Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δεξιές και αριστερές εφεδρείες
EUROKINISSI/ΛΥΔΙΑ ΣΙΩΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δεξιές και αριστερές εφεδρείες

  • A-
  • A+
Για να έχει τύχη ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διεισδύσει στην περιοχή της αποχής, που ήταν θηριώδης στις ευρωκάλπες. Εκεί βρίσκονται πολλοί που τον ψήφισαν τον Γενάρη και τον Σεπτέμβρη του 2015.

Εχουν εφεδρείες τα δύο κόμματα εξουσίας; Θεωρητικά ναι. Και στα δεξιά τους και στ’ αριστερά τους υπάρχουν δεξαμενές από τις οποίες μπορούν να αντλήσουν για να πετύχουν τον στόχο τους: η Νέα Δημοκρατία για να πιάσει την αυτοδυναμία, ο ΣΥΡΙΖΑ για να μειώσει τη διαφορά, να αποτρέψει την αυτοδυναμία της Ν.Δ. και κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις να διεκδικήσει ακόμη και την πρώτη θέση.

Στην επιχείρηση αυτή η Ν.Δ. έχει περισσότερα πλεονεκτήματα από τον αντίπαλό της. Στα δεξιά της βρίσκονται μικρού και μικρομεσαίου μεγέθους συλλογικότητες με ακροδεξιό, ρατσιστικό και εθνικιστικό πρόσημο, οι οποίες κατά πάσα πιθανότητα θα πάνε χειρότερα στις εθνικές κάλπες απ’ ό,τι στις ευρωεκλογές. Η λογική της χαμένης ή της χρήσιμης ψήφου για να ηττηθεί η... καταραμένη εθνομηδενιστική Αριστερά θα κερδίσει έδαφος με τη βοήθεια φυσικά της πολιτικής που θα ασκήσει η ηγεσία της Ν.Δ. προκειμένου να δελεάσει τους οπαδούς τους και τη συνδρομή των στρατευμένων μέσων ενημέρωσης, οι διευθυντικές ομάδες των οποίων το μόνο που θέλουν είναι να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Μητσοτάκης ήταν σαφής προχτές στη συνέντευξή του στον Ν. Χατζηνικολάου στον «Αντέννα». Εξέφρασε την επιθυμία του να μην εκπροσωπηθούν στη Βουλή η Χρυσή Αυγή και το κόμμα του Βελόπουλου. Λογικό. Ο,τι θα χάσουν τα συγκεκριμένα κόμματα θα το κερδίσει η κουστουμαρισμένη Δεξιά.

Υπάρχουν επίσης οι Ανεξάρτητοι Ελληνες και η Ενωση Κεντρώων που φλερτάρουν με την εξαφάνιση. Το ακροατήριό τους είναι δεξιό. Κι από εκεί έχει να περιμένει ψήφους η Νέα Δημοκρατία.

Στα αριστερά της Ν.Δ. βρίσκονται το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και το Ποτάμι. Το αντιΣΥΡΙΖΑ μένος είναι ισχυρό στο εσωτερικό και των δύο σχημάτων. Η σύγκρουση της Φώφης Γεννηματά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο μάλλον τη Δεξιά θα ευνοήσει.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ θα παίξει το αντιδεξιό χαρτί. Θα απευθυνθεί στον κόσμο που υποστηρίζει τα κόμματα τα οποία κινούνται στα δεξιά του (ΚΙΝ.ΑΛΛ.) και στ’ αριστερά του, δηλαδή στο ΚΚΕ και στον αστερισμό της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. επιμένουν στη γραμμή της εκλογικής ταπείνωσης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο,τι ήταν να χάσουν προς τον ΣΥΡΙΖΑ το έχουν χάσει. Αυτό που απέμεινε δεν έχει πρόβλημα ούτε με τη Δεξιά ούτε με τον Μητσοτάκη. Για το ΚΚΕ και την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά ο ΣΥΡΙΖΑ με τις πολιτικές του συκοφάντησε την Αριστερά, ξεπούλησε τις αρχές της και πρόδωσε τις αξίες της.

Το δίλημμα Ν.Δ. ή ΣΥΡΙΖΑ δεν τα αφορά αφού, κατά την ανάλυσή τους, και τα δύο κόμματα είναι αστικά, υπηρετούν με ευλάβεια το σύστημα και επιδιώκουν τον εξανδραποδισμό του λαϊκού κινήματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο επικίνδυνος αντίπαλος γιατί χρησιμοποιεί αριστερή ρητορική και παραπλανά τις εργαζόμενες τάξεις. Μισούν τον ΣΥΡΙΖΑ πιο πολύ από τις αμαρτίες και τα λάθη τους.

Σ’ ό,τι αφορά το ΜεΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη θα φανεί αν θα αντέξει στις επιθέσεις φιλίας που αναμένεται να εξαπολύσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι καινούργιο κόμμα και δεν έχει δοκιμαστεί σε συνθήκες πόλωσης. Λίγες ψήφους χρειάζεται για να μπει στη Βουλή.

Για να έχει τύχη ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διεισδύσει στην περιοχή της αποχής που ήταν θηριώδης στις ευρωκάλπες. Εκεί βρίσκονται πολλοί που τον ψήφισαν τον Γενάρη και τον Σεπτέμβρη του 2015. Η συσπείρωσή του στις ευρωεκλογές ήταν πολύ χαμηλή. Η απογοήτευση και η μελαγχολία πλήττουν ταυτοχρόνως και το μυαλό και την ψυχή. Με το μυαλό κάτι μπορείς να κάνεις. Με την ψυχή όμως...

Ανάγωγα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέκλεισε την περίπτωση η Νέα Δημοκρατία να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητικό επίπεδο γιατί, όπως είπε, «μας χωρίζει άβυσσος». Τα ίδια πιστεύουν και στον ΣΥΡΙΖΑ. Πριν από το 2012 η Δεξιά και το ΠΑΣΟΚ μάς έλεγαν σε όλους τους τόνους ότι τους χωρίζει άβυσσος. Κι όμως, τα βρήκαν μια χαρά. «Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλο λόγο μην πεις».

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Κάθε φορά και νέος εσωτερικός εχθρός
Αν θα παρακολουθήσουμε ταινία φρίκης θα εξαρτηθεί κυρίως από την αντίσταση που θα προβάλουν όσοι κατηγορούνται για μειωμένη εθνική συνείδηση. Και τέτοιοι, σύμφωνα με το αφήγημα των αρίστων που μας κυβερνούν,...
Κάθε φορά και νέος εσωτερικός εχθρός
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Πανούργα Ιστορία...
Τελικώς, η αριστερή χούντα έκανε κανονικά εκλογές, παρά τα όσα διέδιδαν οι αντίπαλοί της (στο άθλημα αυτό έχει πλούσιες επιδόσεις η ένστολη Ακρα Δεξιά). Δεν σημειώθηκαν κρούσματα βίας και νοθείας, παρά τους...
Πανούργα Ιστορία...
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Δεύτερη φορά Αριστερά; Πρώτη φορά αριστερή χούντα;
Ο κακός χαμός. Είπε ο Τσίπρας το αυτονόητο, ότι άλλο πράγμα η κυβέρνηση, άλλο πράγμα η εξουσία, συμπληρώνοντας ότι η δεύτερη φορά Αριστερά πρέπει να ελέγξει τους αρμούς της εξουσίας, και βγήκαν στα κεραμίδια...
Δεύτερη φορά Αριστερά; Πρώτη φορά αριστερή χούντα;
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Ούτε κόμμα-χυλός ούτε κόμμα-άθροισμα φραξιών
Αν ο στόχος είναι να μη γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ «κόμμα-χυλός», όπως ήταν το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη φάση του, ή «κόμμα-άθροισμα φραξιών», όπως ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τη διάσπαση το 2015, κάποιο άλλο μοντέλο πρέπει να επινοηθεί.
Ούτε κόμμα-χυλός ούτε κόμμα-άθροισμα φραξιών
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Αλλο η κάλπη, άλλο η κολυμβήθρα του Σιλωάμ!
Οι πολίτες δεν έχουν δώσει λευκή επιταγή στη Δεξιά. Η κυβέρνηση δεν δικαιούται να διεκδικεί καθεστώς ασυλίας επειδή κέρδισε τις εκλογές. Αν τα πράγματα λειτουργούν έτσι, δεν έχει νόημα να υπάρχει...
Αλλο η κάλπη, άλλο η κολυμβήθρα του Σιλωάμ!
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Ο φόβος του πεζοδρομίου!
Γεμάτοι αγωνία δεξιοί δημοσιολόγοι και κυβερνητικοί παράγοντες ρωτούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ: «Θα κατεβάσετε τον κόσμο στους δρόμους;». Στο μυαλό τους υπάρχει η περίοδος των Αγανακτισμένων και φοβούνται μήπως...
Ο φόβος του πεζοδρομίου!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας