 2015, μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου, τις οποίες κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ, η δημοφιλία του Αλέξη Τσίπρα και η υπεροχή του κόμματός του έναντι της Δεξιάς «έπιαναν» εντυπωσιακά νούμερα. Και τότε πόλεμο είχαμε κατά κάποιον τρόπο, αφού παιζόταν η σχέση της χώρας με την Ευρώπη και ο φόβος για το αύριο ήταν διάχυτος. Στη δημοσκόπηση της Public Issue τον Φεβρουάριο, το 86% των ερωτηθέντων αισθάνονταν εθνικά υπερήφανοι, η δημοτικότητα του Τσίπρα ήταν στο 87%, αυξημένη κατά 42 ποσοστιαίες μονάδες, και ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου συγκέντρωνε 48,5% έναντι 21,1% της Νέας Δημοκρατίας. Σε άλλη έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ο Αλ. Τσίπρας είχε 69,5% θετικές και πολύ θετικές γνώμες.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες σημαντικές διαφορές ανάμεσα στο τότε (2015) και στο τώρα (2020). Τότε η κυβέρνηση είχε απέναντί της τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, τα ευρωπαϊκά όργανα, το ΔΝΤ, τα ξένα δίκτυα ενημέρωσης, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σχεδόν όλα τα εγχώρια ΜΜΕ, ισχυρούς παράγοντες του κεφαλαίου, τους τραπεζίτες, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, εμπορικούς και επιστημονικούς συλλόγους, επιμελητήρια, δημάρχους, περιφερειάρχες, δεσποτάδες που μπορεί να προτιμούσαν το τουρκικό φακιόλι από την παπική τιάρα, αλλά δεν έλεγαν όχι στις κοινοτικές επιδοτήσεις.

Αποκαλούσαν τον Τσίπρα δραχμολάγνο, ευρωσκεπτικιστή και τον παρομοίαζαν με τον Κιμ Γιονγκ Ιλ, τον Τσαουσέσκου, τον Πολ Ποτ. Είχαν δημιουργήσει ατμόσφαιρα πανικού και σε μια έξαρση... ανιδιοτελούς πατριωτισμού παρότρυναν τους πολίτες να αποσύρουν τις καταθέσεις τους για να μην τις βρουν και τις λεηλατήσουν οι κατσαπλιάδες του αριστερισμού και του άθεου διεθνισμού. Σήμερα ο Κ. Μητσοτάκης έχει στο πλευρό του το μεγάλο κεφάλαιο που χρηματοδοτεί το κόμμα του, τον ΣΕΒ που έχει αναλάβει να εξωραΐσει τις επιλογές του, τους τραπεζίτες που τον ευγνωμονούν και σχεδόν όλα τα μέσα ενημέρωσης, τα οποία τον αποθεώνουν, κουκουλώνουν τις αθλιότητες των υπουργών του, τις αρπαχτές των επιτηδείων συνοδοιπόρων του και έχουν φτάσει στο σημείο να τον συγκρίνουν με τον Μωυσή και τον Τσόρτσιλ.

Ανάγωγα

Κυριάκος Μητσοτάκης στην «Καθημερινή» (18-4-2020): «Η πολιτεία στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Εδωσε πολλά χρήματα κυρίως για να τονώσει την εργασία και το εισόδημα. Και το έκανε με τρόπο θα έλεγα –και μη σας αιφνιδιάσω εδώ– σχεδόν σοσιαλιστικό»! Είδατε τι κάνει η καραντίνα; Κακό πράγμα η κλεισούρα. Θολώνει το μυαλό. Να επιστρέψουμε γρήγορα στην κανονικότητα πριν αρχίσει να μας πετάει τσιτάτα του Μπακούνιν.

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Ξετσιπωσιά!
Φαίνεται πως ο κ. Μητσοτάκης και οι άριστοι που τον περιβάλλουν έχουν την εντύπωση, για να μην πω τη βεβαιότητα, ότι απευθύνονται σε ηλίθιους και πως μπορούν να λένε δημοσίως ό,τι γουστάρουν και να κάνουν ό,τι...
Ξετσιπωσιά!
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα
Εκτός όμως από το σκάνδαλο είχαμε και βρόμικες μεθοδεύσεις. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έπεισε τον Χαρίλαο Φλωράκη και τον Λεωνίδα Κύρκο ότι έχει επιβαρυντικά στοιχεία για τον Ανδρέα Παπανδρέου και ότι είναι...
Στον βούρκο χωρίς αναπνευστήρα
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Αν το κράτος δυσκολεύεται, υπάρχει το παρακράτος
Είναι πάντως να απορεί κανείς με το έλλειμμα πολιτικής διορατικότητας που παρουσιάζει η ηγετική ομάδα του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ζητούν από τον υιό Μητσοτάκη να κάνει στον Τσίπρα ό,τι έκανε ο πατέρας Μητσοτάκης στον ιδρυτή...
Αν το κράτος δυσκολεύεται, υπάρχει το παρακράτος
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Μια ιστορία που βρομάει και ζέχνει
Ωστόσο, οι κυβερνώντες φαίνεται ότι έχουν χάσει το μέτρο. Δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα. Για παράδειγμα: η ιστορία με τα 20 εκατ. ευρώ στα ΜΜΕ βρομάει και ζέχνει από παντού. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνείται...
Μια ιστορία που βρομάει και ζέχνει
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Συνδυασμός αλαζονείας και ανασφάλειας
Η κυβέρνηση που, σύμφωνα με τον διευθυντή της «Καθημερινής» Αλ. Παπαχελά, μοιάζει με «ξεκούρδιστη μπάντα» αποφεύγει συστηματικά να συνεννοηθεί με την αντιπολίτευση.
Συνδυασμός αλαζονείας και ανασφάλειας
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Τα φίδια ζώνουν τον μετριοπαθή (;)
Ανήκει όντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη μετριοπαθή πτέρυγα ή πρόκειται για έναν... αστικό μύθο; Νομίζω πώς κάποτε ανήκε. Από τη μέρα όμως που εξελέγη αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας η σχέση του με τη μετριοπάθεια...
Τα φίδια ζώνουν τον μετριοπαθή (;)

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας