Η λέξη τιμαλφές αποτελεί σύνθετο δύο όρων του Ομήρου: του ρήματος αλφάνω (κερδίζω, ωφελώ) και του ουσιαστικού τιμή (βλ. «Λεξικόν Ομηρικόν» του Ι. Πανταζίδου, εκδόσεις Ι. Σιδέρης, α΄ έκδοση 1892, το οποίο περιέχει και έναν –ενδεικτικό μόνον– κατάλογο ομηρικών λέξεων που φτάνουν ώς τις μέρες μας). Αποτελεί λέξη η οποία προσδιορίζει τον συνδυασμό συμβολικής και υλικής αξίας που χαρακτηρίζει όσα ο Λουί Ζερνέ αποκαλούσε «αντικείμενα αξίας» και των οποίων ιχνηλατούσε τον κομβικό ρόλο στην αρχαία μυθολογία.
Η λέξη τιμαλφή φέρνει σήμερα στον νου μικρά συνήθως αντικείμενα, όπως χρυσά ή ασημένια σκουλαρίκια και αλυσίδες, που οικογένειες όχι υποχρεωτικά πλούσιες διατηρούν ως κόρην οφθαλμού, φύλακες της μνήμης και εγγυητές του ότι σε μια προσωπική είτε και συλλογική δυσκολία δεν θα τους βρει ανίκανους να αντιδράσουν. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι σε δίσεκτα χρόνια οι κάθε λογής πρόσφυγες και μετανάστες τα μεταφέρουν κρυμμένα στα ρούχα τους, όταν διακινδυνεύουν περνώντας βουνά και θάλασσες ψάχνοντας ένα καλύτερο αύριο είτε απλώς την επιβίωση.
Είναι κάτι που γνώριζαν άριστα οι διώκτες και οι δήμιοι όσων παίρνουν τον δρόμο της προσφυγιάς είτε των στρατοπέδων εξόντωσης: πρώτοι και καλύτεροι οι ναζιστές δήμιοι που στα στρατόπεδα εξόντωσης των Εβραίων και άλλων αποψίλωναν τα θύματά τους από κάθε τιμαλφές, δημιουργώντας αποθήκες ολόκληρες τιμαλφών των θυμάτων τους. Το γνώριζαν επίσης οι Τούρκοι που το 1922 καραδοκούσαν στην προκυμαία της Σμύρνης απογυμνώνοντας τους φυγάδες και κόβοντας τα αυτιά των γυναικών για να πάρουν τα σκουλαρίκια τους. Και το γνώριζαν άριστα επίσης οι δωσίλογοι μαυραγορίτες της Κατοχής που, στη χώρα μας και αλλού, τα άρπαζαν από τους λιμοκτονούντες για ένα μπουκαλάκι λάδι.
Φαίνεται ότι τα μαθήματα αυτά βρήκαν νέους άξιους συνεχιστές: Δεν γνωρίζω αν αυτοί που διώχνονται στις ΗΠΑ υφίστανται και μια τέτοια μεταχείριση που σημαίνει έναν ξεριζωμό της ψυχής δίπλα σε αυτόν των πενιχρών μέσων διαβίωσης. Πιο καθαρά είναι τα πράγματα στην ανεπτυγμένη και με πρωθυπουργό την «σοσιαλπατριώτισσα» κυρία Φρέντερικσεν Δανία. Εδώ –όπως διαβάζουμε– με πρόσφατο νόμο οι μετανάστες απογυμνώνονται «νόμιμα» και φανερά από τα τιμαλφή τους με εξαίρεση τις βέρες τους ως αντικειμένων «συναισθηματικής αξίας». Λησμονώντας ότι τον εφιάλτη στους τόπους προέλευσής τους προκαλούν κυρίως η εκμετάλλευση των αγαθών τους και οι πόλεμοι για τους οποίους σε μεγάλο βαθμό υπόλογη είναι και η δημοκρατική και πολιτισμένη Δύση.
Η μεταναστευτική πολιτική της Δανίας επιβεβαιώνει την αυστηρή προσήλωση στους κανόνες που μπορεί να είναι ελαφρώς απάνθρωποι, αλλά υπόσχεται άριστα αποτελέσματα και αναμφίβολα θα βρει υποστηρικτές και μιμητές στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Υπάρχουν Ευρωπαίοι πολίτες να σταθούν δίπλα σε όσους την έχουν αμφισβητήσει και αντιστέκονται; Που θα αντισταθούν ενεργά στους πολέμους που τη γεννούν; Το παλιό αυτό ερώτημα ζητά μια νέα απάντηση.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας